Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου 2013
Σε εκείνα τα ψηλά, πευκόφυτα βουνά, με τις ανήλιαγες πλαγιές και τους περίτεχνους βράχους, κρύβεται ένα χωριό με γραφικά δρομάκια και απίστευτη θέα.
Η διαδρομή: Αν βρίσκεσαι στον κύριο δρόμο Πάφου, προς Πόλη Χρυσοχούς, τότε, λίγο πριν την είσοδο στην Πόλη, ψάξε στα δεξιά σου την ταμπέλα που σε οδηγεί στα χωριά Στενή, έπειτα Περιστερώνα και μετά Λυσό. Το χωριό Στενή έχει μια γραφικότατη πλατεία, με τον παλιό νερόμυλο πρωταγωνιστή, ενώ η Περιστερώνα, έδρα της Μητρόπολης Πάφου, κρύβει αετοφωλιές και κρησφύγετα αγωνιστών. Και σαν φτάσεις στη Λυσό, ένα ιδιαίτερα γραφικό χωριό, μπορείς να θαυμάσεις το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον, τα μικρά στενά του δρομάκια με τις ταβερνούλες και τα καφενεδάκια, τη Βυζαντινή εκκλησία με την παμπάλαια τοιχογραφία στο παράθυρο του Ιερού, αλλά και τις τοιχογραφίες στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ανακάλυψε τους λαξευμένους τάφους στον βράχο και άλλα ευρήματα που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, τα οποία μαρτυρούν περίτρανα ότι το χωριό κατοικήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες. Επισκέψου το Paradisos Hills, ένα όμορφο θέρετρο με απίστευτη θέα, φιλόξενο προσωπικό και ένα πλούσιο κυριακάτικο μπουφέ, γνωστό παγκύπρια, για τα πατροπαράδοτα εδέσματα και γλυκά του. Μετά, προχώρησε βορειοανατολικά και φτάσε στον Σταυρό της Ψώκας για να δεις τα αγρινά, να πιεις κυπριακό καφέ στο μικρό περίπτερο της περιοχής κι αν το επιθυμείς συνέχισε μετά τη διαδρομή σου προς το Μοναστήρι του Κύκκου και στα ορεινά θέρετρα του Τροόδους.
Tip: Στον Σταυρό της Ψώκας εδρεύει Δασονομείο και εκεί βρίσκεται ένας καταπληκτικός κατασκηνωτικός χώρος. Στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογα μονοπάτια της φύσης, όπου αν τα ακολουθήσεις, μπορείς να δεις μοναδικά στο είδος τους φυτά, πτηνά και ερπετά.
Σχετικά

Ανηφορίζει και πάλι ο υδράργυρος: Ετοιμαστείτε για 40άρια την ερχόμενη εβδομάδα
Ο καιρός μέχρι τέλος Αυγούστου

Ανηφορίζει ξανά ο υδράργυρος - Στους 37 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε πτήσεις, ενοικίαση αυτοκινήτου και ξενοδοχεία
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η Ρώμη ανοίγει πολυτελές ξενοδοχείο για σκύλους στο αεροδρόμιο
Το νέο ξενοδοχείο για σκύλους στο αεροδρόμιο της Ρώμης προσφέρει μασάζ, ιδιωτικούς κήπους και αρωματοθεραπεία

Υποχωρεί σταδιακά ο παρατεταμένος καύσωνας – «Ανάσα» δροσιάς από σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

10+1 "μεγάλες" εικόνες από τον (φετινό) Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο
Η φωτογράφος Έβελυν Φωσκόλου φωτογραφίζει προσκυνητές και επισκέπτες του νησιού στην κορύφωση του καλοκαιριού



Εναλλακτική διαδρομή για όσους θα εξορμήσουν στα βουνά
Οδηγίες από την Αστυνομία για χρήση εναλλακτικού δρομολογίου για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν θα ψήσεις σούβλα στο βουνό
Εξόρμηση για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών


Saulieu: Το κρυφό διαμάντι της Βουργουνδίας
Μια μικρή πόλη όπου η φύση, η τέχνη και η γαλλική γαστρονομία συναντιούνται