Πάμε Ταξίδι , Guide

10 διαφορετικά ταξίδια για το χειμώνα

Ταξιδεύουμε σε πανέμορφους προορισμούς με χιονισμένα τοπία, πλακόστρωτους δρόμους και παραμυθένια ατμόσφαιρα φέτος το χειμώνα

Δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017

Αφήνουμε για λίγο την Πράγα και τη Βουδαπέστη και ταξιδεύουμε σε πόλεις που δεν έχουν κυριευτεί ακόμα από τα τουριστικά γκρουπ και που ξέρουν να γιορτάζουν το χειμώνα στην πιο αυθεντική μορφή του.

Poznan, Πολωνία
Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της χώρας, η οποία κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε, λόγω της σημαντικής της θέσης, ανάμεσα στη Βαρσοβία και το Βερολίνο. Γρήγορα όμως αναγεννήθηκε για να αποτελεί σήμερα μια από τις πιο ζωντανές πόλεις της Πολωνίας με πολλούς φοιτητές. Τα περισσότερα μπαρ και καφέ βρίσκονται συγκεντρωμένα στη Stary Rynek, την πλατεία της παλιάς αγοράς αλλά για τις καλύτερες επιλογές, θα απομακρυνθείτε λίγο από το τουριστικό κέντρο. Αγαπημένο στέκι για καφέ και γλυκό το Piece of Cake (Zydowska 29), για ποτά το μικρό μπαρ Brisman (Mickiewicza 20) και για πολωνικές σπεσιαλιτέ το Ratuszova (http://ratuszova.pl). Το ρετρό ξενοδοχείο Puro αποτελεί ιδανική value for money επιλογή στο κέντρο (http://en.purohotel.pl). Αξίζει να επισκεφθείτε τον βοτανικό κήπο Wilson, όπου θα δείτε το πελώριο τροπικό θερμοκήπιο.
Μη χάσετε: την επίσκεψη στο δημαρχείο της πόλης του 13ου αιώνα με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και μετά την καταστροφή του, αναστυλώθηκε με βάση το αρχικό σχέδιο. Κάθε μέρα στις 12 το μεσημέρι, πλήθος συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσει το ρολόι του στο οποίο δύο τράγοι βγαίνουν από δύο μικρές πόρτες και χτυπούν τα κέρατά τους 12 φορές.

Σαράγιεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Το Σαράγιεβο πάντα θα μας θυμίζει ότι μέσα από τις στάχτες μπορεί να ξαναγεννηθεί κάτι όμορφο. Άλλοτε το αποκαλούν η “Ιερουσαλήμ” της Ευρώπης λόγω της πολυπολιτισμικότητάς του κι άλλοτε το συγκρίνουν με την Κωνσταντινούπολη. Η αλήθεια είναι πως η παλιά πόλη του Σαράγιεβο θυμίζει αρκετά την Κωνσταντινούπολη, αφού κάποτε αποτελούσε το δυτικότερο προπύργιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά το πόλεμο του '90, η πόλη παρέμεινε ανέγγιχτη από το μαζικό τουρισμό, κάτι που φαίνεται να αλλάζει αφού τα καλντερίμια, τα παζάρια και τα cafe της δέχονται όλο και περισσότερο κόσμο πλέον. Γευτείτε ćevapčići, την τοπική εκδοχή του κεμπάπ, μπουρέκια, bosanska kafa (το δυνατό καφέ σε μπακιρένιο μπρίκι) αλλά και ένα μπουκάλι Sarajevsko Pivo, την τοπική μπύρα. Περπατώντας στα στενά δρομάκια της Baščaršija, της παλιάς πόλης, θα συναντήσετε κουκλίστικα cafe ενώ για δείπνο θα καθίσετε στο θρυλικό Cakum-pakum με τη ζεστή ατμόσφαιρα και τις φθηνές, γεμιστές τηγανίτες (Kaptol 10, τηλ.: 00387 61955310). Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1984, άφησαν στην πόλη “κληρονομιά” δύο χιονοδρομικά κέντρα για σκι και snowboard, το Bjelašnica στα νοτιοδυτικά και το Jahorina στα νοτιοανατολικά, που είναι ιδανικό για διαδρομές εκτός πίστας.
Μη χάσετε: Το μουσείο Svrzo’s House που αναπαριστά την ατμόσφαιρα του Σαράγιεβο κατά το 18ο αιώνα αλλά και το Tunnel Museum, που στεγάζεται σε τμήμα του τούνελ που είχε σκαφτεί κάτω από τον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σιμπίου, Ρουμανία
Βρίσκεται στην περιοχή της Τρανσυλβανίας και θεωρείται από τις γραφικότερες πόλεις της Ρουμανίας, καθώς διατηρεί αναλλοίωτα τα μεσαιωνικά της στοιχεία τα οποία το χειμώνα γίνονται ακόμα πιο ρομαντικά χάρη στο χιόνι. Θα δείτε πολλά διατηρητέα κτίρια, μεσαιωνικές οχυρώσεις αλλά και την μεγαλοπρεπή Piaţa Mare, τη Μεγάλη Πλατεία, που φιλοξενεί το μπαρόκ παλάτι Brukenthal του 1777. Για παραδοσιακή κουζίνα θα καθίσετε στο ξύλινο εστιατόριο Crama Ileana (www.cramaileana.ro) ενώ για την τοπική σπεσιαλιτέ, τον πατσά, θα καθίσετε στο Kon Tiki που έχει φανατικούς επισκέπτες (http://kontiki.uv.ro). Το Arhiva de Cafea și Ceai είναι ιδανικό για καφέ και αφράτα κέικ μετά τη βόλτα στην πόλη (Strada Arhivelor 2) ενώ για η διαμονή σας θα επιλέξετε το μπουτίκ Levoslav House, που στεγάζεται σε έπαυλη του 19ου αιώνα στο κέντρο της πόλης.
Μη χάσετε: Τη Γέφυρα των Ψεμάτων, που χτίστηκε το 1859. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, αν κάποιος πει ένα ψέμα την ώρα που τη διασχίζει, η γέφυρα θα καταρρεύσει.

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
Το όνομά της προέρχεται από τη σλοβένικη λέξη «πολυαγαπημένος». Είναι ανέλπιστα όμορφη με τα μικρά μπαρόκ κτίριά της, τις πέτρινες γέφυρες, το ρομαντικό κάστρο στην κορυφή του λόφου και τις λιθόστρωτες πλατείες γεμάτες με café. Είναι μια πόλη-μινιατούρα, ασφαλής, εύκολη να τη γυρίσεις και να την ερωτευτείς ενώ είναι γεμάτη ζωή χάρη στους χιλιάδες φοιτητές της. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μοιάζει να μη θέλει τον μαζικό τουρισμό: δεν θα βρείτε boutique ξενοδοχεία, τα καταστήματα κλείνουν το Σάββατο το μεσημέρι, ενώ τα μουσεία και οι γκαλερί δεν δέχονται επισκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την ομορφιά της την οφείλει στο Σλοβένο αρχιτέκτονα Joze Plecnik, ο οποίος είναι για τη Λιουμπλιάνα ό,τι είναι ο Gaudi για τη Βαρκελώνη. Ο Plecnik έχτισε εδώ γέφυρες (πιο γνωστή η Triple Bridge, που αποτελεί και σύμβολο της πόλης), εκκλησίες, μια εκπληκτική βιβλιοθήκη και ένα κοιμητήριο όπου το νεοκλασικό συναντά το αρ ντεκό. Για καλό καφέ θα καθίσετε στο μικροσκοπικό Čokl (Krekov 8) κοντά στο τελεφερίκ αλλά και στο διπλανό Daktari που φιλοξενεί και live συγκροτήματα ενώ για φιλέτο αλόγου (είναι η τοπική σπεσιαλιτέ) θα καθίσετε στην Taverna Tatjana (www.taverna-tatjana.si) και το Špajza (www.spajza-restaurant.si) .
Μη χάσετε: Τη λειτουργία στην ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου, όπου θα θαυμάσετε την τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει το δράκο. Γενικότερα οι δράκοι είναι αγαπημένο μοτίβο της πόλης: θα τους δείτε παντού και αυτό γιατί ένας μύθος λέει ότι την πόλη ίδρυσε ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες, στο σημείο ακριβώς όπου σκότωσε ένα φοβερό δράκο.


Ζάγκρεμπ, Κροατία
Η πρωτεύουσα της Κροατίας δεν έχει καταληφθεί από τουρίστες και μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, γεμάτο ζωή και ενέργεια, πλανόδιους μουσικούς, αμέτρητα καφέ και ντυμένους στην τρίχα executives, είναι αρκετή για να μας γοητεύσει. Hot spot η κεντρική πλατεία Trg Ban Jelicica, από την οποία παρελαύνει απαραίτητα όλο το Ζάγκρεμπ. Ξεκινούμε από την Άνω Πόλη, την οποία εξερευνούμε περπατώντας σε μοναδικά λιθόστρωτα στενά του 11ου αιώνα. Υπέροχα κτίρια, πολλά εμπορικά καταστήματα με ιταλική μόδα αλλά και δημιουργίες ντόπιων σχεδιαστών, κλασικά καφενεία γεμάτα κόσμο. Όμορφες πλατείες, πάρκα, σπουδαία κτίρια του 19ου και του 20ού αιώνα –ξεχωρίζουν το Εθνικό Θέατρο, το Muzej Mimara και το εντυπωσιακό ξενοδοχείο «Esplanade»–, σύγχρονα ευρωπαϊκά καταστήματα μόδας, αναρίθμητα cafes, bars κι εστιατόρια συνθέτουν το σκηνικό στην Κάτω Πόλη. Για παραδοσιακή κουζίνα θα καθίσετε στο Tač (restac.hr) με τη σπιτική ατμόσφαιρα αλλά και το Café u Dvoristu (Jurja Žerjavića 7/2) και το Finjak (Vlaška 78), που είναι τα αγαπημένα των ντόπιων.
Μη χάσετε: Την επίσκεψη στο πάρκο Zrinjevac, όπου συχνάζει σχεδόν όλη η πόλη και που φιλοξενεί της χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Tromsø, Νορβηγία
Σχεδόν κάθε αξιοθέατο σε αυτό το χωριό της Νορβηγίας κουβαλάει το χαρακτηρισμό “βορειότερο του κόσμου” - βορειότερο πανεπιστήμιο, βορειότερος
καθεδρικός, βορειότερη ζυθοποιία. Και είναι απόλυτα φυσικό για μια πόλη 400 χιλιόμετρα βορειότερα του αρκτικού κύκλου, μόλις 2.000 χιλιόμετρα το Βόρειο Πόλο. Αυτό που εντυπωσιάζει στην “Πύλη της Αρκτικής” είναι τα μοναδικά φαινόμενα που εμφανίζονται στον ουρανό της, με σπανιότερο το Βόρειο Σέλας. Τις σκοτεινές νύχτες με καθαρή ατμόσφαιρα, από τις έξι το απόγευμα ο ουρανός γεμίζει με εκπληκτικές κουρτίνες φωτός. Το Tromsø είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις στη Γη που το Σέλας είναι ορατό και μάλιστα από το κέντρο της πόλης, τις νύχτες από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλη. Θα επισκεφτείτε το κέντρο Polaria που θα σας πάει σε ένα φανταστικό ταξίδι στο θεαματικό σκηνικό του τοπίου του Σβάλμπαρντ, θα δείτε τον Αρκτικό Καθεδρικό Ναό, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και σήμα κατατεθέν της πόλης ενώ θα καθίσετε στο Beer Hall (Ølhallen), την παλαιότερη παμπ της πόλης, όπου έκαναν την τελευταία στάση τους Ρώσοι, Βρετανοί, Δανοί και Γερμανοί εξερευνητές λίγο πριν κατευθυνθούν προς τον Αρκτικό Κύκλο κατά το 19ο αιώνα. Πολύ καλή επιλογή διαμονής το Clarion Collection Hotel With, ακριβώς πάνω στην αποβάθρα του Tromso, με αρχιτεκτονική εμπνευσμένη από τα πλοία-σπίτια που υπήρχαν παλιά δεμένα στο λιμάνι. Από τα άνετα δωμάτια θα έχετε θέα στα γύρω βουνά, τη θάλασσα αλλά και στο διάσημο Αρκτικό Καθεδρικό (www.nordicchoicehotels.com). Για φαγητό θα καθίσετε στο Bardus Bistro, με φιλοσοφία εμπνευσμένη από τα μπιστρό της νότιας Ευρώπης και κουζίνα αυστηρά τοπική, με σπεσιαλιτέ τον μπακαλιάρο. Στα συν η όμορφη βεράντα που έχει την τιμητική της το καλοκαίρι (www.bardus.no).
Μη χάσετε: Τις δραστηριότητες στην άγρια φύση της Νορβηγίας όπως παρατήρηση φαλαινών, έλκηθρο με σκύλους, σκι αλλά και οργανωμένες εκδρομές στο βόρειο Σέλας.

Μέμινγκεν, Γερμανία
Η άγνωστη αλλά πανέμορφη πόλης της Βαυαρίας, το κεντρικό οικονομικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό κέντρο του Δούναβη. Οι απαρχές της πόλης φτάνουν πίσω στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ενώ η παλιά πόλη, με πολλές αυλές, κάστρα, αρχοντικά σπίτια, παλάτια και οχυρώσεις είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες της νότιας Γερμανίας. Με καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις, οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές, είναι ο συγκοινωνιακός κόμβος για την Άνω και Κεντρική Σουηβία, και το Άλγκάου. Το καλοκαίρι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους ποδηλάτες χάρη στο πολύ καλό δίκτυο ποδηλατόδρομων αλλά το χειμώνα θα περπατήσετε στη Salzstrasse και τη Weinmarkt πριν καταλήξετε στη Zum Goldenen Löwen, στην παλαιότερη ταβέρνα της πόλης χτισμένης το 1590 (www.weinstube-goldenerloewe.de). Αξίζει να καθίσετε και στο Cafe Kunz με τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα στην πλατεία Martin Luther. Στο ξενοδοχείο Weisses Ross θα βρείτε δωμάτια στο 600 ετών κτίριο ή πιο μοντέρνα με ωραία θέα στις στέγες της πόλης (www.hotelweissesross.de).
Μη χάσετε: Την διαδρομή μιας ώρας με το αυτοκίνητο ως το Neuschwanstein, το παραμυθένιο κάστρο στις βαυαρικές Άλπεις, που έχτισε με δικά του έξοδα ο Λουδοβίκος Β' τον 19ο αιώνα ως προσωπικό του καταφύγιο. Αποτελεί φανταστική απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου και κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το Ντίσνεϊ που έψαχνε έμπνευση για το παραμυθένιο κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης.


Μπάντεν-Μπάντεν, Γερμανία
Αν αναρωτιέστε γιατί της έδωσαν διπλό όνομα, είναι για να την ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες πόλεις της Ευρώπης με το όνομα Baden. Baden, λοιπόν, σημαίνει λουτρά και αυτή η πόλη στις δυτικές πλαγιές του Μέλαινα Δρυμού, στις όχθες του ποταμού Όου, κοντά στην Καρλσρούη είναι διάσημη για τις πηγές της, ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια. Ο Έλληνας ηγεμόνας της Μολδαβίας, Μιχαήλ Στούρτζας, ήταν επίτιμος πολίτης της πόλης. Κατά το 19ο αιώνα, το Μπάντεν-Μπάντεν μετατράπηκε σε αγαπημένη λουτροπόλη των Ευρωπαίων αριστοκρατών, που το επισκέπτονταν για για ιαματικά λουτρά του αλλά για και το καζίνο. Λένε, μάλιστα, ότι το 1867, ο Ντοστογιέφσκι έχασε στο καζίνο του μια μικρή περιουσία. Ωραία και οικονομικά πιάτα ζυμαρικών θα βρείτε στην Osteria Stromboli (www.osteria-stromboli.de), στο Café Konig ο Λέων Τολστόι ήπιε καφέ 20 χρόνια πριν καταγράψει τις εμπειρίες του από την πόλη στην Άννα Καρένινα (www.chocolatier.de) ενώ για τη διαμονή σας θα επιλέξετε το κεντρικό Hotel Etol (www.hotel-etol.de).
Μη χάσετε: Τη χαλάρωση στα λουτρά Friedrichsbad, για τα οποία ο Αμερικανός συγγραφέας, Μαρκ Τουέιν είχε πει ότι έχασε την αίσθηση του χρόνου μετά από μόλις 10 λεπτά και όλο τον κόσμο μετά από 20 λεπτά σε αυτά τα λουτρά.

Östersund, Σουηδία
Η πόλη των 45.000 κατοίκων βρίσκεται στην καρδιά της χώρας και είναι ιδανικός προορισμός για το χειμώνα καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Åre, το μοναδικό χιονοδρομικό με παγκοσμίου κλάσης πίστες κατάβασης της Σουηδίας. Αν το σκι δεν είναι το δυνατό σας σημείο, θα επισκεφθείτε δωρεάν το μουσείο Jamtli για να μάθετε την παραδοσιακή ζωή των ντόπιων και την ιστορία των Βίκινγκς (www.jamtli.com). Για ελαφριά γεύματα και λαχταριστά γλυκά ακολουθήστε τους ντόπιους στο Wedemarks (http://wedemarks.se) ή στο Törners (www.tornerskonditori.se), και τα δύο στο μικρό πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης. Για υψηλή σκανδιναβική γαστρονομία θα επισκεφθείτε ένα από τα κορυφαία αλλά και πιο απομακρυσμένα εστιατόρια του κόσμου, το Fäviken (http://faviken.com), 80 χιλιόμετρα από την πόλη μέσα στην άγρια φύση, όπου μεγαλουργεί ο σεφ Magnus Nilsson. Το άνετο ξενοδοχείο Emma, είναι ιδανική βάση στο κέντρο της πόλης (www.hotelemma.com).
Μη χάσετε: Τη βόλτα στο Winter Park, όπου θα ακολουθήσετε τους ντόπιους για γλυπτική στον πάγο, πατινάζ, βόλτες με έλκηθρο ή απλώς για να απολαύσετε ζεστή σοκολάτα χαλαρώνοντας στις ξαπλώστρες.

Poprad, Σλοβακία
Η πόλη των 55.000 κατοίκων είναι ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα στα ανατολικά της χώρας χάρη στην προνομιακή της τοποθεσία, στη σκιά των βουνών Tatra, που αποτελούν την υψηλότερη οροσειρά των Καρπαθίων, στα σύνορα με την Πολωνία. Θα περπατήσετε στη γοητευτική παλιά πόλη, τη Spišská Sobota, που αν και μικρή, αποζημιώνει σε ομορφιά με τα μπαρόκ και γοτθικά κτίρια. Η γερμανική επιρροή στην πόλη είναι εμφανής καθώς η ίδια δημιουργήθηκε το 13ο αιώνα από Γερμανούς εποίκους, ύστερα από πρόσκληση του βασιλιά της Ουγγαρίας. Ωραίο και οικονομικό φαγητό θα γευτείτε στο Vino and Tapas στην πλατεία Sobostské (τηλ: 00421 918969101) ενώ για τη διαμονή σας ιδανική είναι η Pension Sabato με τον κήπο στο πίσω μέρος (www.sabato.sk). Οι λάτρεις της σοκολάτας μην παραλείψετε να βγείτε λίγο εκτός κέντρου για να γευτείτε εκλεκτή σοκολάτα και γλυκά στο Bon Bon (Dominika Tatarku 14, τηλ.: 00421 904 473720).
Μη χάσετε: Τη χαλάρωση στα θερμά νερά του spa AquaCity (www.aquacity.sk) αλλά και την ανάβαση στα βουνά Tatra με το τελεφερίκ για σκι ή απλώς για να απολαύσετε το χιονισμένο τοπίο.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close