Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κρασί: Γευστικό φθινόπωρο

Αν και το καλοκαίρι στην Κύπρο συνεχίζεται και το Σεπτέμβριο, εντούτοις ο καιρός είναι πιο υποφερτός, οι μέρες σταδιακά μικραίνουν και τα φύλλα στα δέντρα αρχίζουν και κιτρινίζουν, οπότε ας αλλάξουμε κι εμείς το στυλ του κρασιού μας, για να υποδεχτούμε σιγά-σιγά το φθινόπωρο.

Δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2013

2011 Κτήμα Κατσαρού, Chardonnay, Τοπικός Οίνος Κρανιάς, Ελλάδα, ABV 13.5%, 18 (La Maison Du Vin)
Υποδειγματικό ελληνικό βαρελάτο λευκό, από έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες οινοποιούς. Πλούσιο, παχύ και πολύπλοκο, εντυπωσιάζει στη μύτη και κερδίζει στο στόμα, δίνοντας ένα αποτέλεσμα με διάρκεια και πλούτο. Ζύμωση σε μικρά, γαλλικά δρύινα βαρέλια, χρώμα κιτρινόξανθο λαμπερό, με ελαφρές πράσινες ανταύγειες. Έντονο και σύνθετο άρωμα κίτρινων φρούτων, ροδάκινου με νότες εσπεριδοειδών, κεριού και με ευγενείς νότες καπνού και βανίλιας. Στόμα γεμάτο, δροσερό, με γλυκύτητα και καλή οξύτητα όπως και όγκο που εξισορροπούνται άψογα. Μεγάλη επίγευση και διάρκεια. Συνδυάζεται άψογα με καλαμάρι στα κάρβουνα, καπνιστά τυριά, σολομό καπνιστό και ψάρι φρέσκο στη σχάρα.
2008 Κτήμα Κατσαρού, Merlot, Τοπικός Οίνος Κρανιάς, Ελλάδα, ABV 14.5%, 22 (La Maison Du Vin)
Οι αμπελώνες όπου φύεται η ποικιλία βρίσκονται στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων, όπου βρίσκεται και η λιθόκτιστη Κρανιά, ενώ αργότερα το συγκεκριμένο Merlot ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 10-16 μήνες. Μαυροκόκκινο χρώμα, στη μύτη έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας και κέδρου. Νότες μπαχαρικών και γαλακτικές νύξεις. Πλούσιο στόμα με πυκνότητα και εξαιρετική δομή. Βελούδινες τανίνες που σταδιακά δείχνουν τη στιβαρότητά τους και το δυναμικό παλαίωσης. Μακρά επίγευση. Συνδυάζεται με κατσίκι στο φούρνο, μοσχάρι γιουβέτσι, Osso Bucco με κριθαράκι.
2012 Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντα, Πετρίτης, Τοπικός Λεμεσού, ABV 12.5%, 7
Ζωηρό λευκό κρασί με πράσινα αρώματα εσπεριδοειδών και λεμονανθών και όμορφη οξύτητα. Ένα κυπριακό Ξυνιστέρι με δική του φιλοσοφία και μεγάλο fan club. Με μια πολύ ιδιαίτερη οινοποίηση Ξυνιστέρι, που αναδεικνύει την αρωματικότητα της ποικιλίας, χωρίς να της στερεί την ταυτότητα ή την τυπικότητά της. Το σύντομο πέρασμα από βαρέλι του ενός τρίτου συντελεί στη δημιουργία πολύπλοκων αρωματικών επιπέδων. Χαρακτηρίζεται από έντονο αρωματικό δυναμικό κίτρινων φρούτων, φρούτων του πάθους, μελιού ώριμων σύκων, ενώ τα έντονα βοτανικά αρώματα σε συνδυασμό με την εξαιρετική οξύτητα το κάνουν ιδιαίτερα ευέλικτο σε  γευστικούς συνδυασμούς αλλά και πολύ απολαυστικό. Συνδυάζεται με κινέζικα πιάτα, καπνιστά ψάρια, λαδερά πιάτα πλούσια σε μυρωδικά, πλατό τυριών, ριζότο λαχανικών με φρέσκα μυρωδικά, ριζότο με θαλασσινά, αλλά και ψάρι φρέσκο στη σχάρα, ενώ παράλληλα πίνεται και σκέτο ως απεριτίφ.
2012 Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντα, Chardonnay, Τοπικός Πάφου, ABV 12.5%, 10
Ποιοτική οινοποίηση Chardonnay περασμένου από δρύινο γαλλικό βαρέλι. Χαρακτηρίζεται από όμορφα αρώματα λευκών φρούτων και ευχάριστη οξύτητα, ενώ η παραμονή στο βαρέλι χαρίζει σώμα, πικάντικες αρωματικές προεκτάσεις και παλαιωσιμότητα. Κρασί ιδιαίτερα πλούσιο με μεγάλη αρωματική και γευστική σύνθεση, όπου τα καβουρδισμένα αρώματα της δρυός έρχονται σε αντιδιάσταση με τα ποικιλιακά εκείνα που θυμίζουν εσπεριδοειδή και πεπόνι. Ταιριάζει εξαιρετικά με καπνιστά τυριά, σολομό καπνιστό και ψαρονέφρι στα κάρβουνα.
2012 Μαύρο Πρόβατο Λαζαρίδη, Λευκό, Δράμα, Ελλάδα ABV 12.5%, 11 (Βάσος Ηλιάδης)
Ένα ευχάριστο, πληθωρικό λευκό κρασί από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc και Semillon. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με ισορροπημένη γεύση και αρώματα εσπεριδοειδών. Λαμπερό, διαυγές με ελαφρές χρυσοπράσινες ανταύγειες. Τα τυπικά αρώματα πεπονιού και φρεσκοκομμένου γρασιδιού εναλλάσσονται σε ένα φόντο εσπεριδοειδών. Μία πλούσια, δροσερή και όμορφα ισορροπημένη γεύση, ευχάριστη οξύτητα και αρωματική επίγευση. Πίνεται ευχάριστα για τα επόμενα 2-3 χρόνια από τον τρύγο. Για γευστικό ταίριασμα συνοδεύει θαλασσινά, λευκά άπαχα κρέατα, σαλάτες με ελαφρά dressing και ζυμαρικά με διακριτικές σάλτσες.
2011 Μαύρο Πρόβατο Λαζαρίδη, Ερυθρό, Δράμα, Ελλάδα, ABV 13%, 13 (Βάσος Ηλιάδης)
Ένα ποιοτικό κρασί που θα ενθουσιάσει τους φίλους της ποικιλίας Shiraz. Πικάντικο, με έντονα αρώματα φρούτων και με ωραία διάρκεια στο στόμα. Ζωηρό ρουμπινί χρώμα. Έντονα αρώματα βιολέτας, βανίλιας, ζαχαρωμένων φρούτων, σύκου και δαμάσκηνου. Στρογγυλό, πλούσιο σώμα με καλή δομή και βελούδινες τανίνες. Πίνεται ευχάριστα για τα επόμενα 5 χρόνια από τον τρύγο. Σερβίρεται στους 16-18oC συνοδεύοντας επάξια κόκκινα κρέατα και μαγειρευτά κοκκινιστά.

2012 Άνεμος Αμπελώνες Παλυβού, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πελοπόννησος, Ελλάδα, ABV 12.5%, 8.50 (ΚΕΟ)
Ένα φρουτώδες και δροσιστικό κρασί από το Κτήμα Παλυβού με μία εξαιρετικά καλοφτιαγμένη οινοποίηση του Ροδίτη. Χρώμα ανοιχτό κίτρινο. Φρουτώδες και δροσιστικό, με έντονα και σύνθετα αρώματα μπανάνας, ανανά, αχλαδιού και άνθη λεμονιάς. Στόμα γεμάτο, με ζωογόνο διοξείδιο του άνθρακα και κομψή οξύτητα. Μία εξαιρετικά καλοφτιαγμένη εκδοχή του Ροδίτη, με προοπτική ωρίμανσης. Απόλαυσέ το... με ψάρι, όστρακα, γαρίδες, καραβίδες, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι γάλακτος και με λευκές ή ξανθές και ανοιχτόχρωμες σάλτσες όπως και πλούσιες αρωματικές σαλάτες. Επίσης με ζυμαρικά που συνοδεύονται από άσπρη σάλτσα.
2010 Κτήμα Παλυβού Νεμέα, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα, Ελλάδα, ABV 13%, 12.50 (ΚΕΟ)
Ποιοτική ετικέτα Νεμέας από το γνωστό Νεμεάτη οινοποιό Γιώργο Παλυβό. Όμορφα, τυπικά αρώματα και ισορροπημένη δομή συνθέτουν ένα κρασί που υπόσχεται όμορφες στιγμές παρέα με νόστιμα πιάτα της χειμωνιάτικης κυπριακής κουζίνας. Βαθύ πορφυρό, χρώμα, πυκνό άρωμα μαύρων κερασιών και βανίλιας, με νότες σοκολάτας, γάλακτος και καμένου ξύλου. Γεμάτο στόμα με καλή δομή και πληθωρικές τανίνες που χαρίζουν μακρά επίγευση. Απόλαυσέ το... με ζουμερά κόκκινα κρέατα συνοδευμένα από πλούσιες αρωματικές σάλτσες ή με τυρί cheddar.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close