Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιουνίου 2019
Ένα εξαιρετικό, σύγχρονο έργο, αστείο και συγχρόνως «σκοτεινό», είναι το «Δείπνο με φίλους» του αμερικανού πολυβραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Ντόναλντ Μάργκιουλις, που θα ανέβει σε όλη την Κύπρο από τις 2 μέχρι τις 9 Ιουλίου σε σκηνοθεσία του σημαντικού και σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαλτινού, με ένα λαμπερό και δημοφιλές καστ.
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι: Εβελίνα Παπούλια, Φάνης Μουρατίδης, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους , Λευτέρης Ζαμπετάκης.
Δυο γυναίκες, δύο άντρες, δυο ζευγάρια, τέσσερις φίλοι. Τέσσερις άνθρωποι προστατευμένοι μέσα στο κέλυφος της οικογενειακής ζωής, ζουν την κοινή τους καθημερινότητα ως ερωτευμένοι, ως αντίπαλοι, ως εχθροί και σύντροφοι. Ο ένας αποφασίζει να σπάσει τον σύνδεσμο. Οι συνέπειες αλλάζουν τη ζωή τους για πάντα.
Το «Δείπνο με φίλους» το οποίο ο Γρηγόρης Βαλτινός πρωτοπαρουσίασε στο ελληνικό κοινό με τεράστια επιτυχία το 2000 και το 2013, έχει τιμηθεί με βραβείο Πούλιτζερ (2000), με το Βραβείο της Ένωσης Αμερικάνων Κριτικών, το Βραβείο Lucile Lortel και Outer Critics Circle, καθώς και το Βραβείο Dramatists Guild Hull-Warriner.
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος έχει κάνει και την απόδοση μαζί με τη Μαριλένα Παναγιωτοπούλου. Η σκηνογραφική επιμέλεια και τα κοστούμια είναι του βραβευμένου Λάκη Γενεθλή και οι φωτισμοί του Aleksandar Jotovic.
Βοηθός σκηνοθέτη η Ελένη Τσιμπρικίδου.
Για τo έργο
Ο Ντόναλντ Μάργκιουλις, που για το «Δείπνο με φίλους» τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, καταγράφει με έναν ευφυή τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις. Μιλάει για την εμπιστοσύνη, την προδοσία, τη φθορά που φέρνει ο χρόνος στον γάμο, τον έρωτα, τη φιλία. Το έργο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Η ιστορία δυο γάμων». Μια, εκ πρώτης όψεως, απλή ιστορία σχετικά με το πώς ο χωρισμός δυο ανθρώπων, επηρεάζει τους καλύτερούς τους φίλους και βάζει στο μικροσκόπιο την ίδια τη φύση της φιλίας και θέτει ερωτήματα: Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους φίλους; Βλέπουμε στ΄ αλήθεια το πραγματικό τους πρόσωπο, ή μήπως τους τοποθετούμε κάτω από το πρίσμα των δικών μας προσδοκιών.
Όποιος έχει εμπλακεί στην περιπέτεια της φιλίας, όποιος έχει προδοθεί και απογοητευτεί, θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι για δείπνο με τους τέσσερις ήρωες.
Για τους παντρεμένους, αλλά και γι΄ αυτούς που έχουν περάσει την τραυματική εμπειρία του διαζυγίου, το «Δείπνο με Φίλους» έχει να πει πολλά περισσότερα και σοβαρότερα πράγματα κάτω από τις πραγματικά αστείες ατάκες του.
Παραστάσεις:
Τρ 2 Ιουλ, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία / Τετ 2 Ιουλ, Αρχαίο Ωδείο Πάφου / Πέμ 4 Ιουλ, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας / Παρ 5 Ιουλ, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού / Σ 6 Ιουλ, Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου / Κ 7 Ιουλ, Αμφιθέατρο Δερύνειας / Δ 8 Ιουλ, Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμειας / Τρ 9 Ιουλ, Αμφθιθέατρο Ιδαλίου, 21.00.
Προπώληση εισιτηρίων: www.tickethour.com.cy & ACS Couriers.
-
Αμφιθέατρο Αρχ. Μακάριου Γ (Σχολή Τυφλών)
02 Ιουλίου 2019
-
Αρχαίο Ωδείο Πάφου
03 Ιουλίου 2019
-
Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας
07 Ιουλίου 2019
-
Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας
04 Ιουλίου 2019
-
Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού "Μάριος Τόκας"
05 Ιουλίου 2019
-
Δημοτικό Αμφιθέατρο Παραλιμνίου
06 Ιουλίου 2019
-
Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας
08 Ιουλίου 2019
-
Αμφιθέατρο Δήμου Ιδαλίου
09 Ιουλίου 2019
Σχετικά
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και CYTA συνεργάζονται για αυξημένη προσβασιμότητα στο θέατρο
Σε μια καινοτόμα συνεργασία προχώρησαν το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και η Cyta, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο.
AND/DNΑ: Η ταυτότητα της Ελευθερίας
Μια οπτικοακουστική θεατρική εμπειρία από την Άννα Φωτιάδου για τον φόβο, την καταστολή και την ανάγκη να αναδημιουργήσουμε το δικό μας «DNA»
Τα αποτελέσματα στο 38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου – Όλοι οι νικητές
Ο ΘΟΚ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Φεστιβάλ
Οι 10 θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας που ξεχωρίζουν
Αν βρεθείς στην αθηναϊκή πρωτεύουσα κλείσε νωρίς εισιτήριο
Η βραβευμένη κωμωδία «Shirley Valentine» στο θέατρο ένα
Στον ρόλο της Shirley Valentine η Ευαγγελία Νικολάου
H Λουκία Μουσουλιώτη είναι "Η απαρηγόρητη χήρα" του Κώστα Μουρσελά
Σε μια πρωτότυπη σκηνοθεσία της Ελένης Οδυσσέως