Δημοσιεύτηκε στις 04 Σεπτεμβρίου 2017
To Faneromeni 17, το φεστιβάλ τεχνών που ομορφαίνει τα βράδια μας, συνεχίζεται με μια παράσταση που συνδυάζει το χορό και τη μουσική με τη βιντεοπροβολή.
Στη μεγαλύτερη αυλή της πόλης, λοιπόν, μια ομάδα δημιουργικών συντελεστών συνεργάζεται για να φτιάξει ένα μουσικοχορευτικό θέαμα εμπνευσμένο από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και τον κυπριακό πολιτισμό.
Η θεματολογία της παράστασης είναι επηρεασμένη από μύθους και δοξασίες του νησιού μας αλλά και της Ελληνικής μυθολογίας που πραγματεύονται την ιδέα των δεσμών ως εμπόδια, τιμωρία, θυσία και μέσο λύτρωσης. Όπως φανερώνει και το όνομα «Desmōtēs», έμπνευση αποτελούν μύθοι όπως η θυσία του Προμηθέα, η τιμωρία της υφάντρας Αράχνης, η αιχμαλωσία της Περσεφόνης κλπ.
Στο πλαίσιο της παράστασης, στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου το τεράστιο φόρεμα της χορεύτριας θα απλώνεται πάνω στις κατασκευές που υπάρχουν στο προαύλιο. Αυτό θα περιβάλλει τη χορεύτρια αλλά και τις μουσικούς ενώ πάνω στα πέπλα του θα προβάλλονται διαρκώς μεταβαλλόμενα σχήματα, βασισμένα σε μοτίβα υπάρχουν στα εκθέματα της αρχαιολογικής συλλογής του Πολιτιστικού. Αυτό θα θυμίζει ένα γιγαντιαίο υφασμάτινο πλάσμα που αναπνέει αργά και μεταμορφώνεται, χάνοντας σταδιακά τα δεσμά του μέχρι που να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, ενώ η μουσική αντικατοπτρίζει τις διάφορες φάσεις της μεταμόρφωσης, κτίζοντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που αρμόζει στο τελετουργικό της μετάβασης από τα δεσμά στην ελευθερία.

Οι συντελεστές της παράστασης:
Σύνθεση μουσικής / καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανδρέας Παπαπέτρου
Χορογραφία/χορός: Elisabeth Schilling
Σκηνογραφία/κουστούμια: Ρέα Ολυμπίου
Video Art: Χρίστος Συμεωνίδης
Μουσικοί: Παυλίνα Κωνσταντοπούλου (φωνή), Μαρία Γεροσίμου (άρπα), Μαρία Κραμβή (κρουστά)
Ηχοληψία/φωτισμός: Odiovibe
Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017, Αυλή Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη 86-90, παλιά Λευκωσία, 21.00.
Πληροφορίες: 22 128 157 / f: boccf
Είσοδος ελεύθερη
Τα βράδια των εκδηλώσεων, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.
-
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
07 Σεπτεμβρίου 2017
Σχετικά
Η μεγάλη αναμέτρηση Φροστ–Νίξον ζωντανεύει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η Νέα Σκηνή ΘΟΚ παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Πήτερ Μόργκαν «Φροστ/Νίξον», ένα καθηλωτικό πολιτικό δράμα που μεταφέρει στη σκηνή μία από τις πιο διάσημες τηλεοπτικές αναμετρήσεις του 20ού αιώνα
«Έρκουμαι σαν καταρράκτης κάθετα»: Η νέα περφόρμανς της Έλενας Αγαθοκλέους
Μια σκοτεινή σκηνική παραβολή στην κυπριακή διάλεκτο για την απώλεια, τη μνήμη και έναν άνθρωπο που αποφασίζει να βουτήξει σε μια ρωγμή.
Η βραβευμένη περφόρμανς «Σεμπάστιαν» έρχεται για δύο παραστάσεις στη Λευκωσία
Οι Nova Melancholia και ο σκηνοθέτης Βασίλης Νούλας προσεγγίζουν τον Άγιο Σεβαστιανό ως ένα διαχρονικό σύμβολο ομορφιάς, επιθυμίας, πόνου και μαρτυρίου.
«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»: Ο Αντωνάκης και η Ελενίτσα επιστρέφουν στη σκηνή
Οι Αντι-Δρώντες παρουσιάζουν για τρεις βραδιές στο Σατιρικό Θέατρο την αγαπημένη ιστορία του Γιώργου Τζαβέλλα.
«Η Κοιλιά» της Μαρίνας Βρόντη έρχεται στο ΚΤΗΡΙΟΝ 53
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Ποταμάρη και με τη Μαρίλια Χαριδήμου επί σκηνής
Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια ευρηματική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων, γεμάτη χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, για μικρούς και μεγάλους
Το βραβευμένο «Brandy Sour» της Κωνσταντίας Σωτηρίου ζωντανεύει από το Θέατρο Αντίλογος
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί συναντιούνται σε μια δίγλωσση παράσταση για τη δόξα, την πτώση και τον διχασμό της Κύπρου
«Τα Μωρά τα Φέρνει ο Πελαργός» στο Θέατρο Ανεμώνα
Η αγαπημένη κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου επιστρέφει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο
Η Έμιλυ Κολιανδρή γίνεται η βασίλισσα Αμαλία στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας
Η πολυσυζητημένη παράσταση «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων» αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας
“Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε”: Η αστυνομική κωμωδία μυστηρίου των Ρέππα–Παπαθανασίου ανεβαίνει στο Σατιρικό Θέατρο
Μια νύχτα. Ένα μυστήριο. Πολλά ψέματα. Και μια εξαφάνιση…
«Το Πλυντήριο» του Θανάση Τριαρίδη σε παγκύπρια πρεμιέρα στο θέατρο WhereHaus612
Σε μια δυστοπική κοινωνία ενός πολύ κοντινού μέλλοντος, δύο γυναίκες συναντιούνται τρεις φορές σε ένα δημόσιο πλυντήριο
Η αληθινή ιστορία της Μέδουσας ζωντανεύει στο Κυπριακό Μουσείο
Το μπεστ σέλερ «Stone Blind» της Natalie Haynes παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μέσα από μια βιωματική θεατρική ανάγνωση με περισσότερους από 20 ηθοποιούς