Δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2019
Αν είσαι από εκείνους που δεν έχουν βιώσει κάποιο Πάσχα στα γραφικά στενά της Παλιάς Λευκωσίας και δυσκολεύεται να πιστέψει πόσες ξεχωριστές εμπειρίες κρύβουν τα τελετουργικά της Μεγάλης Εβδομάδας στην πόλη τότε φέτος πρέπει να το ζήσεις.
Βίωσε τις μέρες του Πάσχα μέσα στα γραφικά, απομονωμένα ξωκλήσια και τις εντυπωσιακές περιφορές, στα εκκλησάκια με αύρα χωριού στην καρδιά της πόλης που φτιάχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον μωσαϊκό, το οποίο μας υπενθυμίζει τη μυσταγωγική πλευρά της Λευκωσίας.
Τη Μεγάλη Παρασκευή ξεχωρίζει σαφώς ο σεμνός κι απέριττος επιτάφιος του μικρού ναού σχεδόν κρυμμένου του Αγίου Ελευθερίου στην οδό Ονασαγόρου. Ο συγκεκριμένος ναός συμπλήρωσε το 2006 τα 200 χρόνια ζωής τους και αποτελεί ένα ιδιαίτερο και μυσταγωγικό χώρο της πρωτεύουσας.
Το βράδυ, βέβαια, οι επιλογές στο κέντρο της πόλης είναι πολλές. Οι πιο αβανταδόρικες κι εντυπωσιακές περιφορές γίνονται από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου αλλά και στην εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης στο κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας. Ξεχωρίζει επίσης η ατμόσφαιρα στα πανέμορφα εκκλησάκια πλησίον της Αρχιεπισκοπής του Αγίου Αντωνίου, πίσω του η Παναγία η Χρυσαλινιώτισσα και ο εμβληματικό Άγιος Κασιανός στην Πράσινη Γραμμη.
Περπατώντας στα στενά δρομάκια της πόλης θα συναντήσεις και τον ιερό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη ή εκκλησία του Πας-Μαχαλλά όπως ονομάζεται και πολύ κοντά θα συναντήσεις την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Σάββα. Οι λειτουργίες της Μεγάλης Πέμπτης και ο επιτάφιος της Μεγάλης Παρασκευής ξεχωρίζουν.
Το Μεγάλο Σάββατο βίωσε την πρώτη Ανάσταση το πρωί στον ιερό ναό της Παναγίας της Καστελιώτισσας αλλά και στην Παναγία της Φανερωμένης. Τέλος, η πιο λευκωσιάτικη Ανάσταση γίνεται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή.
Σχετικά

Εντυπωσιακές εικόνες από το «Φεγγάρι της Φράουλας»
Η πρώτη πανσέληνος του Ιουνίου μάγεψε τους πάντες!

Καιρός: «Αγγίζει» τους 39 βαθμούς ο υδράργυρος - Πότε αναμένεται μικρή πτώση
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Οι χώρες με την πιο όμορφη θέα στον κόσμο - H θέση της Κύπρου
Η Κύπρος συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες και αφορμή γι' αυτό είναι οι παραμυθένιες παραλίες μας.

Ποια είναι η επόμενη αργία μετά τον Κατακλυσμό;
Δες αναλυτικά τις υπόλοιπες αργίες για το 2025. Τι ημέρα “πέφτει” ο Δεκαπενταύγουστος.

To Maroni Seaside θα σου προσφέρει την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία
Mια οργανωμένη παραλία, όπου θα ζήσεις μία όμορφη εμπειρία

Συνεχίζεται η καλοκαιρία με υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ένα ξενοδοχείο που σου εγγυάται παραμυθένιες μέρες και νύχτες
Το Alion Beach Hotel είναι ένα υπέροχο καταφύγιο μέσα σε μια όαση ηρεμίας

Ένα υπέροχο ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα που συνδυάζει την κομψότητα με τη σύγχρονη αισθητική
Στο Adams Beach Hotel θα ζήσεις τη νέα διάσταση πολυτέλειας

Αυτό είναι επισήμως το καλύτερο ξενοδοχείο στην Αγγλία
Ενα ξενοδοχείο που μπορεί να αποτελέσει από μόνο του ιδέα για το επόμενο ταξίδι

Grand opening για το θρυλικό ξενοδοχείο Pendeli στις Πλάτρες
Μάθαμε πότε ανοίγει τις πόρτες του το ανανεωμένο Penteli Resort

Καιρός: «Κολλημένος» στα 38άρια ο υδράργυρος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Παρασκευή
