Δημοσιεύτηκε στις 03 Αυγούστου 2017
Τη Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθο Φάκα, θα έχουμε το πρώτο καλοκαιρινό αστρονομικό φαινόμενο του 2017, τη Μερική Έκλειψη της Σελήνης, η οποία και θα είναι ορατή από όλα τα μέρη της Κύπρου, χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου μετά την δύση του Ηλίου.
«Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη, δηλαδή η Σελήνη μπαίνει στη σκιά της Γης» είπε.
Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη ,όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις ,διότι η Γη διαθλά και σκεδάζει έντονα την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη είναι ορατή και όχι απευθείας από τον Ήλιο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης (19ω22λ) να αρχίζει η Σελήνη να αλλάζει χρώμα και να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη, συνέχισε ο κ. Φάκας.
Τα στοιχεία της έκλειψης είναι τα εξής:
Είσοδος στην σκιά της Γης : 19ω 22λ 18δ (έναρξη αλλαγής χρώματος)
Μέγιστο της έκλειψης: 20ω 20λ 30δ
Έξοδος εκ της σκιάς της Γης : 21ω 18λ 48δ (έναρξη επαναφοράς Σελήνης στο αρχικό της χρώμα)
Εκδήλωση στη Λευκωσία
Ο κ. Φάκας είπε ότι με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα προσκαλούν το κοινό στο Αστεροσκοπείο τους, στη Λεωφόρο Λάρνακος 78, στη Λευκωσία, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την έκλειψη Σελήνης δια τηλεσκοπίου καθώς και τους πλανήτες Δία και Κρόνο που αυτές τις μέρες κοσμούν τον ουρανό μαζί με τις Περσείδες που θα κορυφωθούν το Σάββατο 12 Αυγούστου.
Περσείδες
Αναφερόμενος στις Περσείδες, ο κ. Φάκας είπε στο ΚΥΠΕ ότι το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2017.
Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΝΑΣΑ η καλύτερη ημέρα παρακολούθησης είναι το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων και τα μετέωρα θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο, "δηλαδή διανύουν την απόσταση Λευκωσία -Λάρνακα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο" όπως είπε ο κ. Φάκας.
Εξήγησε ότι το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στο βραδινό ουρανό με κατεύθυνση βορειοανατολική. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα και ταυτόχρονα η Σελήνη που θα είναι εννέα ημερών, θα προχωρά προς την δύση της.
Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.
Αστρονομική βραδιά στην Κυπερούντα
Με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα, το Σάββατο βράδυ 12 Αυγούστου 2017 κατά τις ώρες 9:00μ.μ. - 11:30μ.μ και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος θα ανατείλει στις 06.05 το πρωί.
Την βραδιά αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την βροχή των διαττόντων αστέρων, και να λύσει τις απορίες του, σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.
Στην εκδήλωση θα υπάρχουν πολλά αστρονομικά τηλεσκόπια για παρατήρηση όχι μόνο των Περσείδων αλλά και των πλανητών Δία, Κρόνου, (μετά τις 10.30 μμ.) και διάφορους αστερισμούς.
Σχετικά

25+1 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή την βδομάδα στην Κύπρο
Με φεστιβάλ, μουσική, θέατρο και θερινό κινηματογράφο

Βραδιές Πολιτισμού στην Αραδίππου: Ολόκληρο το πρόγραμμα
Και φέτος το καλοκαίρι μας θα γεμίσει μουσική, θέατρο, παιδικά φεστιβάλ, προβολές, χορό και συγκινήσεις!

30 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το σαββατοκύριακο στο νησί
Φτιάξαμε την ατζέντα με όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Ειδικές ξεναγήσεις στην έκθεση «Καφενές: Ιστορίες σε ασπρόμαυρα καρέ» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Οι Ιλιάνα Κουλαφέτη και Χρήστος Μιχάλαρος αφηγούνται τις ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες

«Είναι Θέλημα Αγάπης»: Μουσικοχορευτική παράσταση από τον Λαογραφικό Όμιλο Μιτσερού
Με χορούς, τραγούδια και δρώμενα από την Κύπρο και την Ελλάδα
Το σαββατοκύριακο η καρδιά της καλαθόσφαιρας 3Χ3 χτυπά στην Πάφο
Τo OPAP Paphos 3x3 2025 ενώνει δυνάμεις με το Enavsma Foundation και μαζί μεταμορφώνουν την Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου

Το πρόγραμμα για την τελευταία μέρα του Κατακλυσμού Λάρνακας
Ολοκληρώνεται απόψε ο Κατακλυσμός Λάρνακας

15+2 υπέροχα πράγματα να κάνεις στην Κύπρο τις επόμενες μέρες
Όλα όσα υπέροχα θα συμβούν στο νησί μας αυτήν την εβδομάδα

Μία υπέροχη βραδιά παρέα με τα αστέρια, στο Αστροπάρκο Τροόδους
Διαλέξεις, ουρανογραφία και παρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια.... για να ανακαλύψεις την ομορφιά και τα μυστικά του σύμπαντος!

Erroneous Encounters: Η Κύπρος στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού με το έργο του Παναγιώτη Τοφή
Το έργο πραγματεύεται τον κατακερματισμό του εαυτού, ο οποίος προκύπτει ως αποτέλεσμα μετατραυματικών εμπειριών

22 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το τριήμερο στην Κύπρο
Γιορτές, συναυλίες, φεστιβάλ, μουσική, θέατρο, τέχνη και χορός.... όλα σε ένα τριήμερο

MAKERS FAIR 2025: Η γιορτή της δημιουργίας επιστρέφει στη Λάρνακα
Το Σάββατο 14 Ιουνίου, ο χώρος του Youth Makerspace δίπλα στο πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα, θα γεμίσει με χρώμα, ιδέες και έμπνευση!