Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Μουσική και χοροί της Κύπρου

Η συντακτική ομάδα τού Check In στηρίζει με τo δικό της τρόπο την Κύπρο!

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2013

ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 

CDs

'Που Δύσην ως Ανατολήν', Αλκίνοος Ιωαννίδης

Μαζί με το φίλο και συνεργάτη του Μιλτιάδη Παπαστάμο, μας δίνει ένα δίσκο με 13 τραγούδια, ηχογραφημένα με παραδοσιακά κυπριακά όργανα όπως το βιολί, το λαούτο αλλά και η ταμπουτσιά και το πιθκιαύλιν. Τραγούδια όπως ο 'Βοσκός', 'Αγάπησά την που καρκιάς', 'Το γιασεμίν' κ.ά. απέκτησαν άλλη υπόσταση.

 

'Grippy Grappa', Monsieur Dοumani

Επηρεασμένοι από την κυπριακή φολκλόρ, οι Monsieur Doumani επικεντρώνονται στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών προσθέτοντας ένα ιδιαίτερο σύγχρονο χρώμα στον ήχο και τη διάθεση των τραγουδιών. Επίσης, συνθέτουν τραγούδια εμπνευσμένοι από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.

 

'Το πρώτο 'δω βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει', Λάρκος Λάρκου

Μια ενδιαφέρουσα έκδοση πάνω σε ποίηση του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Το CD εμπεριέχεται σε ένα καλαίσθητο βιβλίο με κείμενα και πληροφορίες τόσο για τον ποιητή όσο και για τα τραγούδια.

 

 

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ-ΣΤΙΧΟΙ

Απού σοθκιάζει τριάντα θκυό τζαι ξοθκιάζει τράντα, εν νοικοτζύρης πάντα. Απού ξοθκιάζει τριάντα θκυό αλλά σοθκιάζει τράντα, στη φυλακή τον παίρνουσι τζαι εν του διούν αμάντα.

 

Από 'σιει γείτον έσιει οσσιόν, τζι' απόσιει οσσιόν τζιοιμάται (όποιος έχει γείτονα θα τον βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές).

 

Μάθε τέχνη τζιαι κρέμαστιν εις το παλούτζι.

 

Όποιος θέλει τα πολλά, χάνει τζιαι τα λλία.

 

Τα πολλά λόγια εν φτώσια.

 

'Το 'νιν αντάν να τρώ' την γην, τρώει την γην θαρκέται, μα πάντα κείνον τρώεται και κείνον καταλυέται'. Από το ποίημα '9η Ιουλίου' του Βασίλη Μιχαηλίδη.

 

 

ΧΟΡΟΙ

Αντικριστοί ή καρ(τ)σιλαμά(δ)ες

Από την τούρκικη λέξη 'καρτσί' (αντίκρυ). Αποτελούνται από μια σειρά χορών με μικρές διαφορές από περιοχή σε περιοχή και από ζευγάρι σε ζευγάρι και εκτελούνται αυστηρά με τη σειρά τους (1ος, 2ος, 3ος, 4ος, 5ος ή μπάλος).

 

Κυπριακός ζεϊμπέκικος

Ατομικός, περιλαμβάνει σύνθετα βήματα, δίνοντας την ευκαιρία στο χορευτή να κινηθεί ελεύθερα στο χώρο και να επιδείξει τη δεξιοτεχνία του με αρκετούς αυτοσχεδιασμούς και ποικιλία από φιγούρες.

 

Καροτσέρης

Εντάσσεται στην κατηγορία των χορών τύπου νησιώτικης σούστας ή χασαποσέρβικου, με διαφορετικά όμως βήματα από όλους τους άλλους, εκρηκτικές φιγούρες καθισμάτων και κτυπήματα των ποδιών με τα χέρια.

 

Συρτός

Πρώτα χορεύει η μια κοπέλα και η άλλη τη βοηθά κρατώντας της το μαντίλι και μετά αλλάζουν θέση για να χορέψει και η δεύτερη.

 

Δρεπάνι, τατσιά, μαχαίρι

Ατομικοί χοροί δεξιοτεχνίας με τη βοήθεια κάποιου εξαρτήματος ή κάποιου οργάνου εργασίας.

 

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close