Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου 2017
H εκδήλωση διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή 19 Μαΐου σε δύο παραστάσεις και όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά μια μοναδική μουσικοθεατρική εμπειρία, στην οποία η εικαστική εκφραστικότητα και η ηχητική δημιουργία συνάντησαν τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Μέσα από τις συνθέσεις του νέου Κύπριου δημιουργού Ανδρέα Παπαπέτρου και τη ζωντανή ερμηνεία δέκα μουσικών, που εμπλούτιζαν την παράσταση με τις υπέροχες μελωδίες τους, οι επισκέπτες ταξίδεψαν ηχητικά στην ιστορία και μυθολογία της Κύπρου, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περιδιάβαση που ξεκίνησε από το προαύλιο και συνέχισε στα εκθέματα και τους χώρους του Πολιτιστικού, συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης «Room to Contemplate», η οποία φιλοξενεί τα σημαντικότερα έργα της ιδιωτικής συλλογής του Πολιτιστικού.
Ο επιμελητής και συνθέτης της παράστασης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ο ήχος το πρώτο πράγμα που γεννιέται στο μυαλό όταν φανταστούμε τους χώρους ενός μουσείου ή μιας γκαλερί – χώρους που έχουν φτιαχτεί για να πλαισιώνουν κατ’ εξοχήν οπτικές εμπειρίες και άψυχα αντικείμενα. Κι όμως διαβάζοντας ονόματα λησμονημένων βασιλιάδων, περιγραφές αρχαίων νομισμάτων, λεζάντες έργων τέχνης και στίχους από ένα ποίημα του Σεφέρη δημιουργούμε ένα πρώτο ψέλλισμα. Έτσι ο ήχος γίνεται το όχημα μέσω του οποίου εξερευνούμε τις γωνιές και εσοχές ενός κτιρίου που αλλιώς θα προσπερνούσαμε».
Από την ίδρυσή του, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου έθεσε ως στόχο του την προώθηση της έρευνας, της μελέτης και προαγωγής του κυπριακού πολιτισμού. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις το αποδεικνύουν αυτό, αφού μέσω του «Τhe Sounding Museum», φάνηκε για πρώτη φορά ότι τόσο η ιστορία όσο και ο πολιτισμός μας μπορούν να σκιαγραφηθούν μέσα από τον ρυθμό και τη μελωδία.
Σχετικά

«Ο Καραγκιόζης μάγειρας»: Μια νέα απολαυστική περιπέτεια του Καραγκιόζη
Γεμάτη γέλιο, φαντασία και... μυρωδιές από ψητά

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου: Τρεις κυπριακές παραγωγές σε Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας
Ο κύκλος των φετινών παραστάσεων ξεκινά στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ, με την παραγωγή Εκ κοιλίας Μητρός μου

«Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη ανεβαίνει από το Θέατρο Λέξη
Σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη και παραγωγή Γιώργου Τσιάκκα

Θέατρο κάτω από τον έναστρο ουρανό: 8 υπέροχες παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις
8 ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από όλη την Κύπρο, 8 υπέροχες παραστάσεις, 12 μέρες γεμάτες τέχνη, γέλιο και συγκίνηση!

Πέθανε η ηθοποιός Πόπη Χριστοδούλου, η υπηρέτρια του «Πάρα Πέντε»
Ξεχώρισε για τις χιουμοριστικές ατάκες της στη σειρά του MEGA

Ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ περιοδεύει στα χωριά μας
Παραμύθι, αφήγηση, θέατρο σκιών και ζωντανή μουσική ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν κόσμο ονειρικό, γεμάτο εικόνες που αγγίζουν την καρδιά

Ο Ζαχαρίας Ζαννέττου επιστρέφει με τη νέα του κωμική παράσταση «Δεν Δεχόμαστε Επιστροφές»!
Η προπώληση ξεκίνησε

«Η κούκλα του Φραντς Κάφκα» για μία τελευταία παράσταση στη Λεμεσό
H παράσταση της παραγωγής της Humart απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών

Πέθανε η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή
Η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, όταν, καθώς κολυμπούσε στην παραλία Καμάρι, στους Φούρνους Ικαρίας παρασύρθηκε από ισχυρά ρεύματα.

«Να Σπάσει ο Πάγος»: Η νέα stand-up παράσταση του Χαμπή με προσωπικές ιστορίες και καυστικό χιούμορ
Αυτοσαρκασμός, τραύματα και TikTok σε ένα ειλικρινές one-man show

«Να θκιώξουμε τους χαμολιούς»: Μία θεατρική παράσταση για καλό σκοπό με τον Γιώργο Ζένιο και τον Κώστα Βήχα
Τα έσοδα θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες και τα Προγράμματα του ΠΑΣΥΚΑΦ

Η «Φουκού» επιστρέφει τον Σεπτέμβριο με λίγες ακόμη παραστάσεις
Λόγω ζήτησης και για όσους δεν πρόλαβαν