Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017
Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δουλειές της Μαγδαλένας Ζήρα, όλα αυτά τα χρόνια, για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον, για τη μοντέρνα αισθητική και σκηνοθετική ματιά που έχει στις δραματουργικές δομές που χρησιμοποιεί σε κάθε δουλειά της, δεύτερον για τους αντισυμβατικούς, θα έλεγα, θεατρικούς χώρους που χρησιμοποιεί, βγαίνοντας εκτός θεατρικής αίθουσας και τρίτον για τη βαθιά φιλολογική της μελέτη σε κάθε έργο.
Από τη σημαντική της φιλολογική μελέτη στον ‘Φορτουνάτο’ μερικά χρόνια πριν, μέχρι την εν λόγω παράσταση, η Ζήρα απέδειξε ξανά πως δεν αφήνεται να χαθεί στις γραμμές της δραματουργίας και κοιτάζει πέραν από αυτές αμφισβητώντας πολλές φορές ως σωστή ερευνήτρια, τις υπάρχουσες θεωρίες και μελέτες, θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς.
Για άλλη μία φορά θαύμασα την Ζήρα για τους πιο πάνω λόγους παρακολουθώντας την ‘Ιφιγένεια εν Αυλίδι’ του Ευριπίδη τον περασμένο Ιούλιο και κυρίως λάτρεψα το ζωντανό σκηνικό, στο οποίο τοποθέτησε την παράσταση: τον χώρο του παρκινγκ, απέναντι από το Λήδρα Πάλας με την νεκρή ζώνη και τα αρχοντικά της κατεχόμενης Λευκωσίας ζωντανό σκηνικό μπροστά μας.
Η Μαγδαλένα Ζήρα πρόσφερε μία σύγχρονη θεατρική πρόταση αρχαίου ελληνικού δράματος με δική της δραματουργική επεξεργασία, διασκευή και μετάφραση αναδεικνύοντας τον κυνισμό του κέντρου εξουσίας που αποφασίζει ερήμην του λαού θυσιάζοντας αθώους στο βωμό της επεκτατικής της πολιτικής. Μία απόλυτα σημερινή ερμηνεία της τραγωδίας του Ευριπίδη που μας φέρνει αντιμέτωπους με την πικρή αλήθεια που ισχύει εδώ και αιώνες: την παντοδυναμία της εξουσίας.
Ομολογώ πως η ματιά μου κατά τη διάρκεια της παράστασης ξέφευγε πολλές στιγμές, φευγαλέα στην ‘άλλη πλευρά’ τη δικιά μας Αυλίδα, όπου ο ούριος άνεμος δεν φύσηξε ακόμα παρά τις θυσίες και τα δάκρυα. Ένας ‘ούριος άνεμος’ που χρειάστηκε πολλά αθώα θύματα μέχρι και σήμερα. Μια σφιχτοδεμένη, αν και μακρά, παράσταση με τις Νίκη Δραγούμη (Ιφιγένεια) και Παναγιώτα Παπαγεωργίου (Κλυταιμνήστρα) να επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά τη θέση τους στις καλύτερες και υποσχόμενες ηθοποιούς της γενιάς τους. Η εσωτερικότητα της ερμηνείας της Παπαγεωργίου και η πιστή υπακοή στις σκηνοθετικές οδηγίες της Δραγούμη ανέδειξαν τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των δύο ηρωίδων και μετέφεραν στο κοινό εκείνο ακριβώς το συναίσθημα της απόγνωσης αλλά και επίγνωσης ενός θύματος.
Μαζί ένας υποκριτικά ισχυρός Αγαμέμνονας από τον Ανδρέα Τσέλεπο, ο οποίος ακολουθώντας πιστά τις σκηνοθετικές οδηγίες έδωσε μία άλλη διάσταση του συγκεκριμένου ρόλου. Ένα τοπίο μουντό, ρεαλιστικό, το οποίο όπως ακριβώς και στην περίπτωση της ‘Ιφιγένειας’ της Ζήρα έχει μία άλλη ιστορία να μας πει. Εκείνη την ιστορία της θυσίας αθώων θυμάτων στον βωμό ιμπεριαλιστικών εκστρατειών, εκείνη την ιστορία που το 2017 είναι η πραγματικότητά μας που οι ισχυροί του πλανήτη αναζητούν τη νέα Ιφιγένεια ως σφάγειο για να φυσήξει ο δικός τους ούριος άνεμος για την επόμενη εκστρατεία διάσωσης από την τρομοκρατία…
Έχω περιέργεια να δω, πως θα λειτουργήσει η ίδια παράσταση σκηνικά και σκηνοθετικά, που ανεβαίνει απόψε Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Η Ζήρα σίγουρα έχει τη λύση…
Πεμ 21 Σεπ, αυλή Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, 21.00. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη 17. Είσοδος ελεύθερη.
Σχετικά
Η μουσικοθεατρική παράσταση "Ατελείωτες μορφές ενός μεγαλείου" ταξιδεύει από την Αθήνα στην Κύπρο
Μία συνύπαρξη του τότε, του τώρα και του μετά, σε μία θεατρική μουσική παράσταση
Το θέατρο Piccolo παρουσιάζει την νέα του θεατρική παράσταση «Μια Φούστα Παραμύθκια»
Μια μαγική θεατρική εμπειρία που υπόσχεται να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους
Η Χριστιάνα Αρτεμίου θα γίνει "Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ΄ τη γη"
Μια γνήσια κωμωδία υψηλής αισθητικής σε σκηνοθεσία Ναστάζιας Χριστοδούλου
Τα αποτελέσματα του 37oυ Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Διακρίσεις για τις Καλύτερες Παραστάσεις
"Το Τικ και το Τακ": Μια παράσταση με πρωταγωνιστές δύο γαϊδαράκους που θα λατρέψουν τα παιδιά
Η Animagnet παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας θεατρική παράσταση
«Μιαβ βολάν τζ’ έναν τζαιρόν» για δύο ακόμα παραστάσεις την παραμονή Χριστουγέννων
Μετά την επιτυχία των τριών πρώτων παραστάσεων το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας προσθέτει δύο ακόμα παραστάσεις
Παράταση παραστάσεων για το έργο Διδώ/Ελίσσα ή μια περιπλανώμενη ιστορία
Στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Συνεχίζει το ταξίδι της, στην Λάρνακα, η παραγωγή της Σκηνής 018 «Ομήρου Οδύσσεια»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου
5 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις πριν το τέλος του 2024
Τα έργα που ξεχωρίσαμε και θέλουμε να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα
Η αίθουσα της Νέα Σκηνής του ΘΟΚ μετονομάζεται σε "Νέα Σκηνή Νίκος Χαραλάμπους"
Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ονοματοδοσίας τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου
«Η Κίτρινη Ταπετσαρία» επιστρέφει στο Κτήριον 53
Ένα σημαντικό πρώιμο έργο της αμερικανικής φεμινιστικής λογοτεχνίας
«Elf - Το Ξωτικό των Χριστουγέννων»: Μία παραμυθένια χριστουγεννιάτικη παράσταση έρχεται τον Δεκέμβρη
Με ζωντανή μουσική, 120μελή χορωδία, χορευτές και ηθοποιούς