Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2019
Με μια sold out πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή, 12 Απριλίου ξεκίνησε στο Θέατρο Ριάλτο το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος, και συνεχίζει τις προβολές και εκδηλώσεις του με βραδιές γεμάτες σινεμά. Η μεγάλη κινηματογραφική διοργάνωση φθάνει στο τέλος της το Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό. Στη Λευκωσία, οι τελευταίες προβολές θα πραγματοποιηθούν στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλλας, την Παρασκευή, 19 Απριλίου.

Λήξη με προβολές, την τελετή βράβευσης και ένα υπαίθριο πάρτι
Την τελευταία φεστιβαλική μέρα, θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ριάλτο masterclass με τον γνωστό Κύπριο διευθυντή φωτογραφίας Χάρη Ζαμπαρλούκο BSC, GSC (10:00 - 13:30) κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθεί και η δημοφιλής ταινία του Kenneth Brannagh, Μurder On the Orient Express.

Την τελευταία φεστιβαλική βραδιά, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την ταινία Tel Aviv On Fire, μια παραγωγή Λουξεμβούργου, Γαλλίας, Ισραήλ και Βελγίου, σε σκηνοθεσία Sameh Zoabi, η οποία θα προβληθεί στις 7μ.μ.. Θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσης.
Σύνοψη:
Ένας φιλόδοξος τριαντάχρονος Παλαιστίνιος σεναριογράφος, ο Salam, κάνει την πρακτική του στην παραγωγή της δημοφιλούς σαπουνόπερας Tel Aviv on Fire, μια παραγωγή που γυρίζεται στη Ραμάλα. Καθημερινά, ο Salam πρέπει να περνάει από το ισραηλινό οδόφραγμα για να φτάσει στα τηλεοπτικά στούντιο. Στα σημεία ελέγχου, γνωρίζει τον Assi, έναν Ισραηλινό φρουρό του οποίου η γυναίκα είναι μεγάλη φαν του τηλεοπτικού προγράμματος. Για να την εντυπωσιάσει, ο Assi αποφασίζει να εμπλακεί στην παραγωγή ως σεναριογράφος. O Salam σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι ιδέες του Assi μπορούν να δώσουν ώθηση στην καριέρα του. Η καριέρα του Salam πετάει μέχρι που ο Αssi και οι χρηματοδότες του τηλεοπτικού προγράμματος φτάνουν σε διαφωνία σχετικά με το τέλος της σαπουνόπερας. Παγιδευμένος ανάμεσα στον στρατιωτικό και στους Άραβες χρηματοδότες, ο Salam θα λύσει το πρόβλημα με μια τελική πινελιά.
Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσης κατά την οποία η διεθνής κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει τα βραβεία στις ταινίες που ξεχώρισαν στα τμήματα Glocal Images - Διεθνές Διαγωνιστικό και στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών. Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Κύπριος ηθοποιός Παναγιώτης Λάρκου. Θα απονεμηθεί επίσης το Βραβείο Κοινού στην πιο δημοφιλή ταινία του φετινού φεστιβάλ, όπως θα την ψηφίσουν οι θεατές, ενώ φοιτητική κριτική επιτροπή από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα ανακοινώσει την καλύτερη ταινία.

Φέτος, θα δοθεί επίσης βραβείο συνολικής προσφοράς στον Udo Kier, Πρόεδρο της φετινής κριτικής επιτροπής, και δημοφιλή ηθοποιό του κινηματογράφου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του μέχρι και σήμερα, ο ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ταινιών, αρκετές εκ των οποίων ανήκουν στο είδος της ταινίας τρόμου ή προέρχονται από τον χώρο του εναλλακτικού κινηματογράφου. Η πολύπλευρη και πολύχρονη καριέρα του Kier, έχοντας στο ενεργητικό του πέραν των 200 ταινιών, εκτείνεται από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μέχρι το Χόλυγουντ και περιλαμβάνει τόσο τηλεοπτικές όσο και κινηματογραφικές παραγωγές.
Στη διάρκεια της τελετής, θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν τα παιδιά που συμμετείχαν στα κινηματογραφικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τμήματος Kινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών του κινηματογράφου. Ομάδα παιδιών από το Sophia Music School θα τραγουδήσει ζωντανά στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο, γιορτάζοντας τη λήξη μιας ακόμη κινηματογραφικής διοργάνωσης, που αγκάλιασε όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τους μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ θα αποχαιρετήσει το κοινό με ένα υπαίθριο πάρτι που θα στηθεί στην Πλατεία Ηρώων, και τη ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος Macumba, σε ρυθμούς latin και jazz, με στοιχεία από βραζιλιάνικη φανκ, σάμπα και ρούμπα μουσική. Στο κουαρτέτο των Macumba συμμετέχουν οι Rodrigo Caceres (μπάσο) από τη Χιλή, Ρόδος Παναγιώτου (ντραμς), Γιώργος Μορφίτης (πλήκτρα) και Ηλίας Ιωάννου (τρομπέτα) από την Κύπρο.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook
Σχετικά
«The Drama»: Νέα ταινία θρίλερ με Ζεντάγια και Ρόμπερτ Πάτινσον -Δείτε το τρέιλερ
Το νέο τρέιλερ της ταινίας «The Drama» παρουσιάζει τη Ζεντάγια και τον Ρόμπερτ Πάτινσον ως ένα ιδανικό ζευγάρι, του οποίου η κοινή ζωή δοκιμάζεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον γάμο.
Το τρέιλερ του «Ο Διάβολος φοράει Prada 2» έγραψε ιστορία με 222 εκατ. προβολές σε μόλις 24 ώρες
Το σίκουελ της ταινίας θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες την 1η Μαΐου
Μέριλ Στριπ: Ενσαρκώνει την Τζόνι Μίτσελ στη βιογραφία της θρυλικής τραγουδίστριας
«Η Μίτσελ δεν θα είναι απλός παρατηρητής. Όλα θα γίνουν από την δική της οπτική, όπως τα έζησε εκείνη», δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κάμερον Κρόου.
Love is in the air… and on screen: Φέτος του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζουμε την αγάπη σε όλες τις μορφές της!
Μια διαφορετική προσέγγιση στη γιορτή της αγάπης που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.
Οι 6 νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Τρόμος, μουσική, animation και μεγάλες συγκινήσεις στις σκοτεινές αίθουσες
Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Κύπρο με 9 επιλεγμένες ταινίες
Το Φεστιβάλ ταξιδεύει για άλλη μια χρονιά στο νησί μας, προσφέροντας στους κύπριους σινεφίλ την ευκαιρία να απολαύσουν αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους.
«O Διάβολος Φοράει Prada 2»: Kυκλοφόρησε το δεύτερο τρέιλερ - Πότε κάνει πρεμιέρα
Η 20th Century Studios κυκλοφόρησε ένα νέο τρέιλερ για το «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2», προσφέροντας μια πιο λεπτομερή εικόνα στο επερχόμενο σίκουελ
Stranger Things: Tales from '85: Η νέα animation σειρά έρχεται στο Netflix τον Απρίλιο -Δείτε το trailer
Το Netflix ετοιμάζει να προσφέρει μια ανατρεπτική εμπειρία στους του Stranger Things, καθώς ανακοινώθηκε η κυκλοφορία της νέας animation σειράς με τίτλο Stranger Things: Tales from '85.
«Michael»: Ο Τζααφάρ Τζάκσον ενσαρκώνει τον θρυλικό βασιλιά της ποπ -Δείτε το τρέιλερ
Η αναμονή για την ταινία Michael, η οποία αφηγείται τη ζωή του θρυλικού Μάικλ Τζάκσον, συνεχίζεται με την κυκλοφορία του επίσημου τρέιλερ
Grammy 2026: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές - Ολόκληρη η λίστα με τα ονόματα
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη γιορτή της μουσικής- Η επιστροφή του Τζάστιν Μπίμπερ, πρώτη φορά από το 2022
Πέθανε η Κάθριν Ο' Χάρα, η «μητέρα» του Κέβιν ΜακΚάλιστερ από το «Μόνος στο Σπίτι»
Η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στα 71 της χρόνια
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αναγορεύει τον Κύπριο σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα
Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου θα αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον βραβευμένο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιάννη Οικονομίδη