Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013
Ας αρχίσουμε από τα πολύ απλά, δηλαδή τι είναι η ανακύκλωση. Ψάχνοντας βρίσκω στο www.planetearth.gr τον εξής ορισμό: ‘Ανακύκλωση είναι η παραγωγή προϊόντων από την επεξεργασία ήδη χρησιμοποιημένων απορριμμάτων. Μερικές φορές επαναχρησιμοποιούμε τα υλικά για τον ίδιο σκοπό π.χ. παλιά κουτάκια αλουμινίου και γυάλινες φιάλες λιώνονται και ξαναγίνονται κουτιά ή φιάλες αντίστοιχα. Άλλες φορές μετατρέπονται παλιά υλικά σε τελείως διαφορετικά νέα προϊόντα. Ανακύκλωση μπορούμε να κάνουμε στο χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό και τα μέταλλα, τα οφέλη δε που έχουμε από την ανακύκλωση υλικών είναι σημαντικά:
- Μείωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων
- Εξοικονόμηση χώρου
- Μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων
- Εξοικονόμηση ενέργειας
- Δημιουργία θέσεων εργασίας σε βιομηχανίες ανακύκλωσης
- Ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να δράσουν για το περιβάλλον’.
Μεγάλες κουβέντες θα μου πεις τώρα. Όχι, μεγάλες πράξεις όμως ναι, γιατί το να νοιάζεσαι για το περιβάλλον δεν είναι πολυτέλεια, είναι η ουσία. Ο μοναδικός μη κυβερνητικός οργανισμός που ασχολείται δυναμικά με την ανακύκλωση είναι η Green Dot Κύπρου, η οποία λειτούργησε την 1η Αυγούστου 2006 ως Συλλογικός Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασιών.
Πώς κάνεις ανακύκλωση; ΒΑΛ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Μπλε κάδος - για PMD
O μπλε κάδος είναι για τα PMD, δηλαδή πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, τενεκεδάκια αναψυκτικών, κονσέρβες και γενικά όλες τις μεταλλικές συσκευασίες και χάρτινες συσκευασίες που περιέχουν υγρά, συνήθως γάλα ή χυμό -τις γνωστές με το όνομα Tetra pak.
Εσύ: Ξεπλένεις πρώτα τις συσκευασίες ώστε να μην περιέχουν υπολείμματα, τις αφήνεις να στεγνώσουν και τις τοποθετείς στη διαφανή σακούλα με την ένδειξη PMD και Green Dot Κύπρου, που προμηθεύτηκες προηγουμένως από τις υπεραγορές. Αν ζεις σε σπίτι, τότε τα αφήνεις έξω από το σπίτι σου και η Green Dot θα τα μαζέψει. Αν, όμως, μένεις σε διαμέρισμα, υπάρχουν οι μπλε κάδοι έξω από την πολυκατοικία και τα τοποθετείς μέσα σ’ αυτούς.
Καφέ κάδος - για χαρτί
Ο καφέ κάδος είναι για τα χαρτιά δηλαδή χαρτόκουτα, κουτιά φαρμάκων, κουτιά παπουτσιών, δημητριακών, χαρτοκιβώτια, εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια και χαρτί γραφείου.
Εσύ: Μαζεύεις τα χαρτιά και τα τοποθετείς είτε στην καφέ σακούλα που θα αγοράσεις από τις υπεραγορές, στην οποία αναγράφεται η λέξη ΧΑΡΤΙ και Green Dot Κύπρου, είτε στο πλαστικό κιβώτιο που θα βρεις στις υπεραγορές και στα DIY ή ακόμα μπορείς να τα κάνεις σαν δεματάκι. Τα αφήνεις φυσικά, αν μένεις σε σπίτι, έξω από το σπίτι σου ή αν μένεις σε διαμέρισμα μέσα στον καφέ κάδο.
Πότε συλλέγονται: Κάθε γειτονιά έχει το δικό της πρόγραμμα. Στο Δήμο Λευκωσίας, για παράδειγμα, η συλλογή ξεκινά την Τρίτη στις 20.00. Για να βρεις το πρόγραμμα του δικού σου δήμου, μπες στο www.greendot.com.cy.
Πράσινος κάδος (καμπάνα) - για γυαλί
Ο πράσινος κάδος ή αλλιώς καμπάνα προορίζεται για το γυαλί. Οπότε σ’ αυτόν τοποθετείς τα γυάλινα βαζάκια, μπουκάλια και άλλες γυάλινες συσκευασίες.
Εσύ: Ξεπλένεις τα γυάλινα δοχεία σου, τα μαζεύεις και πετάγεσαι μέχρι την καμπάνα της γειτονιάς σου για να τα βάλεις στον ειδικό πράσινο κάδο. Για αυτήν την κατηγορία αποβλήτων, η Green Dot δεν έρχεται στο σπίτι σου ή στην πολυκατοικία σου. Αν, ωστόσο, δεν υπάρχει κοντά στη γειτονιά σου -πράγμα σπάνιο-, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον οργανισμό και οι άνθρωποί του σίγουρα θα σε εξυπηρετήσουν.
Info: Η ανακύκλωση χαρτιού, υαλικών και μετάλλων μειώνει κατά 1,870 κιλά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον.
Ανακύκλωση ηλεκτρικών
Ο οργανισμός WEEE Electrocyclosis Κύπρου, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) την 1η Ιουνίου του 2006, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, και συνεργάζεται με την Green Dot Κύπρου.
Πώς ανακυκλώνω:
1. Με κάθε αγορά καινούργιας συσκευής αφήνεις την παλιά στο κατάστημα από όπου αγόρασες την καινούργια. Πολλά καταστήματα (η πλειοψηφία) κατά την αντικατάσταση νέων μεγάλων συσκευών παραλαμβάνουν από το σπίτι σου την παλιά συσκευή χωρίς χρέωση, αν σε χρεώσουν έχουν κάθε νομικό δικαίωμα, μην αρχίσεις τους καβγάδες!
2. Τα καταστήματα των εταιρειών που συμμετέχουν στον Οργανισμό WEEE Electrocyclosis Cyprus Ltd, έχουν αποδεχθεί να δέχονται 1-2 συσκευές από κάθε πολίτη ανά επίσκεψη στα καταστήματά τους, χωρίς κατ’ ανάγκη να αγοράσεις κάτι καινούργιο από το ίδιο κατάστημα και ασχέτως εάν οι παλιές σου συσκευές δεν έχουν αγοραστεί από το συγκεκριμένο κατάστημα. Η μόνη προϋπόθεση είναι το κατάστημα να διαθέτει στην αγορά αντίστοιχες συσκευές (π.χ. δεν μπορείς να αφήσεις τηλεόραση σε κατάστημα όπου πωλούνται τηλέφωνα).
3. Τις μικρού μεγέθους συσκευές (συσκευές που η μέγιστη διάστασή τους δεν υπερβαίνει τα 50 εκατοστά) όπως για παράδειγμα μίξερ, καφετιέρες, κασετόφωνα, φορητοί υπολογιστές, τρυπάνια κ.λπ., μπορείς να τις αφήσεις σε ειδικά πλαστικά παλετοκιβώτια για τη συλλογή μικρών Ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών σε όλη την Κύπρο. Για να μάθεις ποια σημεία είναι αυτά, ψάξε στο www.electrocyclosis.com.cy.
4. Τις συσκευές μεγάλου μεγέθους (συσκευές που η μέγιστη διάστασή τους υπερβαίνει τα 50 εκατοστά) όπως είναι τα ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, μεγάλες φωτοτυπικές μηχανές κ.λπ., μπορείς να τις αφήσεις σε ειδικά hook containers τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε αποθήκες εταιρειών εισαγωγής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Για τα σημεία αυτά ψάξε στο www.electrocyclosis.com.cy.
5. Τους λαμπτήρες τους αφήνεις σε ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία πώλησης λαμπτήρων. Τα σημεία αυτά θα τα βρεις στο www.electrocyclosis.com.cy.
6. Τα κινητά τηλέφωνα με τα εξαρτήματά τους, καθώς επίσης τα σταθερά και ασύρματα τηλέφωνα και τους αυτόματους τηλεφωνητές, μπορείς να τα ανακυκλώνεις στο πρόγραμμα που λειτουργεί από την Ηλεκτροκύκλωση σε συνεργασία με τη Cytamobile Vodafone και την Teli Recycling Ltd έπειτα από πρωτοβουλία τής Cytamobile Vodafone. Για τα σημεία αυτά ψάξε στο www.electrocyclosis.com.cy.
Info: Δεν ανακυκλώνονται οι λαμπτήρες πυρακτώσεως (κοινοί λαμπτήρες), οι οποίοι σταδιακά θα αποσυρθούν εντελώς από την αγορά μέχρι το 2014.
Ανακύκλωση μπαταρίας
Ο οργανισμός ΑΦΗΣ Κύπρος Λτδ., ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) την 14η Απριλίου 2008, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Το σύστημα έχει επιλέξει να συνεργαστεί με τον οργανισμό Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd για την ανακύκλωση μπαταριών. Υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία τα ειδικά δοχεία που τοποθετείς τις χρησιμοποιημένες σου μπαταρίες. Όπως στα malls, σε κρατικούς οργανισμούς, σε σουπερμάρκετ κ.ά.
Info: Οι μπαταρίες περιέχουν διάφορα ενεργά συστατικά που είναι βλαβερά και προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπινους οργανισμούς, κυρίως στα μάτια και στο δέρμα. Η απόρριψη των μπαταριών στις χωματερές διευκολύνει την απελευθέρωση αυτών των συστατικών στο περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι στη μεγαλύτερη ακόμα καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα.
Ανακύκλωση ρούχων
Ο Οργανισμός ‘Ανάκυκλος Περιβαλλοντική’ είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 2010 φιλοδοξώντας να συμβάλει ενεργά και δραστήρια στη δημιουργία ενός καθαρού, υγιεινού και αειφόρου περιβάλλοντος. Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε Αμερική και Ευρώπη, περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από την ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Δυστυχώς, ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε γίνεται εμπορεύσιμο προϊόν και πωλείται στα καταστήματα ρούχων από δεύτερο χέρι. Οπότε, μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια. Συμβάλλουμε, επίσης, στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση ρούχων που προτείνουμε συνεπάγεται τη διαχείρισή τους έτσι ώστε να καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%. Η συλλογή γίνεται στους μοβ κάδους, τους οποίους μπορείς να βρεις στην περιοχή σου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε στο info@anakyklos.com τηλέφωνο 99722121.
Πού πάνε τα ρούχα;
Μετά από διαλογή, κάποια ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε άπορα άτομα στην Κύπρο. Ένα άλλο μέρος του ρουχισμού διατίθεται σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, σε καταστήματα ειδών από δεύτερο χέρι και σε παζαράκια, σε συμβολικές τιμές, για κάλυψη του κόστους. Ο ρουχισμός είναι διαθέσιμος για αποστολή σε χώρες όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως φυσική καταστροφή, πόλεμος κ.ο.κ. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.
Ποια ανακυκλώνονται
Ρούχα και ζευγάρια παπούτσια, ανδρικά, γυναικεία και παιδικά
Λευκά είδη, όπως κουρτίνες και σεντόνια
Τσάντες
Ζώνες
Ποια δεν ανακυκλώνονται
Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα
Χαλιά
Αποκόμματα υφασμάτων
Μεμονωμένα παπούτσια, όχι σε ζευγάρια
Το πρώτο κατάστημα ανακυκλωμένων ρούχων
Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Μουσών 14, στην παλιά Λευκωσία, ανάμεσα στην πλατεία Φανερωμένης και την οδό Ονασαγόρου. Εκεί συγκεντρώνονται κάποια ρούχα που δωρίζουν πολίτες και οργανώσεις στον ‘Ανάκυκλο’. Μέρος, μάλιστα, του ρουχισμού προσφέρεται δωρεάν σε άπορα άτομα, με κουπόνια που προσφέρουν οι δήμοι, οι οργανώσεις και οι δωρητές που συνεργάζονται με το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Ο ρουχισμός προσφέρεται και στο ευρύτερο κοινό σε συμβολικές τιμές για κάλυψη των εξόδων του προγράμματος. Στο κατάστημα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί και καινούργια ρούχα που έχουν προσφερθεί δωρεάν από εταιρείες και άτομα για προώθηση των στόχων του ‘Ανάκυκλου’. Μια σημαντική πρωτοτυπία του καταστήματος είναι η έκθεση και πώληση ρούχων και ειδών τέχνης και χειροτεχνίας, κατασκευασμένων από χρησιμοποιημένα ρούχα και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, γνωστών διεθνώς ως trashion, δηλαδή μόδα από υλικά ανακύκλωσης.
Κάνω κι εγώ κομποστοποίηση!
Όλοι μπορούν να κάνουν κομποστοποίηση καθώς είναι μία απλή και διασκεδαστική διαδικασία. Από ποια άποψη; Από όλες τις απόψεις! Αρχικά δεν θα ήθελες για τον κήπο σου το δικό σου λίπασμα;
Υλικά: Φυσικά απόβλητα της κουζίνας, όπως λαχανικά, φρούτα κτλ.
Στάχτη
Θρυμματισμένα κλαδέματα
Τσόφλια
Ξερά φύλλα
Τι χρειάζομαι: Θρυμματιστή ή κάδο κομποστοποίησης (η τιμή του ξεκινά από €50).
Πώς γίνεται λίπασμα: Οι μικροοργανισμοί του εδάφους θα μετατρέψουν τα υλικά σε λίπασμα, για τη σωστή, ωστόσο, λειτουργία του συστήματος χρειάζεσαι αέρα και λίγη υγρασία.
Γιατί να το κάνω; Για να μειωθεί η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, για να κάνεις καλύτερο λίπασμα, για να κάνεις εύφορο το έδαφος και γιατί οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται είναι ωφέλιμοι.
Πού θα βρω;
AB Agropolis Ltd (22525277, 99568691/www.agropoliscy.com) Έγκωμης 6, Δάλι. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία και προσφορές (τιμές από €70).
Σπύρος Σταυρινίδης (22434131, 99620274) Αγ. Σπυρίδωνος 4, Λευκωσία Θα βρείτε κάδους κομποστοποίησης από €65 συν Φ.Π.Α.
Pantelis Taouxis Gardens Plants and Pets (22590332) Ελαιώνων 1, Στρόβολος, Λευκωσία. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε κάδους κομποστοποίησης, με τιμές που αρχίζουν από €60.
ΣΗΜΕΙΩΣΕ: Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ με την απόδειξη αγοράς οικιακού κομποστοποιητή επιχορηγεί €20 από το συνολικό ποσό αγοράς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπίστωσε ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε φτάσει μέχρι και το 45% ποσότητας σκουπιδιών, άρα ο πλανήτης θα καταντήσει ένας σκουπιδότοπος.
Σχετικά
Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας σας προσκαλεί να υποδεχθείτε τα Χριστούγεννα στο Παραλίμνι με Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και ΟΝΕ!
Την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι
Όλα όσα θα γίνουν φέτος τα Χριστούγεννα στη Λευκωσία
Πληθώρα εκδηλώσεων και φέτος από τον Δήμο της πρωτεύουσας
Το μαγικό Χωριό των Αγγέλων ζωντανεύει τα φετινά Χριστούγεννα στο Κίτι
Ας αφεθούμε στη μαγεία των εορτών και να ανακαλύψουμε τη χριστουγεννιάτικη ομορφιά στους φωτεινούς δρόμους, τις γειτονιές, την πλατεία Αρχαγγέλου Μιχαήλ και το πάρκο Παναγίας Αγγελόκτιστης
Μάθαμε πότε ανοίγει το χριστουγεννιάτικο χωριό του Παλιού Λιμανιού στη Λεμεσό
Δες πως θα γιορτάσουμε φέτος τα χριστούγεννα
Έρχεται το 3ο Χριστουγεννιάτικο Ράλι Κλασικού Αυτοκινήτου
Μια διαδρομή 90 περίπου χιλιομέτρων με 5 δοκιμασίες ακριβείας
Όλα όσα θα ζήσουμε φέτος στα 8 Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου που βάζουν τα γιορτινά τους
Πάμε να ζήσουμε την μαγεία των Χριστουγέννων
«Unshaping the Unseen»: Μια έκθεση με 23 γλυπτά που εξερευνά μια ομορφιά που εκτείνεται πέρα από το ορατό
Η αισθητική δεν αφορά μόνο την επιφανειακή γοητεία
Χριστουγεννιάτικο Χωριό Κυπερούντας 2024-2025: Εδώ που η μαγεία ζωντανεύει!
Ζήστε την απόλυτη χριστουγεννιάτικη εμπειρία με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Ένα τριήμερο γεμάτο γιορτινές δραστηριότητες, αγάπη και φως στο Aphrodite Hills Resort
Tο Aphrodite Hills Resort στηρίζει τον Σύνδεσμο Ένα Όνειρο Μια Ευχή
56 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά μας υποδέχονται και μπαίνουμε για τα καλά στο κλίμα των γιορτών
Ο Αρακαπάς ετοιμάζει χριστουγεννιάτικο χωριό με πολλές εκπλήξεις
Ζήσε τη μαγεία των γιορτών
Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και φαγητό
Όλα τα έσοδα θα δοθούν για καλό σκοπό