Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου 2018
Στις 28 Μαΐου κάνει έναρξη το φετινό 21ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας, στην παλιά Λευκωσία φιλοξενώντας ποιοτικές μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις.
Δευτέρα, 28 Μαΐου & Παρασκευή, 1 Ιουνίου | 20:30
Το Άσμα του Γιοφυριού
Θ.Ε.ΠΑ.Κ
Διασκευή, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Ευαγόρας Kαραγιώργης
Σκηνικά, κουστούμια: Χρίστος Λυσιώτης
Κατασκευή ενδυμάτων: Μαρίνα Κλεάνθους
Κινησιολογία: Μιχάλης Πιερής
Επιμέλεια κίνησης: Αριάννα Οικονόμου
Φωτισμοί: Γιώργος Κουκουμάς
Χειρισμός φωτισμού, τεχνική υποστήριξη: Κυριάκος Κακουλλής
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Identities and Education: Comparative Perspectives in an Age of Crisis» της CESE (Comparative Education Society in Europe), το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει ξανά τη συγκλονιστική παράσταση «Το Άσμα του Γιοφυριού», η οποία εδώ και 15 χρόνια κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού.
Πρόκειται για μια δραματική διασκευή στηριγμένη στις πιο εκφραστικές παραλλαγές του γνωστού ελληνικού δημοτικού τραγουδιού «Το Γιοφύρι της Άρτας» από την Κύπρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Κάτι παραπάνω από ένα απολαυστικό θεατρικό δρώμενο, η παράσταση αποτελεί γόνιμη εκπαιδευτική εμπειρία, αφού δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να έλθουν σε επαφή με κρίσιμους προβληματισμούς που προκύπτουν από τη μελέτη του δημοτικού τραγουδιού, όπως οι διάφορες παραλλαγές του ίδιου θέματος, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ιστορικής, κοινωνικής και ιδεολογικής προοπτικής που διανοίγει η δημιουργική προσέγγιση των δημοτικών μας τραγουδιών. Παράλληλα, παρέχεται στον θεατή η δυνατότητα να παρακολουθήσει μια νεότροπη σκηνική ερμηνεία του δημοτικού μας τραγουδιού μέσα στα συμφραζόμενα, τις αναζητήσεις και τις συλλογικές απορίες, της δικής μας εποχής.
Η μουσική της παράστασης εκτελείται ζωντανά από τον συνθέτη Ευαγόρα Καραγιώργη (λαούτο) και τους μουσικούς Γιώργο Χόπλαρο (βιολί), Χριστιάνα Αντωνουδιού (κλαρίνο) και Χριστόδουλο Σαντζιάκκη (νταούλι).
Η παράσταση της Δευτέρας, 28 Μαΐου, συνοδεύεται από αγγλικούς υπέρτιτλους. Περιορισμένος αριθμός θέσεων θα διατεθεί στο ευρύ κοινό μόνο με προκράτηση.
Η παράσταση της Παρασκευής, 1 Ιουνίου, πραγματοποιείται για τους φίλους της Αξιοθέας.
Τετάρτη, 30 Μαΐου | 19:45 - ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
Ο Καραγκιόζης Γιατρός
Θοδωρής Κωστιδάκης
Ο Καραγκιοζοπαίχτης Θοδωρής Κωστιδάκης - δραματοθεραπευτής, εμψυχωτής εργαστηρίων θεατρικού παιχνιδιού και συνιδρυτής του project «ΚαραγκιοΖΕΙΣ παντού!» αφιερωμένο στην τέχνη του Καραγκιόζη - παρουσιάζει την κλασική κωμωδία του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης γιατρός», προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα και αισθητική, με φρέσκο μάτι αλλά και με σεβασμό στην παράδοση.
Στο έργο αυτό, η Βεζυροπούλα πάσχει από μια μυστηριώδη, αθεράπευτη ασθένεια και ο Πασάς αναζητά κάθε πιθανή θεραπεία. Ο Χατζηαβάτης παρουσιάζει τον Καραγκιόζη σαν ικανότατο γιατρό, χωρίς ο ίδιος να το ξέρει. Μετά από πίεση, ο Καραγκιόζης γίνεται «γιατρός με το στανιό» και επισκέπτεται το σεράι για να εξετάσει τη Βεζυροπούλα. Όταν τα πράγματα περιπλέκονται τόσο ώστε να κινδυνεύουν όλοι, ο Καραγκιόζης βρίσκει διέξοδο με την πονηριά, την εξυπνάδα και την καλή του καρδιά. Η συνέχεια στον μπερντέ…
Η παράσταση είναι κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά κάθε ηλικίας.
Τρίτη, 5 Ιουνίου | 20:30
Reβetien
Φώτης Βεργόπουλος: μπουζούκι, τραγούδι
Κωστής Κωστάκης: κιθάρα, τραγούδι
Αυγερινή Γάτση: ακορντεόν, τραγούδι
Γιάννης Ζαρίας: βιολί, μπαγλαμάς
Το μουσικό συγκρότημα Reβetien σχηματίστηκε το 2012 και παρουσιάζει ρεπερτόριο από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο τραγούδι, καθώς και νέες δικές τους συνθέσεις και πειραματισμούς, εξελίσσοντας διαρκώς τον δικό τους ήχο.
Χαρακτηριστικό στοιχείο του συγκροτήματος είναι η ιδιαίτερη έμφαση στον φυσικό και στον ακουστικό ήχο των οργάνων, που συνδέεται με τη νοσταλγική εποχή του γραμμοφώνου, παραπέμποντας και θυμίζοντας τις σμυρναίικες ορχήστρες και τα μουσικά ακούσματα της εποχής του μεσοπολέμου, μέσα από μια σύγχρονη ενορχηστρωτική προσέγγιση.
Οι Reβetien ταξιδεύουν το κοινό τους στον χώρο και στον χρόνο μεταδίδοντας τη μουσική παράδοση του αστικού λαϊκού τραγουδιού, όπως έχει αποτυπωθεί στους δίσκους γραμμοφώνου και τις πρώτες ηχογραφήσεις, με επιρροές από τους μουσικούς δρόμους της Ανατολής σε συνδυασμό με αυτοσχεδιαστικά στοιχεία προερχόμενα από τη μουσική της Δύσης. Διαθέτουν πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα επιλεγμένο ρεπερτόριο και -με την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να αλληλεπιδρούν μουσικά με το κοινό τους- μπορούν να μεταβάλλουν το μουσικό κλίμα από νοσταλγικό και ρομαντικό, σε άκρως δυναμικό και επικοινωνιακό.
Έχουν εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς μουσικούς του χώρου, όπως τον Haig Yazdjian, Σόλων Λέκκα, Σκούτα-Μηταράκη, κ.ά.
Συναυλία των Reβetien διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας.
Πέμπτη, 7 Ιουνίου | 20:30
Αλίκη Καγιαλόγλου
Η Θαλασσινή Ωδή του Fernando Pessoa και τα Fados της Εφηβείας μου
Η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου παρουσιάζει μια μουσικο-θεατρική παράσταση βασισμένη στη μεγαλειώδη ποιητική σύνθεση του Πορτογάλου ποιητή Fernando Pessoa υπογεγραμμένη από το alter ego του, Alvaro de Campos, και σε παλιά fados της Λισσαβόνας. Μέσα από την ευρηματική καλλιτεχνική προσέγγιση της Αλίκης Καγιαλόγλου ένα εκτενές κείμενο, που αρχικά ήταν προορισμένο μόνο για να διαβαστεί, μετουσιώνεται σε ένα μεγάλο τραγούδι. Ένα τραγούδι απέραντο όπως η θάλασσα, που γεννά σκέψεις, ξυπνά τις αισθήσεις και επαναφέρει στη μνήμη την ξεχασμένη τρυφεράδα που νιώθει κανείς όταν ακούει παραμύθια και τραγούδια της παιδικής ηλικίας.
Ιδέα, σύνθεση κειμένου, επιλογή και διασκευή τραγουδιών, ερμηνεία: Αλίκη Καγιαλόγλου
Διδασκαλία ερμηνείας κειμένου, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μετάφραση ποιήματος: Μαρία Παπαδήμα
Μετάφραση τραγουδιών: Mi Piedade
Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης
Παραγωγή: ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ - Α.Κ.
Η συναυλία της Αλίκης Καγιαλόγλου τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας.
Σάββατο, 9 Ιουνίου | 20:30
Αγαμέμνονας
Αισχύλος | Ευριπίδης
Ομάδα Χρώμα
Μετά από την εξαιρετική επιτυχία της στο Θέατρο Τέχνης και στο Θησείον στην Αθήνα, η παράσταση «Αγαμέμνονας» των Κωνσταντίνου Χατζή και Γιώργου Κουμεντάκη, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Γιώργο Παπαπαύλου επί σκηνής, παρουσιάζεται για πρώτη και μοναδική φορά στην Κύπρο, στο φιλόξενο χώρο της Αξιοθέας.
Το έργο αποτελεί μια συρραφή πάνω στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Μέσω μιας μουσικής δωματίου σε συνδυασμό με τρεις φωνές, δύο ηθοποιούς και έναν μουσικό (βιολί), ξετυλίγεται μπροστά μας το χρονικό της τρωικής εκστρατείας. Εξιστορείται η πορεία του Αγαμέμνονα, η αφορμή του πολέμου, η θυσία της κόρης του, ο ίδιος ο πόλεμος, η επιστροφή στο Άργος και η τιμωρία που του επιφύλασσε η γυναίκα του. Πρωταρχικό αίτιο η ίδια η φύση του πολέμου. Τα γιατί μέσα από τον λόγο των δύο τραγικών ποιητών.
Σκηνοθεσία / φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Αποσπάσματα μετάφρασης: Κ.Χ. Μύρης
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουμεντάκης
Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Μπούνιας
Επιμέλεια κουστουμιών: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Χριστιάνα Φελούκα
Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Γκαζά
Ερμηνεύουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Παπαπαύλου
Βιολί: Διονύσης Βερβιτσιώτης
Δευτέρα, 11 Ιουνίου | 20:30
Ελ Εσκοριάλ του Μισέλ Ντε Γκελντερόντ
Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας
Στο έργο «Ελ Εσκοριάλ» του Βέλγου συγγραφέα του αβανγκάρντ Μισέλ Ντε Γκελντερόντ συνυφαίνονται η λαϊκή φλαμανδική παράδοση των μεταμφιέσεων, η γαλλική ποίηση και λογοτεχνία, η τέχνη των Ελ Γκρέκο, Βελάσκεθ και Ένσορ, και η ιστορία του περίφημου Εσκοριάλ, το παλάτι - μοναστήρι στην Ισπανία όπου έζησε ο Φίλιππος Β΄.
Το έργο παραπέμπει στον Μεσαίωνα της Ιεράς Εξέτασης και των βασανιστηρίων. Σ' ένα παιχνίδι ανταλλαγής ρόλων ανάμεσα στον βασιλιά και τον γελωτοποιό του (τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του έργου), ο Γκελντερόντ υμνεί την τέχνη του θεάτρου και την ελευθερία της έκφρασης. Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλες εντάσεις, στο οποίο το κωμικό και το τραγικό στοιχείο διαδέχονται το ένα το άλλο, διαμορφώνοντας μια επικίνδυνη ισορροπία.
Μιλώντας αλληγορικά, ο Γκελντερόντ πλάθει έναν μύθο με διαχρονική αξία, μεσαιωνικό ήθος και σκοτεινή ατμόσφαιρα, ο οποίος με δηλητηριώδη σαρκασμό καταγγέλλει την υποκρισία, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον υπανθρωπισμό, τον ανθρωποφαγισμό, τον κυνισμό, τη βία, τη δολοφονική μανία, τον εγωτισμό, τον εκτροχιασμό και τελικά τον παραλογισμό της τυραννικής εξουσίας.
Με την παράσταση αυτή, το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας κέρδισε το 3ο Βραβείο στους 29ους Παγκύπριους σχολικούς αγώνες θεάτρου 2018 που διοργανώνονται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Ramiro Ramirez
Μετάφραση: Κωστής Σκαλιώρας
Σκηνικά - κοστούμια: Ομάδα Θεάτρου
Μουσική: Bernd Alois Zimmermann
Πρωταγωνιστές
Βασιλιάς: Νίκολα Μητροπούλου
Φολιάλ: Σοφία Λεμονάκη
Καλόγερος: Ελευθέριος Μαρίνου
Μοναχοί: Κωνσταντίνος Ούρδας, Όλγα Αντωνίου, Εύη Χαλκίδου, Σπύρος Γκατζόγιας
Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.
Τετάρτη, 13 Ιουνίου | 20:30
Αγκάθθιν
Monsieur Doumani
Αντώνης Αντωνίου: τζουράς
Άγγελος Ιωνάς: κιθάρα
Δημήτρης Γιασεμίδης: πνευστά
Το δημοφιλές κυπριακό σχήμα Monsieur Doumani παρουσιάζει στο κοινό της Αξιοθέας την τρίτη και ήδη πολυβραβευμένη δισκογραφική του δουλειά με τον συμβολικό τίτλο «Αγκάθθιν» που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες και πραγματεύεται όσο ποτέ προηγουμένως, τις πολιτικές, κοινωνικές και ακτιβιστικές ανησυχίες και ευαισθησίες των μελών του γκρουπ.
Θεματικά τα τραγούδια αντλούν έμπνευση, μεταξύ άλλων, από την ασταθή πολιτική κατάσταση στο μοιρασμένο νησί της Κύπρου και την ανάγκη για ειρήνη και επανένωση, καθώς και από τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης και του κέρδους. Μουσικά επιμηκύνεται η διάθεση για πειραματισμό τόσο συνθετικά και ενορχηστρωτικά όσο και ηχητικά, ανακαλύπτοντας καινούργιες σχέσεις και ισορροπίες σε μελωδία, ρυθμό, αρμονία και χροιά, ενώ η μουσική γλώσσα κτίζεται πάνω στις συντεταγμένες της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής εμβολιασμένης όμως με στοιχεία από πολλά άλλα είδη όπως η ροκ, μπλουζ, χιπ-χοπ, ψυχεδέλεια, μπάλκαν κλπ.
Ο δίσκος «Αγκάθθιν» περιέχει σχεδόν αποκλειστικά συνθέσεις των τριών μελών του σχήματος και φιλοξενεί γνωστούς μουσικούς όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μιχάλης Τερλικκάς, ο ράπερ JUΛIO, ο Αλέξανδρος Γαγάτσης κ.ά.
Πέμπτη, 21 & Παρασκευή, 22 Ιουνίου | 20:30
Δευτέρα, 16 & Τρίτη, 17 Ιουλίου | 20:30
«Παγκόσμιον Άσμα» του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου
Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Δραματική προσαρμογή, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Χρήστος Πήττας
Σκηνικά-Κουστούμια: Χρίστος Λυσιώτης
Επιμέλεια κίνησης: Πέρσα Σταματοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτης: Σταματία Λαουμτζή
Video Art: Ζedem Media
Χειρισμός ήχου: Σταματία Λαουμτζή, Μάριαν Αροδίτη
Τεχνική υποστήριξη: Κυριάκος Κακουλλής
Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη προσπάθειά του για την ανάδειξη λιγότερο γνωστών λογοτεχνικών κείμενων, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει τη δραματοποίησης του κορυφαίου έργου «Παγκόσμιον Άσμα» του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δήμαρχου της Πάφου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902-1953), το οποίο αλλάζει ριζικά την εικόνα που έχουμε για την προσφορά της Κύπρου στην ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία.
Γραμμένο με γνήσια ποιητική ορμή, το πρωτεϊκό αυτό έργο αποτελεί μια επαναπραγμάτευση του μύθου του Προμηθέα, συνθεμένη στο πρότυπο του Δάντη και του Μίλτωνα, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της υφηλίου: από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έως τη μυθολογία του Περού και των Ίνκας, από την Ιαπωνία έως τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Σκανδιναβικούς μύθους. Το έργο εμπεριέχει ικανή ποσότητα θεατρικής ύλης που διευκόλυνε τη δραματική προσαρμογή του, ενώ η παράστασή του, καρπός πολύχρονου μόχθου εκ μέρους του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα προσθέσει στο ρεπερτόριο του κυπριακού και του νεοελληνικού θεάτρου ένα πολύ σημαντικό κείμενο, ανάλογο και εν πολλοίς ποιοτικά ισότιμο προς αντίστοιχα έργα με τα οποία έχουν πλουτίσει τη νεοελληνική γραμματεία ο Άγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης.
H προσπάθεια της δραματοποίησης του κειμένου κράτησε δύο σχεδόν χρόνια, και αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα βασισμένο σε διεξοδική φιλολογική μελέτη όλου του έργου του Γαλατόπουλου, η οποία τονίζει την ευρωπαϊκή διάσταση, την πολυπολιτισμικότητα, τη λογοτεχνική αξία αλλά και την ιστορική σημασία του «Άσματος» για την αυτογνωσία και την εμβάθυνση της εθνικής ταυτότητας του λαού της Κύπρου. Η δραματοποίηση ακολούθησε την καθιερωμένη και δοκιμασμένη προσέγγιση που χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. τα τελευταία 20 χρόνια και βασίζεται σε συνεχή και επίμονη έρευνα του λογοτεχνικού κειμένου.
Το έργο δραματοποιήθηκε ειδικά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Λευκωσία, πλέον στο σπίτι του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Ερμηνεύουν οι:
Προμηθέας: Σταύρος Αροδίτης
Γαληνός: Χαρίτων Ιωσηφίδης
Ποιητής: Γρηγόρης Παπαγρηγορίου
Kορυφαία α΄: Μύρια Χατζηματθαίου
Kορυφαία β΄: Μαρία Χριστοδούλου
Δίας: Δημήτρης Πιτσιλλής
Ηρακλής: Πρόδρομος Αλαμπρίτης
Χορός:
Έφη Γαβριήλ, Λούης Γαβριήλ, Ευτυχία Γεωργίου, Μιχάλης Γιάγκου, Μαρία Θεοφάνους, Ιωάννα Ιωάννου, Νατάσα Καφκαλιά, Σολομών Κουντούρης, Άθως Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Ραφαέλα Μιχαήλ, Θεοφάνης Παναγή, Μιχαέλα Πρωτοπαππά, Χριστόδουλος Σαντζιάκκη, Νικολέτα Σιάνου, Άντρη Χατζηγεωργίου, Γεωργία Χατζηνικολάου
Δευτέρα, 25 Ιουνίου | 20:30
Ρετρό
«..θέλω να πάρω τα βουνά και τους κρημνώδεις βράχους»
Αργύρης Μπακιρτζής: τραγούδι
Εύη Μάζη: φλάουτο, πιάνο, τραγούδι
Κώστας Βόμβολος: ακορντεόν, πιάνο¨
Μιχάλης Σιγανίδης: κοντραμπάσο
Γιάννης Βρυζάκης: τραγούδι, διεύθυνση χορωδίας Αξιοθέας
Σε μία απρόσμενη κι άκρως ενδιαφέρουσα μουσική συνάντηση με βασικό άξονα τα ελαφρά τραγούδια και την ατμόσφαιρα του Μεσοπολέμου, αλλά και όχι μόνο, ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι συνεργάτες του αναζητούν μαζί μας το… ΡΕΤΡΟ!
Σημείο εκκίνησής τους γνωστά αλλά και άγνωστα αστικά και λαϊκά τραγούδια της περιόδου του Μεσοπολέμου, όμως το πρόγραμμα ανοίγεται συνειρμικά σε διάφορα μουσικά ιδιώματα και είδη, κατά την προσφιλή συνήθεια των συντελεστών, από τις χαρακτηριστικές παραστάσεις τους με τους Χειμερινούς Κολυμβητές. Με την γνωστή τους αμεσότητα, το χιούμορ του Αργύρη και τις σύντομες πικάντικες ιστορίες, οι ξεχωριστοί συντελεστές μας δίνουν μία εντελώς διαφορετική θεώρηση και οπτική στα λαϊκά και ελαφρά τραγούδια της περιπετειώδους εκείνης -για την Ελλάδα και τον κόσμο- περιόδου.
Τετάρτη, 27 Ιουνίου | 20:30
Homesickness Blues
Οι Έλληνες στο υπόγειο της Αμερικής
Σύλληψη/επιλογή κομματιών/ενορχήστρωση: Κώστας Βόμβολος
Εκτέλεση μουσικών κομματιών:
Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν)
Κατερίνα Σισίννι (φωνή)
Αργύρης Μπακιρτζής (φωνή)
Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο)
Αλέξανδρος Γαγάτσης (βιμπράφωνο, τύμπανα)
Χριστιάνα Αντωνουδιού (κλαρίνο)
Παίζουν: Μαριλού Βόμβολου, Κατερίνα Σισίννι
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου, Ροδιά Βόμβολου
Ενδυματολογική - Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη, Διδώ Γκόγκου
«I'll never forget the day I left my home…» είναι οι πρώτοι στίχοι του «Homesickness blues», ενός από τα πρώτα υπάρχοντα ηχογραφημένα μπλουζ (1916). Αυτή η φράση έδωσε το έναυσμα στον εξαιρετικό και πάντα ευρηματικό μουσικοσυνθέτη, οργανοπαίχτη και καλλιτέχνη Κώστα Βόμβολο να γεφυρώσει δύο εντελώς διαφορετικά μουσικά είδη που γεννιούνται σχεδόν ταυτόχρονα: την τζαζ και το ελληνικό αστικό τραγούδι.
Στη μουσική παράσταση σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση θα ακουστούν επιλεγμένα κομμάτια πρώιμου σουίνγκ και μπλουζ που συνυπάρχουν με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια στην αστική εκδοχή τους, όπως μας έχουν διασωθεί στις πρώτες ηχογραφήσεις των Ελλήνων στην Αμερική.
Η ξενάγηση σ' αυτό το μουσικό τοπίο γίνεται μέσα από την αφήγηση της Μαρίας Σαραντοπούλου-Οικονομίδου: «Οι Έλληνες της Αμερικής όπως τους είδα» (η οποία εκδόθηκε το 1916 και περιγράφει τις εντυπώσεις από ένα ταξίδι του 1913). Δύο ηθοποιοί, εναλλασσόμενοι στους ρόλους της συγγραφέως-αφηγήτριας, της τραγουδίστριας-κονσοματρίς σε έναν καταυλισμό ανθρακωρύχων, της Αμερικανίδας κοπέλας ενός εργάτη και της συζύγου σε έναν μικτό γάμο, δημιουργούν το σκηνικό πλαίσιο για την ανάδειξη αυτής της μουσικής συνύπαρξης.
Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της ομάδας Lotus Eaters με το Θεσσαλικό Θέατρο.
Κυριακή, 1 Ιουλίου | 20:30
Jazz Origins
Sarah Fenwick & Οδυσσέας Τουμάζου\
Sarah Fenwick: φωνή
Οδυσσέας Τουμάζου: κιθάρα
Κώστας Χαλλούμας: κοντραμπάσο
Γιώργος Κούλας: τύμπανα
Ιάκωβος Πάρπας: σαξόφωνο
Ο κύπριος κιθαρίστας Οδυσσέας Τουμάζου και η ερμηνεύτρια Sarah Fenwick αναζητούν τις καταβολές της τζαζ σε μια μουσική παράσταση που συνδυάζει γνωστά κομμάτια της τζαζ όπως το Summertime και το Route 66 με δικές τους πρωτότυπες μελωδίες, αναδεικνύοντας τη γοητεία που προκύπτει από τη σύνθεση διαφορετικών μουσικών επιρροών. Μια σύνθεση που αποτελεί τον πυρήνα της πολυπολιτισμικής μουσικής παράδοσης της τζαζ, η οποία εδράζεται σε πολλά διαφορετικά είδη και προσφέρεται όσο καμία άλλη για πειραματισμό και μουσική εξερεύνηση.
Μέσα από τα τραγούδια τους και με τη σύμπραξη καταξιωμένων κύπριων μουσικών με σπουδές και πολυετή παρουσία στον χώρο της τζαζ, οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τεχνικές αυτοσχεδιασμού εμπνευσμένες από την ιστορία των μπλουζ, της έθνικ μουσικής και των παραδόσεων της Λατινικής Αμερικής.
Τρίτη, 3 Ιουλίου | 20:30
ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ, 30 χρόνια μετά
Ευαγόρας Καραγιώργης
Electronic Quartet:
Σωφρόνης Σωφρονίου, Emiddio Vaquez, Παναγιώτης Μηνά και Maria Spivak
Concordia String Quartet:
Κωνσταντίνος Δεμιρτζόγλου (1ο βιολί)
Βίκη Χατζηανδρέου (2ο βιολί)
Νικόλας Ευθυμίου (βιόλα)
Δώρος Ζήσιμος (τσέλο)
Τα ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ είναι 12 ηλεκτρονικά κομμάτια που γράφτηκαν στη Νέα Υόρκη το 1987-88 και κυκλοφόρησαν στην Κύπρο πρόσφατα με προτροπή των Σ. Σωφρονίου, E. Vasquez και Π. Μηνά, τριών καλλιτεχνών που ασχολούνται με την ηλεκτρονική μουσική.
Στη συναυλία της οδού Αξιοθέας θα ακουστούν ηλεκτρονικά κομμάτια τα οποία επηρεάστηκαν ή έχουν θέματα - λούπες από τα Κεντήματα. Παράλληλα, θα ακουστούν από κουαρτέτο εγχόρδων, μερικά από τα Κεντήματα σε μεταγραφή, καθώς και άλλα κομμάτια του συνθέτη τα οποία συνδυάζουν την τεχνική της λούπας η οποία κυριαρχεί στα Κεντήματα.
Μέσα από την συναυλία, το κοινό θα έρθει σε επαφή με σύγχρονες τάσεις στην ηλεκτρονική μουσική σε παράλληλο διάλογο τον ήχο των εγχόρδων, τις τεχνικές και τους ήχους της δεκαετίας 1980-90 και πώς αυτές εκλαμβάνονται, ερμηνεύονται ή μορφοποιούνται στο σήμερα.
Πέμπτη, 5 Ιουλίου | 20:30
Μετατόπιση - Ο δρόμος
Χορευτική σόλο περφόρμανς
Σύλληψη - Χορογραφία: Πέρσα Σταματοπούλου
Ηχητικό περιβάλλον: Σάκης Κλεισιάρης
Ερμηνεία: Τάσος Καραχάλιος
Μια πρωτοποριακή σόλο περφόρμανς η οποία βασίζεται στην ιδέα ενός ταξιδιού που οργανώνεται και βιώνεται από έναν άνθρωπο και διερευνά την έννοια της αλλαγής και της μετατόπισης από ένα σημείο σ' ένα άλλο, την περιπλάνηση, την επανεκκίνηση και εν τέλει τη δράση που καλείται να διαχειριστεί μέσα σ' ένα τοπίο χωρίς σύνορα και χωρίς όρια, άχρονο, κενό, λευκό.
Με τη συνεργασία του μουσικού Σάκη Κλεισιάρη (πρωτότυπη μουσική σύνθεση) δημιουργείται ένα ηχητικό περιβάλλον, ως μουσική παρτιτούρα, πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται σταδιακά η κινητική δράση. Ο performer - χορευτής, ως ταξιδιώτης στο χώρο και στο χρόνο, πειραματίζεται μ' ένα λιτό, αφαιρετικό κινητικό λεξιλόγιο, επαναπροσδιορίζοντας κάθε φορά τη θέση και την οπτική του.
Συνδυάζοντας τη συνεχή μετατόπιση του σώματος, μέσα από εναλλαγές βάρους, άξονα, θέσης και βλέμματος, με την ιδέα ενός κόσμου ο οποίος βρίσκεται σε μία όλο και πιο βίαιη και διαρκή ανακατανομή, αναζητούνται κοινοί τόποι και σημεία αναφοράς μεταξύ τους. Η περφόρμανς, που ανατρέχει στη διαχρονικότητα της ανθρώπινης μετατόπισης, εμπνέεται από το βιβλίο του Φερνάντο Πεσόα «Ο οδοιπόρος» και με εργαλεία το σώμα και τον ήχο προσεγγίζει και καταγράφει μία διαδρομή ανατροπών, παύσεων, εγρήγορσης, επαναπροσδιορισμού και ανασυγκρότησης.
Δευτέρα, 9 Ιουλίου | 20:30
Ρωμιοσύνη του Βασίλη Μιχαηλίδη
Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου
Δραματική προσαρμογή, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Σκηνικά: Χρίστος Λυσιώτης
Κοστούμια: Ηλιάνα Χρυσοστόμου, Μαρίνα Κλεάνθους
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Κουκουμάς
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή
Ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1821 που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτίει φόρο τιμής στο ποιητικό ταλέντο, την προσφορά και την προσωπικότητα του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη, με μια παράσταση της συγκινητικής παραγωγής «Η Ρωμιοσύνη έν' φυλή συνότζιαιρη του κόσμου».
Στηριγμένη στα αριστουργηματικά διαλεκτικά έργα του Μιχαηλίδη «Η ενάτη Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)», «Η Χιώτισσα», «Η Κύπρος προς τη μάνα της», «Η Κύπρος προς τους λέγοντες ότι δεν είναι Ελληνική», «Η Ανεράδα» και άλλα, η παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. απέκτησε ξεχωριστή σημασία στη συλλογική συνείδηση του κυπριακού λαού, αλλά και στην ιστορία των κυπριακών γραμμάτων, καθώς η έρευνα η σχετική με την παράσταση αυτή, συνδυάστηκε με την ανεύρεση των αυτογράφων του ποιητή και την πρώτη δημοσίευση του λανθάνοντος 456ου στίχου της «Ενάτης Ιουλίου».
Η παράσταση αποτελεί ορόσημο στην καλλιτεχνική πορεία του Θεατρικού Εργαστηρίου καθώς αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε όσο καμία άλλη από το πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και από τους ίδιους τους συντελεστές. Ενδεικτικό για την υπερθετική πρόσληψη και τη σημασία της είναι το γεγονός ότι η μοναδική φορά που παραχωρήθηκε άδεια για πραγματοποίηση καλλιτεχνικής εκδήλωσης στον ιστορικό χώρο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου ήταν τον Αύγουστο του 2001, όταν η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάστηκε κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής.
Η διασκευή και η παράσταση προβάλλουν την ποιητική πρόθεση του Μιχαηλίδη να συνθέσει (με όλα τα ιστορικά και ιστοριογενή διαλεκτικά ποιήματά του που αφορούν στη μοίρα της Κύπρου) μια σύγχρονη «τραγωδία», η οποία εκφράζει με έντεχνο τρόπο το τραγικό στοιχείο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Η προσφορά του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έγκειται και στο γεγονός ότι εκόμισε στα κυπριακά γράμματα μια νέα αντίληψη δραματουργικής επεξεργασίας και σκηνικής παρουσίασης του Βασίλη Μιχαηλίδη, βασισμένης σε όλα τα ιστορικά, καθώς και σε ορισμένα λυρικά διαλεκτικά ποιήματά του.
Η δραματική προσαρμογή από τον Μιχάλη Πιερή συνδυάζει αρμονικά τα ποιήματα του μεγάλου ποιητή της Κύπρου σε ένα ενιαίο θεατρικό έργο και αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. να αναδείξει λιγότερο γνωστά στο πανελλήνιο αριστουργήματα της διαλεκτικής περιφερειακής ελληνικής λογοτεχνίας. Φέρνοντας την έξοχη ποιητική γλώσσα του Μιχαηλίδη πιο κοντά στο σύγχρονο κοινό, η παράσταση παρουσιάζει όλο τον πλούτο, την εκφραστικότητα και τη μελωδικότητα της κυπριακής διαλέκτου.
Σχετικά
Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας σας προσκαλεί να υποδεχθείτε τα Χριστούγεννα στο Παραλίμνι με Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και ΟΝΕ!
Την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι
Όλα όσα θα γίνουν φέτος τα Χριστούγεννα στη Λευκωσία
Πληθώρα εκδηλώσεων και φέτος από τον Δήμο της πρωτεύουσας
Το μαγικό Χωριό των Αγγέλων ζωντανεύει τα φετινά Χριστούγεννα στο Κίτι
Ας αφεθούμε στη μαγεία των εορτών και να ανακαλύψουμε τη χριστουγεννιάτικη ομορφιά στους φωτεινούς δρόμους, τις γειτονιές, την πλατεία Αρχαγγέλου Μιχαήλ και το πάρκο Παναγίας Αγγελόκτιστης
Μάθαμε πότε ανοίγει το χριστουγεννιάτικο χωριό του Παλιού Λιμανιού στη Λεμεσό
Δες πως θα γιορτάσουμε φέτος τα χριστούγεννα
Έρχεται το 3ο Χριστουγεννιάτικο Ράλι Κλασικού Αυτοκινήτου
Μια διαδρομή 90 περίπου χιλιομέτρων με 5 δοκιμασίες ακριβείας
Όλα όσα θα ζήσουμε φέτος στα 8 Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου που βάζουν τα γιορτινά τους
Πάμε να ζήσουμε την μαγεία των Χριστουγέννων
«Unshaping the Unseen»: Μια έκθεση με 23 γλυπτά που εξερευνά μια ομορφιά που εκτείνεται πέρα από το ορατό
Η αισθητική δεν αφορά μόνο την επιφανειακή γοητεία
Χριστουγεννιάτικο Χωριό Κυπερούντας 2024-2025: Εδώ που η μαγεία ζωντανεύει!
Ζήστε την απόλυτη χριστουγεννιάτικη εμπειρία με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Ένα τριήμερο γεμάτο γιορτινές δραστηριότητες, αγάπη και φως στο Aphrodite Hills Resort
Tο Aphrodite Hills Resort στηρίζει τον Σύνδεσμο Ένα Όνειρο Μια Ευχή
56 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά μας υποδέχονται και μπαίνουμε για τα καλά στο κλίμα των γιορτών
Ο Αρακαπάς ετοιμάζει χριστουγεννιάτικο χωριό με πολλές εκπλήξεις
Ζήσε τη μαγεία των γιορτών
Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και φαγητό
Όλα τα έσοδα θα δοθούν για καλό σκοπό