Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Τι νέο φέρνει το 2019 στη Λεμεσό

Όλα όσα θα έρθουν στην πόλη και επαρχία της Λεμεσού τη νέα χρονιά

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου 2019

Αναμφίβολα η Λεμεσός έχει πετύχει να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο πιο ψηλό σημείο του βάθρου σε ό,τι αφορά τα έργα ανάπτυξης και υποδομής. 

Η ανάπλαση του κέντρου
Έργα υποδομής πολλών εκατομμυρίων σχεδιάζει ο Δήμος, τα οποία εξασφαλίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάπλαση στο κέντρο της Λεμεσού έδωσε άλλη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική πνοή στην πόλη. Το πολυλειτουργικό παραθαλάσσιο πάρκο, που εκτείνεται στα ανατολικά του παλιού λιμανιού, τo γραμμικό πάρκο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη, αλλά και το Παττίχειo Δημοτικό Θέατρο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτιστική στέγη της Λεμεσού, είναi μερικά μόνο από τα έργα που έγιναν με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Νέα Δημοτική Αγορά Λεμεσού
Θα διαθέτει παραδοσιακά καταστήματα, εστιατόρια, γραφεία, παιδότοπο και χώρο για εκδηλώσεις, ενώ η όλη διαδικασία βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης. Τα προκαταρκτικά σχέδια είναι έτοιμα για έγκριση, ενώ στόχος είναι το συντομότερο να αρχίσουν οι εργασίες και η νέα Δημοτική Αγορά της Λεμεσού να λειτουργήσει πριν από τα Χριστούγεννα του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αλλάζει στη Λευκωσία το 2019

Επέκταση Γραμμικού
Το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη-Οργανική σύνδεση με τη θάλασσα κατά μήκος των οδών Παλλάδος, Δημοκρατίας και Αλεξανδρείας. Το έργο περιλαμβάνει βελτιωτικές εργασίες στις οδούς Παλλάδος, Δημοκρατίας και Αλεξανδρείας. Ο επανασχεδιασμός των οδών έχει στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και περιλαμβάνει: δημιουργία ποδηλατόδρομου, ανακατασκευή οδοστρώματος, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, υπογειοποίηση υπηρεσιών, βελτίωση συστήματος ομβρίων υδάτων, φύτευση, αλλά και ανάδειξή του με τον κατάλληλο φωτισμό. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών είναι περίπου δύο χρόνια με προϋπολογισμό περίπου €3.5 εκατομμύρια.

Ο Ύψωνας δημιουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα
Σε μια συνεχή πρωτοποριακή πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό και σε διάφορα επίπεδα την τεχνολογία, βρίσκεται ο Δήμος Ύψωνα. Προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσα από την οποία οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο μια σειρά από δραστηριότητες και υπηρεσίες του Δήμου, που τους επηρεάζουν άμεσα στην καθημερινή τους ζωή. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία ‘LiveYpsonas’ ο πολίτης θα μπορεί αρχικά να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την συλλογή των σκυβάλων, μπάζων και κλαδεμάτων, τον διαθέσιμο αριθμό χώρων στάθμευσης σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου, καθώς επίσης και όλα τα διαθέσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς και τον χρόνο άφιξής τους σε διάφορα σημεία. Να σημειωθεί ότι ο Ύψωνας είναι και επίσημα ο πρώτος Δήμος της Λεμεσού με τη δική του εφαρμογή στο Playstore, με την ονομασία ‘e-psonas’.

Το ΤΕΠΑΚ αποκτά το δικό του Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα στη Λόφου
Η δημιουργία του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος είναι σημαντικό γεγονός ως προς την επέκταση των υποδομών του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, αλλά και ως προς την προσφορά τεχνογνωσίας στον κόσμο της υπαίθρου. Στο αγρόκτημα θα πραγματοποιείται επιστημονική έρευνα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακές ασκήσεις και πειραματικές εργασίες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και πρακτική άσκηση των φοιτητών. Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για δενδροκομικές καλλιέργειες, όπως και για καλλιέργεια αμπελώνα.



Εναλλακτική σκηνή Παττίχειο on stage
Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού δημιούργησε μια εναλλακτική σκηνή 100 θέσεων με στόχο να φιλοξενεί ιδιαίτερες προτάσεις από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, αλλά και ανθρώπους από τον χώρο της τέχνης σε απευθείας συναντήσεις με το κοινό. Το θεατρικό αυτό ‘κουτί’ των 100 θέσεων δημιουργήθηκε πάνω στη σκηνή του θεάτρου, περίκλειστο από τις μαύρες κουίντες και κουρτίνες, ενώ οι θεατές βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον καλλιτέχνη και το δρώμενο. Η είσοδος στον χώρο αυτό θα βρίσκεται στην πίσω νότια πλευρά του Παττιχείου και θα οδηγεί τους θεατές κατευθείαν στη σκηνή του θεάτρου.

Η Σχολή Καλών Τεχνών επεκτείνεται
Εντός του 2019 αρχίζουν οι εργασίες για το δεύτερο και μεγαλύτερο κτίριο του Τμήματος, στο οποίο θα στεγάζονται και εργαστήρια τεχνολογικών εφαρμογών στις τέχνες (video, animation, φωτογραφία, ψηφιακή εικόνα και ήχος) της Σχολής Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ. Το Πανεπιστήμιο έχει στα σχέδιά του και την απόκτηση και τρίτου κτιρίου, στο οποίο, ανάμεσα σε άλλους χώρους, θα στεγαστεί και ο εκθεσιακός χώρος (gallery) της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στην οποία ανήκει το Τμήμα. Εντός του 2019, αναμένεται η προσθήκη και άλλων μόνιμων μελών στο δυναμικό του τμήματος. Το Τμήμα Καλών Τεχνών φιλοδοξεί να αποτελέσει κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Μεσογείου ως πεδίο διασταυρώσεων, προσμείξεων, αλληλεπιδράσεων και κοσμοπολιτισμού, προβάλλοντας διεθνώς και τη σύγχρονη καλλιτεχνική μας δημιουργία.

Στα χωριά της Λεμεσού
Κάποια από τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στα χωριά της Λεμεσού είναι: Βιωματικό Μουσείο στον Κάτω Μύλο κόστους €150.000, Πολυθεματικός Χώρος Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας στον Αγρό κόστους €590.000 (ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2019), καθώς και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κοιλάνι κόστους €496.000 (το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019).
 

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close