Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Νηστείας... specials!

Όταν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το ελαιόλαδο πρωταγωνιστούν στο πιάτο μας!

Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2013

Νηστεύεις; Καλά κάνεις!

Όταν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το ελαιόλαδο πρωταγωνιστούν στο πιάτο μας, κατ' αντιστοιχία αυξάνονται και οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μονοακόρεστα λιπαρά και τα ιχνοστοιχεία που προσλαμβάνουμε, ενώ μειώνονται τα κορεσμένα λιπαρά, η χοληστερόλη και οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

 

ΕΑΤ: μια σαλάτα με φακές και λεμόνι (€8) από το 'Olives & Burgers'.

Η περίοδος της νηστείας είναι μια αφορμή για να επιστρέψουμε στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής, που είναι πολύ σωστό για την υγεία μας.

ΕΑΤ: ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς (€14) από το 'Περιγιάλι στην Πόλη'.

Ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων από το διαιτολόγιο κατά τη νηστεία, είναι μια καλή ευκαιρία βελτίωσης του λιπιδικού προφίλ μας. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να μειώσουμε την κακή χοληστερόλη και με λίγη παραπάνω σωματική άσκηση να αυξήσουμε την καλή.

ΕΑΤ: βραστές γαρίδες (€7) από το 'Captain's Table'.

Εξαιτίας της αύξησης των φυτικών ινών στη διατροφή μας, ενισχύεται η καλή λειτουργία του εντέρου και μπορούν να προληφθούν ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του παχέος εντέρου. ΕΑΤ: μια Garden Salad (€2) από τα 'McDonald's'.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα νηστήσιμα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά) βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, εφόσον δεν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτοί του λευκού ψωμιού.

ΕΑΤ: ελιόπιτα-κέικ (€10) από το ζαχαροπλαστείο 'Αθήνα'.

Ακόμη, εφόσον τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αυξάνεται και το φυλλικό οξύ που προσλαμβάνουμε, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα ερυθρά μας αιμοσφαίρια και για την προστασία του γενετικού μας υλικού.

ΕΑΤ: μια σαλάτα με ρόκα (€4.50) από τον

'Αυλόγυρο'.

 

 

Οι κουζίνες της... νηστείας!

Η μεσογειακή και ιδιαίτερα η ελληνική κουζίνα, σίγουρα αγαπά τη νηστεία. Αν προσέξεις, τα πλείστα από τα μαγειρευτά της πιάτα είναι όσπρια, χόρτα και λαχανικά. Το ελαιόλαδο είναι το κοινό μυστικό της, για την απόλυτη γεύση σε κάθε συνταγή της, ενώ τα ζαρζαβατικά και τα μυρωδικά έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη φιλοσοφία της. Άρα, μπορείς να βρεις σε εστιατόρια που προσφέρουν ελληνική/μεσογειακή κουζίνα και να απολαύσεις ανάμεσα σε άλλα φάβα, σκορδαλιά, φασόλια πλακί, χόρτα και άλλα νηστήσιμα μεν, γευστικότατα δε πιάτα! Το Greco's Nest (22680608) είναι μια καλή επιλογή, όπως επίσης και το Σούξου Μούξου Μανταλάκια (22666600) αλλά και τα Χρονοπερπατήματα (22750009) για Λευκωσία μεριά, ενώ το Νέον Φάληρο (25365768) και το Καρατέλλο (25820464), είναι επιλογές που σου προσφέρονται στη Λεμεσό. Όσο για Λάρνακα, μπορείς να απολαύσεις καλή μεσογειακή κουζίνα στο ταβερνείο Γεύσεις εν Λευκώ (24655664) και στο Δίχωρο στο Κτήμα Γεωργιάδη (99620736), ενώ στην Πάφο απολαμβάνεις νόστιμα πιάτα στο Αρχονταρίκι (26321328).

 

 

Μεγάλη νηστεία... μεγάλη ιστορία!

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ονομάζεται 'Σαρακοστή' γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας, δηλ. από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα.

ΕΑΤ: μπιζέλια με ντομάτα και ελαιόλαδο €4.30 από το 'GREAT'.

Τα θαλασσινά που δεν έχουν αίμα (χταπόδι, καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες),

δεν θεωρούνται ζωική τροφή αλλά φυτική.

ΕΑΤ: αχνιστά μύδια €9.50 με δενδρολίβανο και μαϊντανό από το 'Aj's'.

Αν σκοπεύεις να ακολουθήσεις κατά γράμμα τη νηστεία της Σαρακοστής, δεν πρέπει να καταναλώνεις λάδι. Όμως, αν δεν μπορείς χωρίς ελαιόλαδο, τουλάχιστον απόφευγέ το τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, καθώς επίσης και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

ΕΑΤ: μπουρέκια της σάτζιης €1.50 από το 'Σαν Ρέμο'.

 

 

Εναλλακτικές τροφές

Μπορεί σε όψη να μοιάζουν με τις συμβατικές τροφές, καμία σχέση δεν έχουν, όμως, στη γεύση ή στη διατροφική τους αξία.

 

  • Αντί για αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, προτίμησε γάλα αμυγδάλου, ρυζιού ή σόγιας.
  • Αντί για κανονικό λουκάνικο, προτίμησε λουκάνικα φτιαγμένα από tofu.
  • Burgers από λαχανικά, φακές, φασόλια, ακόμα και παντζάρι και όχι από κιμά.
  • Σοκολάτα από χαρουπόμελο ή από κακάο και όχι γάλακτος.
  • Κινόα αντί για ρύζι, ένας σπόρος πλούσιος σε πρωτεΐνη. Οπότε, αν δεν θες να φας κρέας, μπορείς άνετα να πάρεις απ' εδώ την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι.
  • Όλα τα πιο πάνω θα τα βρεις σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα ράφια ορισμένων υπεραγορών.

 

 

Best of the rest

Στα Γλυκολέμονο Λάρνακας (24623010, Ζήνωνος Κιτιέως 105) και Γλυκολέμονο Λεμεσού (25761801, Ολυμπίων 25), μπορείς να γευτείς τα λαχταριστά σνακ με νηστήσιμα όμως υλικά, όπως πεϊνιρλί ή σάντουιτς με ελαιόλαδο, αβοκάντο, μανιτάρια, σιταροπούλα, ελιά και σος ντομάτας. Στη Λάρνακα, σπουδαίο veggie burger θα βρεις και στο πολύ γουστόζικο Cafe της Χρυσάνθης (24256262, Νικολάου Ρούσσου & Ηφαίστου 1). Αν όμως είσαι στη Λεμεσό, μάθε πως στο κατάστημα βιολογικών προϊόντων Βιοσπίτι (25732313, Αγίας Σοφίας 94), εκτός από όλα τα καλούδια της φύσης, με τα οποία τροφοδοτούνται μεταξύ άλλων από το μοναστήρι της Τροοδοτίσσας, όπως γλυκίσματα, φρούτα, λαχανικά, μαρμελάδες κ.ά., θα βρεις επίσης διάφορα εδέσματα φτιαγμένα με βιολογικά προϊόντα. Για την περίοδο των νηστειών προσφέρουν χούμους, ταραμοσαλάτες, βραστό χταποδάκι, αχνιστά μύδια, πατατοσαλάτα κ.λπ.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close