Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2019
Ενα εντυπωσιακό βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου αυτές τις ημέρες επιβεβαιώνει ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, οι μέδουσες άρχισαν να μεγαλώνουν -και πολύ, μάλιστα, με τις διαστάσεις ορισμένων ειδών τους να είναι αντίστοιχες, πλέον, με εκείνες μιας ενήλικης γυναίκας,
Παραμένουν γαλήνιες και κάθε άλλο παρά επιθετικές και περιορίζονται (εδώ και περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρόνια, από τότε, δηλαδή, που εκτιμάται πως υπάρχουν) στο να παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα. Φαίνεται, όμως, πως τις τελευταίες δεκαετίες οι μέδουσες άρχισαν να μεγαλώνουν _ και πολύ, μάλιστα, με τις διαστάσεις ορισμένων εξ αυτών να είναι αντίστοιχες, πλέον, με τις διαστάσεις μιας ενήλικης γυναίκας.
Απόδειξη αποτελεί ένα εντυπωσιακό βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου αυτές τις ημέρες. Γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης στα νερά της Κορνουάλης, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Πρωταγωνιστούν σε αυτό η Λίζι Ντέιλι, βιολόγος της Marine Conservation Society, της κορυφαίας ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Βρετανία με στόχο την προστασία των θαλασσών, και μια γιγάντια μέδουσα μήκους το λιγότερο 1,5 μέτρου, δίπλα στην οποία βρέθηκε ξαφνικά να κολυμπά η αγγλίδα επιστήμονας.
Σε δηλώσεις της η κ. Ντέιλι σημείωσε πως δεν έχει εντοπιστεί ποτέ ξανά τόσο μεγάλη μέδουσα τόσο κοντά στις βρετανικές ακτές και σχολίασε πως το ότι κολύμπησε δίπλα σε αυτόν τον «ευγενή γίγαντα» ήταν «μια γαλήνια και καθηλωτική εμπειρία». Συγχρόνως, ωστόσο, επρόκειτο και για μια εμπειρία αποκαλυπτική η οποία αναδεικνύει την άσχημη κατάσταση της υγείας των θαλασσών μας.
«Αποδεκατίσαμε τα ψάρια και τώρα ευημερούν οι μέδουσες. Πρόκειται περί ενός προβλέψιμου φαινομένου, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε τις θάλασσες όπως ο Μπάφαλο Μπιλ τους βίσονες», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ιταλική La Repubblica ο Φερντινάντο Μποέρο, καθηγητής Ζωολογίας στο πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης, και επικεφαλής του προγράμματος ενημέρωσης και προειδοποίησης των πολιτών «Occhio alla medusa» – Προσοχή στη Μέδουσα!
Μέσω μιας ειδικής εφαρμογής, οι λουόμενοι, οι αλιείς ή όλοι όσοι βρίσκονται για κάποιο λόγο στη θάλασσα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ύπαρξη μεδουσών σε συγκεκριμένες περιοχές με στόχο την έκδοση ανακοινώσεων προς τον γενικό πληθυσμό. «Αλλος τρόπος καταγραφής τους δεν υπάρχει. Δεν εντοπίζονται ούτε από τους δορυφόρους ούτε από τους αισθητήρες. Οπότε κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει εάν όντως έχει αυξηθεί ο αριθμός τους. Πάντως η αίσθηση είναι πως έχει αυξηθεί. Στο παρελθόν υπήρχαν περίοδοι κατά τις οποίες ο αριθμός τους αυξανόταν και άλλες κατά τις οποίες μειωνόταν. Πλέον, όμως, κάθε χρόνο μιλάμε για έκρηξη του πληθυσμού τους», εξήγησε ο ιταλός ειδικός.
Ομως η μέδουσα που συνάντησε η αγγλίδα βιολόγος δεν είναι η μεγαλύτερη της οικογενείας. «Υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες στην Ιαπωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Πάολο Γκάλι, καθηγητής Οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου, ο οποίος ξεκίνησε πρόσφατα μια έρευνα σε συνεργασία με το ενυδρείο της Γένοβας για να καταγράψει τις επιδράσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις μέδουσες. Σύμφωνα με τον ιταλό επιστήμονα η κύρια αιτία της αύξησης, τόσο του συνολικού πληθυσμού όσο και των διαστάσεων των μεδουσών, είναι η δραστική μείωση του αριθμού των θηρευτών, των θαλάσσιων χελωνών, κυρίως, και των τόνων.
Ολα όσα από τα ψάρια καταλήγουν στα πιάτα μας, κατά τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής τους τρέφονται με ό,τι τρέφονται και οι μέδουσες, κυρίως με «μικροσκοπικά καρκινοειδή». Η μείωση του αριθμού των ψαριών, οπότε, σημαίνει πως οι μέδουσες έχουν λιγότερους ανταγωνιστές.
Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, την αφθονία τροφής και την απουσία θηρευτών, το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για τις μέδουσες των θαλασσών όλου του κόσμου.
Αυτό συνεπάγεται πως, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα – όχι τόσο για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθυσμού των μεδουσών όσο για την αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων των ωκεανών – χρόνο με το χρόνο θα κολυμπάμε ολοένα και λιγότεροι αμέριμνοι, υπό τον διαρκή φόβο μιας μοιραίας και τσουχτερής συνάντησης με μια μέδουσα.
Εκτός και αν αρχίσουμε να τις τρώμε, όπως κάνουν σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας. «Στην Κίνα και στην Ιαπωνία αποτελούν ένα πολύ συνηθισμένο πιάτο που συνηθίζεται να προσφέρεται στους γάμους, Χρησιμοποιείται και για την παρασκευή του σούσι. Η σύστασή τους είναι ζελατινώδης. Τηγανητές μοιάζουν κάπως με τα καλαμάρια», ανέφερε ο ιταλός ειδικός.
Πηγή: Protagon.gr
Σχετικά
Τέλος οι έξτρα χρεώσεις για βαλίτσες σε αεροπλάνα - Πρόστιμα σε 5 εταιρείες
Το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στη Ryanair
Αυτός ο μαγευτικός προορισμός ανακηρύχθηκε η καλύτερη πόλη της Ευρώπης
Είναι ένα μέρος, όπου το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν σε τέλεια αρμονία
Αυτή είναι και επίσημα η ημέρα που μπορείτε να βρείτε τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια
Και καλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια
15 μαγευτικές εικόνες από το χιονισμένο Τρόοδος
Η χθεσινοβραδυνή χιονόπτωση μας έδωσε παραμυθένιες εικόνες αφού το Τρόοδος ντύθηκε στα λευκά
Πτώση της θερμοκρασίας και σήμερα - Πότε υποχωρεί η ψυχρή αέρια μάζα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Όλα όσα έγιναν το σαββατοκύριακο στα εγκαίνια των 8 Χριστουγεννιάτικων Χωριών (Βίντεο & Εικόνες)
Μαγευτικές γιορτινές εικόνες από την παραμυθένια ατμόσφαιρα που δημιούργησαν και φέτος τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά σε όλη την Κύπρο
Θα έμενες στο πιο λεπτό ξενοδοχείο του κόσμου με πλάτος 2,7 μέτρα
Το ξενοδοχείο άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2022. Έκτοτε όπως αποκαλύπτει ο ιδιοκτήτης του έχει φιλοξενήσει μόνο το 5% των επισκεπτών στην Ινδονησία
Το «μίνι φεγγάρι» της Γης «θα εξαφανιστεί» για να επιστρέψει το 2055
Ο αστεροειδής έχει μέγεθος όσο ένα σχολικό λεωφορείο και είναι γνωστός ως 2024 PT5 - Ξεκινά το ταξίδι του προς τον ήλιο
Πέθανε η γνωστή τηλεμαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου
Η δημοφιλής μαγείρισσα, σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης
Έρχονται "παγωμένα" Χριστούγεννα - "Φαίνεται πως πάμε για αρκετά κρύες μέρες"
Θα βιώσουμε για τα καλά φέτος τα "λευκά" Χριστούγεννα
3 εκδρομές εντός για τον Δεκέμβριο
Άρσος, Σπήλια και Βαβατσινιά μάς περιμένουν να τα ανακαλύψουμε