Δημοσιεύτηκε στις 07 Ιουνίου 2019
Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αφορμή τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες σε αγροτικές περιοχές, για ακόμη μία φορά απευθύνει θερμότατη έκκληση στο κοινό να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, καθώς και για συνεργασία.
Οι γεωργοί που δεν έχουν προχωρήσει σε θερισμό των σιτηρών τους ή δεν έχουν, ακόμη, απομακρύνει τις ποκαλάμες από τα κτήματά τους προτρέπονται να το πράξουν το ταχύτερο. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό, αν κτήματα που εφάπτονται ή γειτνιάζουν με δρόμους ή δασικές περιοχές, μετά τον θερισμό καλλιεργηθούν περιμετρικά σε πλάτος 10 μέτρων, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την ταχύτητα επέκτασης ενδεχόμενης πυρκαγιάς.
Το κοινό πρέπει, επίσης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τη χρήση της φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητές του, καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων. Τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται. Τονίζεται επίσης ότι η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυριλλιοτροχοί, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται. Όσοι προτίθενται και επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουν τέτοιου τύπου μηχανήματα ή εργαλεία, ακόμη και αν είναι βέβαιοι ότι γνωρίζουν και έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα, προτρέπονται να ενημερώνουν έγκαιρα τον πλησιέστερο δασικό ή πυροσβεστικό σταθμό για την πρόθεσή τους.
Προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο. Η απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης περιμετρικά του αντλιοστασίου και η κατάληξη της εξάτμισης σε φρεάτιο είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Επειδή οι πυρκαγιές από εξοχικές κατοικίες θεωρούνται ως οι πλέον καταστροφικές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δραστηριότητές μας, να είμαστε σίγουροι ότι η ψησταριά ή και ο φούρνος μας πληροί τους όρους που θέτει το Τμήμα Δασών, ενώ για κανένα λόγο δεν αναθέτουμε εργασία σε τρίτους χωρίς την επίβλεψή μας. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης στα εξοχικά ή μεμονωμένες κατοικίες, προστατεύουμε την περιουσία μας, τους γείτονές μας, αλλά και τον δασικό πλούτο του τόπου μας.
Επαναλαμβάνεται η έκκληση για συνεργασία και αποφυγή πράξεων και παραλείψεων που ενδεχομένως να καταλήξουν σε πυρκαγιά. Γι’ αυτό, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.
Σχετικά
Ανακοινώθηκαν τα 50 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου – Ποιο αθηναϊκό ξεχώρισε στη λίστα
Η Μπανγκόκ, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν από τέσσερα ξενοδοχεία στη λίστα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Four Seasons Astir Palace Athens, στη θέση 27
Έντονη καιρική μεταβολή απόψε - Ποιες περιοχές θα πληγούν έντονα (video)
Κίτρινη προειδοποίηση 20 ωρών – Έρχονται καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ
Νωρίτερα φέτος η αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
Πλησιάζει η αλλαγή της ώρας που θα σημάνει την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ποια Κυριακή θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω
Μια ελληνική γειτονιά στις πιο κουλ του κόσμου για το 2026
Τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου για το 2026 ανακοίνωσε το Time Out. Ποια ελληνική γειτονιά κατέκτησε την 3η θέση
Η πόλη που μυρίζει Χριστούγεννα από τον Σεπτέμβριο
Στην Εστέπα της Ισπανίας 18 εργαστήρια ετοιμάζουν περίπου 20.000 τόνους γλυκισμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο και αποφέρουν έσοδα 80 εκατ. ευρώ
Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Βαρομετρικό χαμηλό «χτυπάει» αύριο την Κύπρο – Έρχονται τα πρωτοβρόχια
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
«Back to Travel» της Cyprus Airways – Πτήσεις με επιστροφή από €80 (μόνο για 2 μέρες)
Στην προσφορά περιλαμβάνονται και οι νέες, όλο τον χρόνο, συνδέσεις της Cyprus Airways με Ρώμη, από τις 11 Δεκεμβρίου, και Μόναχο, από τις 17 Δεκεμβρίου.
Simba Animal Aid: Ένας Σεπτέμβριος γεμάτος δράσεις για τους τετράποδους φίλους μας
Κάθε βοήθεια είναι απαραίτητη
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η παράδοση του Bring Your Child to Work της Pafilia στο Minthis
To Minthis μετατράπηκε σε έναν χώρο εξερεύνησης για μερικούς πολύ ξεχωριστούς επισκέπτες