Δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου 2017
Αυτό το καλοκαίρι το Μουσείο Παραμυθιού προσκαλεί τα summer school και οργανωμένες ομάδες να επισκεφτούν το Μουσείο και μέσω του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος “ Κόκκινη κλωστή δεμένη…στην ανέμη τυλιγμένη” να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του λαϊκού παραμυθιού από 17-28 Ιουλίου 2017 καθημερινά 9:00 -10:30 & 11:00-12:30. Μέγιστος αριθμός σε κάθε ομάδα 25 παιδιά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Μουσείου Παραμυθιού 22376522 για να προγραμματίσουν την επίσκεψη τους.
Περιγραφή του προγράμματος
"Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη"
Τα λαϊκά παραμύθια γεννήθηκαν σε ημισκότεινες καμαρούλες, όπου ακούραστες γυναίκες ύφαιναν ώρες ατέλειωτες στους αργαλειούς τους και έπλαθαν παραμύθια με τη φαντασία τους. Διηγούνταν η μια στην άλλη ιστορίες για κοριτσόπουλα που διάλεξαν λάθος μονοπάτια, πρίγκιπες που έγιναν άστρα στον ουρανό, ζώα που απέκτησαν ανθρώπινη μορφή και λαλιά κι έφτασαν ως τα πέρατα του κόσμου. Τα παραμύθια πέρασαν από στόμα σε στόμα, επιβίωσαν μέσα στους αιώνες, και σήμερα, με τη ρομαντική και συγκινησιακή τους γοητεία, ακόμη καλούν μικρούς και μεγάλους να πιάσουν την «κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη...»
Από τις 10 Ιουλίου 2017, το Μουσείο Παραμυθιού καλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο των παραμυθιών, των θρύλων, των μύθων και των παραδόσεων μέσα από ένα βιωματικό-θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα. Το Μουσείο Παραμυθιού θα δέχεται οργανωμένες επισκέψεις παιδιών, οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη». Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να συμβαδίζει με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Υπό την καθοδήγηση έμπειρων θεατροπαιδαγωγών, μουσικοπαιδαγωγών και αφηγητριών παραμυθιών, τα παιδιά θα ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς, θα λύσουν γρίφους, θα μαζέψουν στοιχεία και θα τα χρησιμοποιήσουν για να ξεκλειδώσουν λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο. Τα παραμύθια θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των παιδιών μέσα από θεατρικά παιχνίδια, υπόδυση ρόλων και και δραματοποιημένη αφήγηση. Το περιεχόμενο του προγράμματος, δηλαδή τα παραμύθια με τα οποία έρχονται σε επαφή τα παιδιά, καθώς και οι βιωματικές/θεατρικές δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται, διαφοροποιούνται ανάλογα με το ηλιακό τους επίπεδο.
Στόχοι του προγράμματος
1. Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με παραμύθια, θρύλους, παραδόσεις, από την Κύπρο, την Ελλάδα, και όλο τον κόσμο, και να ανακαλύψουν τις πανανθρώπινες αξίες που διέπουν καθολικά και οικουμενικά τα παραμύθια.
2. Γνωρίζοντας τους ήρωες των παραμυθιών, να ενδυναμώσουν την αυτογνωσία και αυτοπεποίθησή τους.
3. Να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και να ενισχύσουν την αναστοχαστική διαδικασία σε θέματα συμπεριφορών (σε συνάρτηση με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού).
4. Να ενισχύσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας τους, ενσυναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας (σε συνάρτηση με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού).
5. Να ενεργοποιήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 χρονών και σε εκπαιδευτικούς.
Γλώσσα προγράμματος
Ελληνικά
Διάρκεια
Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 60 λεπτών για παιδιά νηπιαγωγείων, και διάρκεια 80 λεπτών για μαθητές δημοτικών σχολείων.
Απαραίτητες προϋποθέσεις
Ετικέτα με το όνομα του κάθε παιδιού, άνετα ρούχα και καλή διάθεση!
Κόστος συμμετοχής
5 ευρώ το κάθε παιδί
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του Μουσείου του Παραμυθιού 22376522.
Σας πληροφορούμε ευγενικά ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σχεδιασμός Θεατροπαιδαγωγικού Προγράμματος
Δρ Νάντια Τομασίδου
Θεατροπαιδαγωγός, Διευθύντρια Θεατρικού Εργαστηρίου Νάντιας Τομασίδου
Υπεύθυνη Θεατροπαιδαγωγικών Προγραμμάτων στην Εκπαίδευση, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Επιστημονική Συνεργάτης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Σχετικά

Γιόρκιν Πρότζεκτ ΙΙΙ: Σύγχρονη ματιά στα κυπριακά λαϊκά παραμύθια
Μουσική, εικαστικές τέχνες και συλλογική δημιουργία ενώνουν τη νέα γενιά Κυπρίων καλλιτεχνών για μια πολυδιάστατη εμπειρία παράδοσης
9 δωρεάν αθλητικές δραστηριότητες για όλους, στον Δήμο Στροβόλου
Δωρεάν δραστηριότητες για όλους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού Be Active

Περπατώντας την Ιστορία του Καλοπαναγιώτη: Ένας βιωματικός περίπατος με το People of Cyprus
Ανακαλύψτε την αστική κληρονομιά και τις αλλαγές που έφερε η πολιτική συνοχής της Ε.Ε.

Το Θέατρο Ριάλτο επαναρχίζει με υπαίθριες προβολές
Ταινίες γεμάτες πρωτοτυπία, τρυφερότητα και χιούμορ που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις και την πολυπλοκότητα που τις χαρακτηρίζει σήμερα, θα μας προσφέρουν ευχάριστες κινηματογραφικές αποδράσεις

Oktoberfest Extravaganza στο City of Dreams Mediterranean
Απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία από εκλεκτές μπύρες και αυθεντικές γερμανικές λιχουδιές

Cyprus Wine Masterclass Series στο Kamara Hall
Η μαγεία του κυπριακού αμπελώνα αποκαλύπτεται μέσα από τη σειρά των Wine Masterclass Series by WINECORE, που πραγματοποιείται στο κομψό και φιλόξενο χώρο του Kamara Hall

Ολική Έκλειψη Σελήνης: Μια μαγευτική Κυριακή στο Πλανητάριο
Ένα δημιουργικό εργαστήριο για τους μικρούς μας φίλους, με αφορμή την έκλειψη Σελήνης!

Η ολική έκλειψη Σελήνης, ορατή από το Αστεροσκοπείο Τροόδους στα Αγρίδια
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φαινόμενο με τηλεσκόπια, αλλά και να συμμετάσχει σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

100 Χρονια "Κίμων" Ξυλοτύμπου - Η κληρονομιά της παράδοσης στα Κοκκινοχώρια
Η εκδήλωση περιλαμβάνει τους αυθεντικούς παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς, όπως χορεύονταν τα παλαιότερα χρόνια στην περιοχή

Τα 10 καλύτερα πράγματα για να κάνεις τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο
Εμπειρίες, εκδηλώσεις και αποδράσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου

Tα Σάββατα μπορείς να πας (ξανά) δωρεάν εκδρομή στις κοινότητες του Ακάμα
Επανέρχεται η δωρεάν εκδρομή της ΕΤΑΠ στον Ακάμα από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο

18 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Καλωσορίζουμε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου με διάφορες εκδηλώσεις