Δημοσιεύτηκε στις 03 Οκτωβρίου 2017
Κύπρος, Ιούλιος 1974…. Πραξικόπημα – τουρκική εισβολή!...
Μια σύγχρονη συγκλονιστική τραγωδία στην οποία δεν έχει επέλθει ακόμα η “κάθαρσις”!
Ο περίπλοκος ψυχισμός μιας χαροκαμένης μάνας που πιστεύει και δεν πιστεύει την απώλεια του γιου της, που ζει με τις παραισθήσεις της ύπαρξής του, αλλά και τη συναίσθηση του πικρού άδικου χαμού του.
Ένας αθέατος γάτος – σύμβολο της μορφής του άδικα σκοτωμένου γιου.
Ένα έργο του Γιώργου Νεοφύτου το οποίο υπερβαίνει τη χρονική στιγμή της καταγραφής των γεγονότων του, και εκτείνεται στην επικαιρότητα του σήμερα και στην προοπτική ενός καλύτερου αύριο. Η ενσάρκωση της μάνας με τον αδικοχαμένο γιο γίνεται η υποστασιοποίηση της δικαιοσύνης, υψώνει τη φωνή της προς τους δικαστές της γης και όλης της οικουμένης: «Δεν ζητώ τον οίκτο σας, κύριοι δικαστές. Δεν ζητώ τον οίκτο κανενός. Ζητώ δικαιοσύνη για τον γιο μου. Για να έχει νόημα ο θάνατός του. Δεν είναι εκδίκηση που ζητώ, κύριοι δικαστές. Ζητώ μονάχα να τιμωρήσετε τους δολοφόνους του γιου μου. Δικαιοσύνη… δικαιοσύνη ζητώ. Για να μπουν τα πράματα στη… σωστή τους θέση… Για να μην χαμηλώνω…ΕΓΩ…τα μάτια, όταν τους βλέπω… Να μάθουν όλοι ποιο είναι τ’ άδικο και ποιο είναι το σωστό… Για να μην ξανάρθουν, κύριοι δικαστές…Για να μην ξανάρθουν».
Λίγα λόγια για την Ελεονώρα Βασιλείου
Τον ρόλο της Μαρίας ανέλαβε η Ελεονώρα Βασιλείου. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (2017) και του University of Leeds (2013) στον Χρηματοοικονομικό Κλάδο. Μεγαλώνοντας σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, με πατέρα ηθοποιό, δεν μπορούσε να παρεκκλίνει από τον δρόμο του θεάτρου. Τελειώνοντας τις σπουδές της στην Αγγλία, έδωσε εξετάσεις για τη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, παρέα με την αδελφή της Πηνελόπη και τον πατέρα της Ανδρέα Βασιλείου, επίσης ηθοποιοί και οι δύο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους θεατρικό εργαστήρι, που λειτουργεί στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Από προηγούμενες εμφανίσεις της στο θεατρικό σανίδι, ξεχωρίζουν οι παραστάσεις της σχολής που συμμετείχαν επίσης σε θεατρικά φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και οι παραστάσεις διπλωματικών εξετάσεων της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ στα έργα «Εκκλησιάζουσες», Αριστοφάνης (σκην. Γιάννης Ρηγας, 2014), «Σεφέρης» (σκην. Γιαννης Ρήγας, 2016), «Ηλέκτρα» Σοφοκλή (σκην. Μιχάλης Σιωνας, 2017), «Κόρτο υλ», Ούγκο Πραττ (σκην. Γιάννης Ρήγας, 2017), «Μανώλη» Γιώργου Νεοφύτου (σκην. Ελεονώρα Βασιλείου, 2017).
Η δική της ματιά
«Έγινε μια προσπάθεια να προσεγγίσω ένα χαρακτήρα τόσο διαφορετικό από μένα, -κοινωνικά, βιωματικά, ιστορικά, ηλικιακά. Η κ. Μαρία είναι μια μάνα που κουβαλάει πόνο, ανυπέρβλητο πόνο. Έζησε το πόλεμο, πόνεσε στο πόλεμο, αδικήθηκε από τον πόλεμο. Έτσι πρώτο μου μέλημα είναι να μεταφέρω ως ηθοποιός επάνω στη σκηνή έναν αληθινό χαρακτήρα, γιατί είναι υπαρκτός ακόμα και σήμερα.
Αυτή η γυναίκα δεν είναι δραματική, αλλά τραγική. Είναι ένας σύγχρονος τραγικός χαρακτήρας. Μια μάνα που άδικα χάνει το παιδί της και ο μόνος λόγος που ακόμα ζει, είναι γιατί περιμένει την εκδίκαση των ενόχων. Επομένως δεν θα μπορούσε να είναι παρά μόνο μια τραγική φιγούρα και αυτή την κατεύθυνση επιλέξαμε.
Την κ. Μαρία του έργου την διάβασα σε ιστορικά βιβλία, την μελέτησα μέσα από ντοκιμαντέρ, την είδα σε εικόνες, την άκουσα σε ιστορίες για να την καταλάβω, να καταλάβω το τότε. Δεν έζησα τα γεγονότα. Έχω όμως αναφορές και παραδείγματα που με βοήθησαν, ας πούμε, να κατανοήσω το χαρακτήρα. Πειραματίστηκα με τα ίδια τα εκφραστικά μου μέσα. Ως προς την κινησιολογία του ρόλου και τη χρήση του σώματος έτσι ώστε να μοιάζω με γριά.
Ωστόσο, σε όλη αυτή την περίοδο έρευνας γύρω από αυτό το χαρακτήρα, αντιλήφθηκα ότι η απλότητα ήταν τελικά και το μεγαλύτερο κλειδί, για να κατανοήσω εις βάθος το ρόλο.
Η σκηνοθετική προσέγγιση είναι λιτή. Θέλουμε να επικεντρωθούμε και να αναδείξουμε τον ψυχισμό αυτού του χαρακτήρα, τα όσα πέρασε, τα πάθη της, τα δεινά της. Χρησιμοποιήσαμε μόνο ένα σκηνικό αντικείμενο – μια πολυθρόνα/καρέκλα και τη δυνατότητα των φωτιστικών μέσων».
Παραστάσεις
Λευκωσία
Πότε: 20, 21, 26 Οκτωβρίου στις 20:30
Πού: Artos Foundation, Λευκωσία
Διεύθυνση : Άγιων Ομολογητών 64, 1080 Λευκωσία
Για πληροφορίες: 96672407
Λεμεσός
Πότε: 2 Δεκεμβρίου στις 20.30 και 3 Δεκεμβρίου στις 18.30
Πού: Tεχνοχώρος Ε.Θ.Α.Λ, Λεμεσός
Για πληροφορίες: 96672407
Διεύθυνση : Φραγκλίνου Ρούσβελτ 76, Ακίνητα Δήμου-Κτίριο ΣΑΛΑ, 3840, Λεμεσός
-
Ίδρυμα ARTος
26 Οκτωβρίου 2017
-
Τεχνοχώρος Ε.Θ.Α.Λ.
03 Δεκεμβρίου - 04 Δεκεμβρίου 2017
-
Ίδρυμα ARTος
20 Οκτωβρίου - 21 Οκτωβρίου 2017
Σχετικά

«18/9»: Ένας συγκλονιστικός μονόλογος ταξιδεύει από την Αθήνα στην Κύπρο
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η εμβληματική δίκη για τη ναζιστική οργάνωση.

Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου 2025: Όλοι οι νικητές και οι διακριθέντες
Περισσότερα από 50 σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση

“Το Τικ και το Τακ”: Μετά από τις sold out εμφανίσεις τα γαϊδουράκια επιστρέφουν ξανά
Παιδική θεατρική παράσταση με σκηνοθεσία που υπογράφει η Πέννυ Φοινίρη

Αυτοσχεδιάζουμε επί σκηνής μαζί με "Τα Κόζια" χωρίς σενάριο και όρια
Μια μοναδική εμπειρία, όπου οι ιδέες μεταμορφώνονται σε κωμωδία

«Στο Μπούστο Μας»: Μια stand up comedy παράσταση με τρεις αταίριαστες προσωπικότητες
Δύο παραστάσεις χωρίς ηθοποιούς

"40+Βγαίνω": Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση του Θανάση Αλευρά στην Κύπρο
Ο Θανάσης Αλευράς επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο πιο… ανώριμος αλλά και πιο σέξι από ποτέ!

Ματζιελλεμένες: Μία θεατρική παράσταση από την ομάδα ΜΠΟΕΜ σε καφενεία και πλατείες
Η παράσταση εκτυλίσσεται σε δύο παράλληλες χρονικές διαστάσεις, όπου ο πραγματικός και ο φανταστικός χρόνος εναλλάσσονται

Επιπλέον παραστάσεις για το θεατρικό έργο "Φάουστ" του Γκαίτε
Μετά τη συγκινητική υποδοχή του κοινού η παράσταση συνεχίζεται

Όλα όσα θα γίνουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου
Με πλούσιο πρόγραμμα και καλεσμένους διεθνούς εμβέλειας το φεστιβάλ επέστρεψε με στόχο να καθιερωθεί ως πολιτιστικός θεσμός

«Κορίτσια Ημερολογίου»: Η τρυφερή κωμωδία επιστρέφει μετά την μεγάλη επιτυχία
Ξεκίνησε ήδη η προπώληση εισιτηρίων

Δωρεάν παράσταση για το έργο "Εγώ κι εσύ" της Λώρεν Γκάντερσον
Στο πλαίσιο των δράσεων του ΘΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

"Η Ελεγκού η Σιεροκουτάλα", από το Θεατρικό Εργαστήρι Γεροσκήπου
Το έργο της Ρεβέκκας Αποστολουπούλου, σε σκηνοθεσία Ευθυμίας Λεμονιάτη