Eco: φτιάξε το δικό σου θερμοκήπιο!

Καιρός να σκεφτείς το περιβάλλον που σε περιτριγυρίζει!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013

Το μικρό… λιβάδι στο σπίτι

Ακολούθησε τις πιο κάτω οδηγίες και φτιάξε ένα θερμοκήπιο στο σπίτι σου, το οποίο σίγουρα θα ζηλεύουν οι γείτονες!

 

Κατ’ αρχάς θα χρειαστείς μερικά στιβαρά κιβώτια, πλαστικά ή ξύλινα, τα οποία μπορείς να προμηθευτείς από το σουπερμάρκετ, μερικές κρεμάστρες από σύρμα (αν δεν έχεις, αγόρασε χοντρό, δύσκαμπτο σύρμα) και μερικά μέτρα χοντρό, αδιάβροχο πλαστικό μουσαμά, όπως εκείνο που χρησιμοποιούν οι ελαιοχρωματιστές για να καλύψουν τα έπιπλα. Απαραίτητο είναι και μερικά μέτρα πιο λεπτό πλαστικό, που μπορεί άνετα να αντικατασταθεί με μερικές πλαστικές σακούλες. Πάρε το αδιάβροχο πλαστικό και μόνωσε το εσωτερικό του κάθε κιβωτίου. Αφού κολλήσεις τις άκρες στο κιβώτιο, γέμισε με χώμα από φυτώριο. Πάρε τις κρεμάστρες ή το χοντρό σύρμα και δημιούργησε ένα σχήμα U για να λειτουργήσει ως σκελετός για το θερμοκήπιό σου. Τοποθέτησε το κυρτωμένο σύρμα στο χώμα, σε κάθε πλευρά του κιβωτίου. Τώρα έρχεται το πιο ενδιαφέρον κομμάτι: επέλεξε τους σπόρους που θέλεις να φυτέψεις και φύτεψε αν είναι εφικτό μόνο ένα είδος σε κάθε κιβώτιο. Μετά κρέμασε μια ταμπελίτσα με το όνομα και τις οδηγίες περιποίησης. Ο Οκτώβριος είναι ιδανικός μήνας για να καλλιεργήσεις ρόκα, μαρούλι, παντζάρι, καρότα και κουνουπίδια.

 

Πώς να φτιάξεις φυσικό εντομοκτόνο για τα φυτά σου

Πολλά από τα εντομοκτόνα που πωλούνται στην αγορά είναι τοξικά. Μπορείς να παρασκευάσεις ένα φυσικό εντομοκτόνο -ειδικά αν καλλιεργείς λαχανικά. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι:

1 σκελίδα σκόρδο και 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένα ή ψιλοκομμένα

1 κ. γ. πιπέρι καγιέν

1 κ. σ. υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα

1 λίτρο νερό

Πώς να το χρησιμοποιήσεις:

Αφού ανακατέψεις καλά το μείγμα (εκτός απ’ το απορρυπαντικό) και το αφήσεις να μουλιάσει για 1 ώρα, πέρασέ το από τουλπάνι και σούρωσε το υγρό. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το υγρό σαπούνι και ανακάτεψε. Το σπρέι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά είδη φυτοπαρασιτικών εντόμων. Ψέκασε τα φυτά μέχρι να καλυφθεί καλά και η κάτω επιφάνεια των φύλλων τους, προσέχοντας πάντα να μη σου μπουν σταγονίδια στα μάτια. Αφού τελειώσεις με τον ψεκασμό, φύλαξέ το για 1 εβδομάδα το πολύ, σε φιμέ μπουκάλι, μέσα στο ψυγείο.

 

Δώσε ένα τέλος στον αιώνιο πόλεμο μεταξύ εσένα και μύγας-κουνουπιού-κατσαρίδας και άλλων ‘εχθρών’, αλλά αυτήν τη φορά ‘be fair’ χρησιμοποιώντας τα όπλα της φύσης.

Μύγες
Το πιο εκνευριστικό έντομο ever, μισεί τη μυρωδιά του μαϊντανού και  του βασιλικού. Τόσο πολύ που αν αντιληφθεί την ύπαρξη ‘βασιλιτζιάς’ αλλάζει κατεύθυνση. Ακόμη, μπορείς να κόψεις λεμόνι σε ροδέλες και να καρφώσεις πάνω γαρίφαλα (σε μπαχαρικό). Αυτό κι αν θα την κάνει να αλλάξει ‘πτήση’. Ένα μπολ με ζεστό ξίδι πάνω στο τραπέζι είναι εξίσου δραστικό.

Κατσαρίδες

Δεν αντέχουν με τίποτα τη μυρωδιά του αγγουριού και της δάφνης. Σκόρπισε μερικά φύλλα δάφνης ή φλούδες αγγουριού σε σημεία όπου συνήθως περνούν ή ρίξε μαγειρική σόδα με ζάχαρη άχνη. Οι κατσαρίδες θα θελήσουν να φάνε τη ζάχαρη με αποτέλεσμα να εξοντωθούν με τη σόδα. Ακόμη, χαίρονται όταν λιμνάζει νερό στο νιπτήρα: σκέψου πως μπορούν να ζήσουν γύρω στους 3 μήνες χωρίς τροφή και μόλις 3 εβδομάδες χωρίς νερό! Τέλος, μη στοιβάζεις χαρτιά και εφημερίδες γιατί τρώνε ακόμη και χαρτί.

Κουνούπια

Τα κουνούπια αντιπαθούν τη μυρωδιά της σιτρονέλας. Βάλε στην ειδική κεραμική συσκευή λίγο νερό και 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας για να πειστείς. Ένας ακόμη τρόπος να απαλλαχθείς από τα κουνούπια, είναι η φύτευση ενός σαρκοφάγου φυτού που τρώει τα κουνούπια, ονόματι Ντιοναέα. Έχει άνθη που μοιάζουν με δαγκάνες και εγκλωβίζουν το έντομο μέσα του. Εντομοαπωθητική δράση διαθέτει και ο βασιλικός. Βάλε μερικές μικρές γλάστρες με βασιλικό στα παράθυρά σου και θα με θυμηθείς.

Μυρμήγκια

Κλασικά πράγματα όπως ο καθαρισμός με ξίδι και χλωρίνη είναι άκρως αποτρεπτικά. Μεταξύ των δύο προτίμησε το πρώτο για full οικολογική καταπολέμηση. Επειδή οι φωλιές των μυρμηγκιών βρίσκονται σε ρωγμές στους τοίχους, καλό είναι να τις καλύψεις με στόκο. Τέλος, μην αφήνεις ψίχουλα στον πάγκο της κουζίνας και πρόσεξε να μην τον λερώνεις με ζάχαρη ή μέλι.

 

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close