Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Αυτές είναι οι... γνωστές-άγνωστες παραλίες της Λευκωσίας

Ναι, η Λευκωσία έχει θάλασσα και παραλίες που είναι μάλιστα ειδυλλιακές και σπάνιας ομορφιάς

Δημοσιεύτηκε στις 02 Αυγούστου 2019

Τέρμα τα αστεία και στις κακιούλες ότι η Λευκωσία δεν έχει θάλασσα. Τι και αν βρίσκεται στο κέντρο της Κύπρου εντούτοις έχει στην περιφέρειά της θάλασσα και παραλίες που είναι σπάνιας ομορφιάς. 

Κάποτε ένας υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας και δήμαρχος και δεκαετίες της Λευκωσίας έταζε πως θα φέρει θάλασσα στην πόλη. Μπορεί στον Δήμο Λευκωσίας να μην έφερε-εννοείται θάλασσα-αλλά παραλίες υπήρχαν πράγμα δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις. 

Μιλώντας λοιπόν για Λευκωσία, δεν αναφερόμαστε στον Δήμο της πρωτεύουσας αλλά σε ολόκληρη την επαρχία που είναι και η μεγαλύτερη της Κύπρου σε έκταση και συνορεύει με όλες τι επαρχίες του νησιού. Η Λευκωσία λοιπόν βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και συνορεύει στα νοτιοδυτικά με την επαρχία Πάφου, νότια με την επαρχία Λεμεσού, νοτιοανατολικά με την επαρχία Λάρνακας, ανατολικά με την επαρχία Αμμόχωστου και βόρεια με την επαρχία Κερύνειας και επιπλέον ένα κομμάτι της βορειοδυτικής ακτογραμμής της Κύπρου ανήκει γεωγραφικά στην επαρχία Λευκωσίας. Έτσι, η Λευκωσία έχει θάλασσα τελικά! 

Μάθε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι παραλίες της Λευκωσίας και κανόνισε κάποια εξόρμηση! 

Παραλία Παχύαμμου, χωριό Παχύαμμος
Ο Παχύαμμος είναι ένα μικρό χωριουδάκι της επαρχίας Λευκωσίας και διαθέτει μία όμορφη παραλία 800 μέτρων με βαθιά και ζεστά νερά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να απολαύσεις για τα καλά την ηρεμία της φύσης.
 
Παραλίες Αποθήκες & Κρυονέρι, Κάτω Πύργος
Με το ακριτικό χωριό του Κάτω Πύργου Τυλληρίας πέφτουν πολλοί στην παγίδα θεωρώντας ότι ανήκει στην επαρχία Πάφου. Κι όμως, ο Κάτω Πύργος ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας αλλά λόγω της κατοχής από τους Τούρκους η πρόσβαση γίνεται μέσω Πάφου αν και τα τελευταία χρόνια μπορείς να μεταβείς εκεί πιο νωρίς μέσω του οδοφράγματος του Αστρομερίτη.


 
Στον Κάτω Πύργο θα βρεις δύο παραλίες τις Αποθήκες και την παραλία Κρυονέρι. Στην παραλία Κρυονέρι που πήρε το όνομά της από το αρτεσιανό νερό που περνά από την εν λόγω περιοχή και χύνεται στη θάλασσα. Εκεί θα βρεις και ένα πολύ ιδιαίτερο beach bar, το Grape by the sea. Ένας χώρος χωρίς φτιασίδια, απόλυτα φυσικός με ξαπλώστρες, γκαζέπο, ξύλινο μπαρ, καρέκλες και τραπέζια κάτω από ψάθινη τέντα. Άραξε σε μια αιώρα και δοκίμασε ένα αλλιώτικο mojito, παράγγειλε το Grape Mojito, που φτιάχνεται με σταφύλι και θα μας θυμηθείς.
(96117656) Κάτω Πύργος, επ. Λευκωσίας.

H παραλία Αποθήκες από την άλλη είναι μια αμμώδης παραλία που πήρε το όνομά εξαιτίας ενός παλιού κτηρίου που βρίσκεται εκεί που παλαιότερα ήταν αποθήκη.

Παραλία Γερόνησσος, Μανσούρα / Μοσφίλι
Δύο πολύ μικρά χωριά, η Μανσούρα και το Μοσφίλι συνορεύουν με τον Κάτω Πύργο και ανήκουν επίσης στην επαρχία Λευκωσίας. Τα δύο αυτά χωριά διαθέτουν μία μεγάλη παραλία περίπου δύο χιλιομέτρων και μοιράζεται ανάμεσά τους. Η συγκεκριμένη παραλία δεν διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες.
 

Παραλία Ωμέγα, χωριό Πηγαίνια 
Αρκετά γνωστή παραλία έκτασης ενός χιλιομέτρου που βρίσκεται στο χωριό Πηγαίνια της επαρχίας Λευκωσίας που συνορεύει με τον Κάτω Πύργο. Πήρε το όνομά της εξαιτίας του σχήματός της που μοιάζει με το γράμμα Ω. Εδώ θα βρεις ξαπλώστρες και ομπρέλες. 
 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close