26 March-10 April 2017
Θέατρο , News

"Σκακιστική Νουβέλα" στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Το τελευταίο αριστούργηματου ΣτέφανΤσβάιχ, παρουσιάζεται από την ομάδα 8x8

Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2017

Η θεατρική προσαρμογή της Σκακιστικής Νουβέλας, του τελευταίου αριστουργήματος του ΣτέφανΤσβάιχ, παρουσιάζεται από την ομάδα 8x8 στο Egomio Cultural Centre|Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο για 6 παραστάσεις.

Στο πλοίο με δρομολόγιο Νέα Υόρκη - Μπουένος Άιρες, θα παιχτεί μια συναρπαστική παρτίδα σκάκι, ανάμεσα στον παγκόσμιο πρωταθλητή ΜίρκοΤσέντοβιτς και έναν άγνωστο αντίπαλο. Τον κυνηγημένο από την Ευρώπη του ναζισμού, Δρ.Μπ. Ποιος είναι όμως αυτός ο άγνωστος; Τι κρύβει αυτή η μυστηριώδης σκακιστική μεγαλοφυΐα; Η νουβέλα αφηγείται το απροσδόκητο παρελθόν του Δρ.Μπ., ο οποίος, κατά τη φυλάκισή του από τους ναζί, αναλώθηκε σε σκακιστικές αναμετρήσεις με τον ίδιο του τον εαυτό.

Σημείωμα συντελεστών
Το σκάκι είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι με απλούς κανόνες, που παίζεται με τριάντα-δύο πιόνια σ' έναν περιορισμένο χώρο εξήντα-τεσσάρων ασπρόμαυρων τετραγώνων. Και όμως, οι δυνατότητες, οι επιλογές και οι κατευθύνσεις μιας παρτίδας είναι αμέτρητες. Έτσι, και η Σκακιστική νουβέλα του Τσβάιχ, το τελευταίο του έργο πριν την αυτοκτονία του το 1942 -αν και σύντομη και αφηγηματικά απλή- είναι, εν τέλει, ένα κείμενο με πολυδιάστατες εσωτερικές συνθέσεις και αφορμές. Δεν είναι απλώς μια γοητευτική ιστορία για μια παρτίδα σκάκι. Είναι, ίσως, μια απόπειρα να κατανοήσουμε αυτή «τη μεγαλειώδη και χαριτωμένη εποχή μας», και μια έμμεση ανάλυση για τον χωρίς νόημα κόσμο, που έπλασε ο μοντερνισμός, ο νεκρός σε φαντασία ναζισμός και κάθε πνευματικός φασισμός. Ίσως, ακόμη, να είναι μια καταγραφή της σύγκρουσης ανάμεσα στη ψυχρή λογική και το πνεύμα, ανάμεσα στο μηχανιστικό τίποτα και τη φαντασία. Ή, μήπως, είναι η ύστατη διαμαρτυρία ενός ανθρώπου του πνεύματος, λίγο πριν δώσει ο ίδιος την καθοριστική του «λύση», απογοητευμένος όπως ήταν από το βάρβαρο «νέο κόσμο» που έβλεπε να ορθώνεται εμπρός του; Για μας, είναι σίγουρα μια πρόκληση: να αποδώσουμε επί σκηνής την αξία αυτού του αγαπημένου και υπέροχου κειμένου, με τους όρους του αφηγηματικού, ποιητικού, σωματικού θεάτρου.

 

Ώρα έναρξης: 20.30 Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρω Τηλέφωνο κρατήσεων: 96984196

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close