News , Guide

Τέλος οι "αιώνιοι" φοιτητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια

Σαρωτικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε στις 05 Σεπτεμβρίου 2019

Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης σπουδών, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο εφαρμογής. Το σχέδιο του υπουργείου για τα ΑΕΙ περιλαμβάνει επίσης απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, αυτονομία των Πανεπιστημίων, δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας να βάλει τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές στα Πανεπιστήμια μετέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στα μέλη του νέου Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους το μεσημέρι της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταργήσει το καθεστώς των «αιώνιων» φοιτητών, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αναιρέσει τη διάταξη διαγραφής φοιτητών. Πριν μία εβδομάδα, μιλώντας στο στο «Πρακτορείο FM», η κυρία Κεραμέως είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει κατάργηση των αιώνιων φοιτητών και ότι θα θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο, κατά πάσα πιθανότητα ν+2, το οποίο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.

Μετά τη συνάντηση με τους πρυτάνεις, η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε στο protothema.gr ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο εφαρμογής, ενώ θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις, π.χ. για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους. Το νέο αυτό πλαίσιο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, οι οποίοι θα ξέρουν ότι ξεκινώντας τις σπουδές τους έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να τις ολοκληρώσουν. 

Σαρωτικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια
Η κ. Κεραμέως έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεών της για την παιδεία, τονίζοντας ότι «από τον Σεπτέμβριο ξεκινά δημόσιος διάλογος για όλα τα μεγάλα ζητήματα της παιδείας, όπως απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, η έξοδος των ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό, η αυτονομία των Πανεπιστημίων, η δημιουργία spin off, η διαχείριση των πατεντών που δημιουργούν οι επιστήμονες, η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και βέβαια η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής”.

Διαβάστε επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Επιπλέον, το Προεδρείο ενημερώθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει εντός του έτους σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κάνει πράξη το όραμα της κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close