Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2017
Καταρχάς,η λέξη retrovi προέρχεται από τη γλώσσα esperanto, στην οποία θα πει rediscover (ανακαλύπτω ξανά). Αυτό θέλησαν να κάνουν η Μυρτώ Φεραίου και η Μύρνα Παττίχη, ανακαλύπτοντας την παράδοση, την οποία κατάφεραν να κάνουν μάλιστα και μόδα!
Οι δυο τους λοιπόν, χρησιμοποιώντας αυθεντικά κεντήματα, σε υπέροχα χρώματα και συνδυασμούς, φτιάχνουν κομψές -clutch bag- τσάντες. Αντικείμενα φρέσκα και μοντέρνα, φτιαγμένα ωστόσο με τον πιο παραδοσιακό τρόπο, που συνδυάζει το λευκαρίτικο κέντημα με το φυθκιώτικο.
Όλες οι τσάντες είναι χειροποίητες, μοναδικές και ιδιαίτερες ενώ φέρουν βασιλικά ονόματα: Berengaria of Navarre, Alice of Champagne, Isabella of Ibelin, Eleonora of Aragon, Helena Palaiologina, Charlotte και Caterina Cornaro.
Πρόκειται για μοναδικά κομμάτια μιας συλλογής που σέβεται την παράδοση και ιστορία των υφαντών της Κύπρου.

Το φίνο Λευκαρίτικο κέντημα αντλεί έμπνευση από τη φύση, τα λουλούδια, τα τοπία της υπαίθρου και με δεξιοτεχνία συνθέτει μαγικές εικόνες απίστευτης κομψότητας. Με ιστορία 600 χρόνων και τη συμπερίληψη του στη λίστα της Unesco Intangible Cultural Heritage (List) είναι ένα από τα διασημότερα και διεθνώς αναγνωρισμένα χειροτεχνήματα και κεντήτριες στο χωριό Λεύκαρα της επαρχίας Λάρνακας, κρατούν περήφανα ζωντανή την παράδοση, προσδίδοντας η κάθε μια, στο κέντημα της, την προσωπική της σφραγίδα.

Το ευφάνταστο Φυθκιώτικο υφαντό εμπνέεται από τη λαογραφία και γεωμετρικά μοτίβα χιλιετιών -από αγγεία, ψηφιδωτά και ανάγλυφα- όπως ανάγλυφη είναι και η υφή του, σε μία παλέτα χρωμάτων της Μεσογείου και ένα παιχνίδι εκρηκτικών συνδυασμών. Αναπτύχθηκε στην επαρχία της Πάφου, με κέντρο το χωριό Φύτη και τους αργαλειούς με τις περίφημες υφάντρες.

Η έκθεση
Το Retrovi μας καλούν λοιπόν να τα γνωρίσουμε μαζί και τον κόσμο της έμπνευσης και δημιουργίας στην επίσημη πρώτη παρουσίασή τους που θα πραγματοποιηθεί στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στο κέντρο της Λευκωσίας, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 18.00.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή και την επομένη, 9 Φεβρουαρίου, από τις 10.00-22.00.

Σχετικά
#IWEARKINDNESS: Μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία που χαρίζει φως και ελπίδα στα παιδιά του «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»
Τα καταστήματα X-EYES Sunglass Shop και IDEAL Optical Center ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, προσκαλώντας μας να στηρίξουμε τα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο — γιατί η αληθινή όραση ξεκινά από την καρδιά.
“ADN Ducasse”: Tο γαστρονομικό όραμα του Alain Ducasse τώρα και στα κυπριακά ράφια
Ένας οδηγός υψηλής γαστρονομίας, πολιτισμού, βιωσιμότητας και γεύσης, στα ελληνικά!
Tα Μεγάλα Παζάρια έρχονται στο Υφαντουργείο
Τρία σαββατοκύριακα αφιερωμένα στη δημιουργία, την κοινότητα και την ανακάλυψη
Το ωράριο των malls της Κύπρου για την 28η Οκτωβρίου
Ποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Τρίτη, 28 Οκτωβρίου
Free Market: Ρούχα χωρίς τιμές, με αγάπη και προσφορά
Μια δράση αλληλεγγύης και επαναχρησιμοποίησης, χωρίς τιμές και περιορισμούς
Επέστρεψε στο Mall of Cyprus μία αγαπημένη αλυσιδά καταστημάτων
Με δώρα για τους πρώτους 100 πελάτες
Το διάσημο παζαράκι καλλυντικών, επιστρέφει ανανεωμένο, με 70% έκπτωση
Το MPM BAZAAR αλλάζει τοποθεσία και μεταφέρεται στην Κρατική Έκθεση
Βραδινό shopping, δωρεάν μπίρα, ζεστό κρασί, μουσική και ξέφρενο παιχνίδι
Την Παρασκευή απολαμβάνουμε το κέντρο της πόλης by Night
Το ωράριο των malls της Κύπρου για την 1η Οκτωβρίου
Ποια καταστήματα θα μείνουν ανοικτά την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου
Το Jumbo ανακοίνωσε το άνοιγμα δύο νέων υπερκαταστημάτων στην Κύπρο
Μάθε όλες τις λεπτομέρειες
Η Kiko Milano έρχεται στη... Λεμεσό
Το ιταλικό brand καλλυντικών Kiko Milano, ετοιμάζεται να κάνει την είσοδό του στη συμπρωτεύουσα
Το θρυλικό Scandalo επιστρέφει ανανεωμένο, με την ίδια καρδιά (εικόνες)
Νέος χώρος, υπερσύγχρονα στούντιο tattoo & piercing, μοναδικά είδη & εμπειρία