Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2019
Μόνο η αγάπη μπορεί να με σώσει
κι η αγάπη με ρήμαξε

Ένα μοναδικό θεατρικό ποίημα, που ερμηνεύεται από τέσσερις φωνές στο όριο της απόγνωσης, είναι το «Λαχταρώ», το πιο προσωπικό και σπαρακτικό κείμενο ενός θρύλου του σύγχρονου θεάτρου, της Σάρα Κέιν, που άλλαξε με τα έργα της την πορεία της μοντέρνας θεατρικής γραφής. Η τραυματική αναζήτηση της αγάπης, οι αγωνίες, τα αδιέξοδα, οι φόβοι και οι επιθυμίες του ανθρώπου που βουλιάζει στη δίνη του έρωτα και δίνει μάχη με τον εαυτό του και με τον άλλον, αναδύονται μέσα από το λυρισμό της γραφής και αποτυπώνονται στους συγκλονιστικούς παράλληλους μονολόγους της Κέιν.
…και να ξεχνάω ποιος είμαι,
και να προσπαθώ να’ ρθω πιο κοντά σου
γιατί είναι ωραίο να μαθαίνω
να σε μαθαίνω…
Το έργο, γραμμένο με το ψευδώνυμο Marie Kelvedon το 1998, λίγο πριν η Κέιν δώσει τέλος στη ζωή της μέσα στο ψυχιατρείο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, στο πλαίσιο των πολύ επιτυχημένων Δράσεων του Β’ τριμήνου, στις Αποθήκες του ΘΟΚ. Σκηνοθετεί ο Θανάσης Γεωργίου, που πλαισιώνεται από την ξεχωριστή ομάδα των ηθοποιών και των συντελεστών των Δράσεων. Με το έργο αυτό η Κέιν σπάει τη φόρμα της συμβατικής δραματικής πλοκής και μέσα από τις λέξεις μάς παρασύρει, μαζί με τους ήρωες, σε ένα λυτρωτικό τέλος – σε μια πτώση προς το φως.
Τα έργα μου –ελπίζω– εντάσσονται αναμφισβήτητα σε μια θεατρική παράδοση. Ανήκουν σε μια μάλλον ακραία περιοχή θεατρικής παράδοσης, δεν έχουν όμως θέμα τους άλλα έργα. Δεν αφορούν τις μεθόδους αναπαράστασης. Γενικά, αφορούν την αγάπη. Την επιβίωση και την ελπίδα…
Σάρα Κέιν

Σάρα Κέιν
Γεννήθηκε το 1971 στο Έσσεξ της Αγγλίας. Μετά το σχολείο επέλεξε να σπουδάσει θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ όπου και αποφοίτησε αριστούχος το 1992. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα συγγραφής θεατρικών έργων του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ, με υπεύθυνο τον Ντέιβιντ Έντγκαρ. Το πρώτο της έργο, το Blasted, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Royal Court Upstairs το 1995. Το δεύτερο Phaedra’s Love, έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Gate το 1996. Τον Απρίλιο του 1998 παρουσιάστηκε το έργο Cleansed, στο Θέατρο Royal Court Downstairs, και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ανέβηκε στο Θέατρο Traverse του Εδιμβούργου το Crave Paines Plough και Bright Ltd. Το τελευταίο της έργο 4:48 Psychosis, έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Royal Court Jerwood Upstairs τον Ιούνιο του 2000. Το Skin, ταινία μικρού μήκους, προβλήθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1995 σε παραγωγή British Screen/Channel Four. Το 1999 η Σάρα Κέιν έθεσε τέρμα στη ζωή της.
Θανάσης Γεωργίου
Απόφοιτος της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (1994-1996). Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του (ως δευτεροετής) ερμήνευσε τον Απόλλωνα στην Άλκηστη του Ευριπίδη (Επίδαυρος, 1996). Φοίτησε στο στούντιο του Στέλιου Παυλίδη με τον οποίο συνεργάστηκε στο έργο του Σουηδού Περ Όλοβ Ένκβιστ Η Νύχτα των Τριβάδων όπου ερμήνευσε τον Στρίντμπεργκ. Συνεργάστηκε με το θέατρο Άττις και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο από το 2000 έως το 2003 στις παραστάσεις: Ηρακλής Μαινόμενος του Ευριπίδη (Αμφιτρύων, Επίδαυρος 2000), Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (Κράτος - Ωκεανός), Κάθοδος (Ηρακλής, σκηνική σύνθεση βασισμένη στον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη και στις Τραχίνιες του Σοφοκλή), Άμλετ-μια μαθητεία του Μπορίς Παστερνάκ (με πρωταγωνίστρια την Αλα Ντεμίντοβα). Συμμετείχε, επίσης, στις όπερες Το Στρίψιμο της Βίδας του Benjamin Britten σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 2002) και Ορφέας και Ευρυδίκη του Christoph Gluck (Εθνική Λυρική Σκηνή, 2007) σε σκηνοθεσία του Stephen Langridge και στις παραστάσεις Νέο Αίμα (Θέατρο Αργώ) σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη και Ορέστεια (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, 2010) σε σκηνοθεσία Λουκά Θάνου. Από το 2003 είναι μόνιμο μέλος της Χοροθεατρικής Ομάδας X-it του Φώτη Νικολάου με την οποία συνεργάζεται ανελλιπώς ως δραματουργός και ερμηνευτής. Το 2010 σκηνοθέτησε από κοινού με τον Φώτη Νικολάου για τον ΘΟΚ το έργο Λίγο Ακόμα που παρουσιάστηκε αρχικά στην Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ και στη συνέχεια στο Φεστιβάλ Αθηνών (2011).
Σκηνοθέτησε το έργο Μινέττι του Τόμας Μπέρνχαρντ για το Θέατρο Δέντρο (2017).
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Θανάσης Γεωργίου
Μουσική: Δημήτρης Σπύρου
Κίνηση: Φώτης Νικολάου
Σκηνικά: Έλενα Κοτασβήλι
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Δραματουργική συνεργασία: Δημήτρης Καλακίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Ευλαμπίου
Παίζουν: Θανάσης Γεωργίου, Άντρια Ζένιου, Μάριος Κωνσταντίνου, Στέλα Φυρογένη
Παραστάσεις: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
από 5 Απριλίου και κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 20:30
Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο ΘΟΚ 77 77 27 17
(Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30, 16:00-18:00) και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)
-
Αποθήκες Θ.Ο.Κ (πρώην Νέα Σκηνή)
05 Απριλίου - 07 Απριλίου 2019
10 Απριλίου 2019
17 Απριλίου 2019
12 Απριλίου - 14 Απριλίου 2019
Σχετικά
Γουίλεμ Νταφόε: Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και «ο ελέφαντας στο δωμάτιο»
«Ενώ ορισμένες τεχνολογίες είναι πολύ χρήσιμες, το πρόβλημα να μην γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη του κύκλου επικοινωνίας είναι βαθύ και συμβάλλει σε μια κρίση αλήθειας».
Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν με το έργο "Κασσάνδρα" στην Κύπρο
Με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας.
Δωρεάν παραστάσεις από τον ΘΟΚ για δύο μέρες
Ο ΘΟΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με δωρεάν εισιτήρια για το κοινό
«Mάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Η sold out επιτυχία της Αθήνας, έρχεται στην Κύπρο
Έρχεται για περιορισμένες παραστάσεις, η παράσταση με τους Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστα Κόκλα, Δανάη Μπάρκα, Λευτέρη Ελευθερίου, Αντώνη Κρόμπα, την Χριστίνα Τσάφου και τον Θοδωρή Αθερίδη
O "Οιδίποδας Τύραννος" του Σοφοκλή σε σκηvoθεσία Σοφίας Αvτωvίου, έρχεται Κύπρο
Μετά την επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, η παράσταση Οιδίποδας Τύραννος έρχεται στο Θέατρο Ριάλτο για δύο μόνο παραστάσεις
Ο Hamlet του Shakespeare στη μεγάλη οθόνη του Ριάλτο
Η βραβευμένη παραγωγή του National Theatre Live έρχεται στη Λεμεσό με μια σύγχρονη και καθηλωτική προσέγγιση
Η Κατερίνα Βρανά έρχεται στην Κύπρο με την παράσταση «Χάρηκα!»
Δυο βραδιές ξεκαρδιστικού stand-up comedy σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Το νέο ψυχολογικό Θρίλερ Easterman της w(in) the margins έρχεται να ταράξει τα νερά
Εμπνευσμένο από ένα σενάριο του A. Horowitz
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.