Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020
Η διάλεξη της Τετάρτης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου, θα έχει θέμα «Ο Περικλής Πανταζής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής και Βελγικής Τέχνης του τέλους του 19ου αιώνα».
Ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης, Επιμελητής της προσωρινής έκθεσης ‘Metamorphosis – Βελγική Τέχνη 1860-1930’
Στο πλαίσιο της μηνιαίας Διάλεξης της Τετάρτης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη φιλοξενεί τον Κωνσταντίνο Οικονομίδη, διακεκριμένο ιστορικό τέχνης και επικεφαλής επιμελητή της προσωρινής έκθεσης της Λεβεντείου Πινακοθήκης ‘Metamorphosis – Βελγική Τέχνη 1860-1930’.
Ο κύριος Οικονομίδης θα παρουσιάσει την καλλιτεχνική πορεία του Περικλή Πανταζή, του μοναδικού Έλληνα που ανήκε στον κλειστό κύκλο των Βέλγων Ιμπρεσιονιστών.
Ο Περικλής Πανταζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1849. Στο τέλος των σπουδών του στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας, έφυγε (όπως οι περισσότεροι νεαροί Έλληνες καλλιτέχνες της εποχής) για το Μόναχο με σκοπό να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του. Όμως ο συντηρητισμός της καλλιτεχνικής ατμόσφαιρας στη βαυαρική πρωτεύουσα δεν ικανοποίησε το ανήσυχο πνεύμα του, οπότε ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου και διέμεινε λίγους μήνες ανακαλύπτοντας τα έργα των Ιμπρεσιονιστών, πριν καταλήξει στις Βρυξέλλες όπου και εγκαταστάθηκε το 1872. Γνώρισε και συνδέθηκε με πολλούς καλλιτέχνες και ενσωματώθηκε στην καλλιτεχνική ζωή και στα πρωτοποριακά κινήματα του Βελγίου. Επηρεασμένος από τον Jean-Baptiste-Camille Corot, τον Gustave Courbet, τον Édouard Manet, ο Πανταζής δημιούργησε τον προσωπικό ζωγραφικό του κόσμο μέσα από τις εκφραστικές ρεαλιστικές προσωπογραφίες του, τις γεμάτες ευφάνταστες φωτοσκιάσεις νεκρές φύσεις του και τα ατμοσφαιρικά τοπία του. Ο ρόλος που διαδραμάτισε στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής τέχνης εκτιμήθηκε ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, κατατάσσοντάς τον μεταξύ των πρωτοπόρων του Ιμπρεσιονισμού στο Βέλγιο.
Για κρατήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μέχρι τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020: 22668838 / rsvp@leventisgallery.org
Οι πόρτες θα κλείσουν στις 19:40.
Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική.
Δωρεάν είσοδος
Σχετικά
Ιανουάριος στο Θέατρο Ριάλτο
Το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνει το πρόγραμμα του για τον μήνα Ιανουάριο.
Μια χριστουγεννιάτικη βραδιά, με δωρεάν κάστανα, ζεστό κρασί και ροφήματα στην πλατεία
Οι Καστανάδες έρχονται στους Τρούλλους
The Stasikratous Project Christmas Edition: To πιο φαντασμαγορικό πάρτι θα στηθεί στη Στασικράτους
Ένα διήμερο πολύ διαφορετικό και ξεχωριστό, γεμάτη λάμψη, μαγεία, μουσική, φαγητό, ποτό και ψώνια
Χριστούγεννα στη Λάρνακα: 10 εμπειρίες που θα σε βάλουν στο πνεύμα των γιορτών
Η πόλη και επαρχία έβαλε τα γιορτινά της και έφτιαξε πρόγραμμα
Η Δευτερά γεμίζει φώτα, μυρωθκιές, μουσικές τζιαι πολλά χαμόγελα!
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Δευτεράς βάλε το στη λίστα σου
Ο οινολόγος Ορέστης Τσιάκκας κατεβαίνει στη Λευκωσία (για ένα βράδυ)
Έχοντας στις αποσκευές του σπάνιες και δυσεύρετες εσοδείες του οινοποιείου Τσιάκκας
Week Agenda: Τι παίζει αυτή την εβδομάδα - Οι 9 εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν
Θέατρο, μουσική, εκθέσεις και live εμφανίσεις γεμίζουν τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα
7 λόγοι που τα Lidl X’mas Open Days είναι η χριστουγεννιάτικη στάση του Δεκέμβρη
Η Lidl Food Academy γίνεται το πιο cozy χριστουγεννιάτικο spot της πόλης
Ο Άγιος Βασίλης επιστρέφει στο Mall of Cyprus
Η πιο “ζεστή” χριστουγεννιάτικη παράδοση επιστρέφει!
Χριστούγεννα στην Ερμού, στην παλιά Λευκωσία
Ανοικτά σπίτια, εργαστήρια, καταστήματα, καφενεία και άλλα μαγαζιά.
H Ανδρομάχη τραγουδά (για καλό σκοπό) στη Λευκωσία
Στο χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό πάρτυ που οργανώνει το House of Angels by Maria Gonata