Δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2018
Λαογραφικό τριήμερο φεστιβάλ ετοιμάζει η Πάφος και μας προσκαλεί να το τιμήσουμε, όπως αξίζει άλλωστε στην παράδοσή μας! Πρόκειται για ένα τριήμερο γεμάτο κυπριακή παράδοση, με ήχους, εικόνες και γεύσεις. Εξάλλου η Κύπρος κουβαλά μια μακρά παράδοση μύθων και ιστοριών και ιδιαίτερα η περιοχή της Πάφου, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα π.Χ.
Ο Λαογραφικός Όμιλος «Κτήμα» – Πάφος 2017 αναδεικνύει την κυπριακή παράδοση και δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στην Πάφο και το εξωτερικό, παρουσιάζοντας παραδοσιακές μουσικές και χορούς από άλλες χώρες για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Οι εργασίες του 4ου λαογραφικού τριημέρου του ομίλου ξεκίνησαν εδώ και ένα διήμερο με παραδοσιακούς χορούς από την Τσεχία και το Αμάν, που παρουσιάστηκαν στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας και στην Πέγεια.
Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 24 Αυγούστου στις 7, με παρέλαση των κυπριακών και ξένων χορευτικών συγκροτημάτων από το Μεσαιωνικό Κάστρο στα Δημοτικά Μπάνια.
Η Πλατεία Δημαρχείου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα αλλάξει χαρακτήρα, κάνοντας μια διαδρομή στις τοπικές αλλά και στις άλλες παραδόσεις, με ήχους, εικόνες και γεύσεις.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπαιδευτικός Ονησίφορος Νεοφύτου, ο οποίος κάθε χρόνο συμμετέχει στην παραδοσιακή εκδήλωση μίλησε για την κοινότητα του την Μεσόγη γνωστή ως “καλαθοχώρι”.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η Μεσόγη διαθέτει μια πλούσια συλλογή με κατασκευές της παραδοσιακής καλαθοπλεκτικής και μια συλλογή με την μοντέρνα καλαθοπλεκτική ενώ και στο 4ο λαογραφικό τριήμερο του ομίλου γυναίκες θα επιδείξουν την τέχνη της καλαθοπλεκτικής, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, όπως είπε.
Επεσήμανε πως η τέχνη της καλαθοπλεκτικής θα πρέπει να διατηρηθεί έστω και μουσειακά, προσθέτοντας πως οι καλαθοπλαίχτριες, που είναι σε ενεργεία, μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Το παρών του θα δώσει και φέτος ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους από την κατεχόμενη Άσσια διάφορους τύπους παραδοσιακής φλογέρας. `Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει πέραν των 40 χιλ. αυλών.
Οι χοροδιδάσκαλοι και εκ των διοργανωτών, Γιώργος Σαξατέ και Γιώργος Αθανασιάδης, είπαν στο ΚΥΠΕ πως στόχος μας είναι να δώσουμε στους παρευρισκόμενους μαθήματα, λαϊκής κουλτούρας του τόπου μας.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παραγωγή ζιβανίας, έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακών αντικειμένων, αλλά και παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων.
Από την παραδοσιακή εκδήλωση δεν θα λείψουν και οι παραστάσεις του Καραγκιόζη με τον Χριστόδουλο Αντωνίου Πάφιο. Ο κ. Πάφιος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως τις εκδηλώσεις θα παρουσιάσει τον “Καραγκιόζη και τον άγριο Γορίλα” καθώς και τον “Μέγα Αλέξανδρο και το Θεριό”.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα στηθούν περίπτερα με παραδοσιακά εδέσματα, ποτά, αντικείμενα και θα γίνει έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων την Παρασκευή και το Σάββατο 24 και 25 Αυγούστου στον χώρο του Δημαρχείου.
Σχετικά

Γιόρκιν Πρότζεκτ ΙΙΙ: Σύγχρονη ματιά στα κυπριακά λαϊκά παραμύθια
Μουσική, εικαστικές τέχνες και συλλογική δημιουργία ενώνουν τη νέα γενιά Κυπρίων καλλιτεχνών για μια πολυδιάστατη εμπειρία παράδοσης
9 δωρεάν αθλητικές δραστηριότητες για όλους, στον Δήμο Στροβόλου
Δωρεάν δραστηριότητες για όλους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού Be Active

Περπατώντας την Ιστορία του Καλοπαναγιώτη: Ένας βιωματικός περίπατος με το People of Cyprus
Ανακαλύψτε την αστική κληρονομιά και τις αλλαγές που έφερε η πολιτική συνοχής της Ε.Ε.

Το Θέατρο Ριάλτο επαναρχίζει με υπαίθριες προβολές
Ταινίες γεμάτες πρωτοτυπία, τρυφερότητα και χιούμορ που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις και την πολυπλοκότητα που τις χαρακτηρίζει σήμερα, θα μας προσφέρουν ευχάριστες κινηματογραφικές αποδράσεις

Oktoberfest Extravaganza στο City of Dreams Mediterranean
Απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία από εκλεκτές μπύρες και αυθεντικές γερμανικές λιχουδιές

Cyprus Wine Masterclass Series στο Kamara Hall
Η μαγεία του κυπριακού αμπελώνα αποκαλύπτεται μέσα από τη σειρά των Wine Masterclass Series by WINECORE, που πραγματοποιείται στο κομψό και φιλόξενο χώρο του Kamara Hall

Ολική Έκλειψη Σελήνης: Μια μαγευτική Κυριακή στο Πλανητάριο
Ένα δημιουργικό εργαστήριο για τους μικρούς μας φίλους, με αφορμή την έκλειψη Σελήνης!

Η ολική έκλειψη Σελήνης, ορατή από το Αστεροσκοπείο Τροόδους στα Αγρίδια
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φαινόμενο με τηλεσκόπια, αλλά και να συμμετάσχει σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

100 Χρονια "Κίμων" Ξυλοτύμπου - Η κληρονομιά της παράδοσης στα Κοκκινοχώρια
Η εκδήλωση περιλαμβάνει τους αυθεντικούς παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς, όπως χορεύονταν τα παλαιότερα χρόνια στην περιοχή

Τα 10 καλύτερα πράγματα για να κάνεις τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο
Εμπειρίες, εκδηλώσεις και αποδράσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου

Tα Σάββατα μπορείς να πας (ξανά) δωρεάν εκδρομή στις κοινότητες του Ακάμα
Επανέρχεται η δωρεάν εκδρομή της ΕΤΑΠ στον Ακάμα από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο

18 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Καλωσορίζουμε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου με διάφορες εκδηλώσεις