Δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2020
Σε καλά επίπεδα κινούνται οι τιμές του κρέατος στην κυπριακή αγορά ενόψει της Τσικνοπέμπτης.
Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κύπρου Κώστας Λειβαδιώτης ανέφερε ότι οι τιμές που υπάρχουν στην Κύπρο είναι οι χαμηλότερες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.
Το κλίμα είναι πολύ ευνοϊκό για την κυπριακή αγορά κρέατος αυτή την περίοδο, καθώς δεν υπάρχει κανένα πλήγμα ούτε από τον νέο κορωνοϊό που ταλαιπωρεί την Ασία, ούτε από την αφρικανική πανώλη που έχει πλήξει την αγορά χοιρινού κρέατος στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με μια έρευνα αγοράς, οι τιμές κινούνται στα εξής επίπεδα:
Χοιρινό: περίπου €5/kg - €6/kg
Αρνί (παϊδάκια): €8/kg - €9/kg
Σεφταλιές: €8/kg – €9/kg
Μπριζόλα βοδινή: €8/kg – €9/kg
Λουκάνικο – παστουρμάς: €8/kg – €9/kg
Πανσέτα χοιρινή: €4/kg – €5/kg
Μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται στα χοιρινά σουβλάκια, το μπέικον και τα αρνίσια παϊδάκια.
Με τον τρόπο που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, η κατανάλωση κρέατος ανεβαίνει πολύ, ειδικά για κατηγορίες όπως τα παϊδάκια, η πανσέτα, η μπριζόλα και το σουβλάκι τα οποία μπαίνουν στην σχάρα.
«Πλέον, η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται σε όλα τα σχολεία, τα εργοστάσια και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Οι Κύπριοι, όπως πάντα, περιμένουν να κάνουν τα ψώνια τους την τελευταία στιγμή κι έτσι η δουλειά ξεκινάει από σήμερα Τετάρτη και κορυφώνεται το απόγευμα της Πέμπτης, με τους κρεοπώλες να πρέπει να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο, έστω κι αν η πίεση είναι μεγάλη», επισήμανε.
Ερωτηθείς αν η εγχώρια παραγωγή είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, ο κος Λειβαδιώτης απάντησε ότι είναι αναγκαίες εισαγωγές της τάξεως του 20% σε χοιρινό, 10% σε αρνίσιο και 30% σε βοδινό και κοτόπουλο.
Όλα αυτά σε αντίθεση με μια δεκαετία πριν, όταν η Κύπρος ήταν αυτάρκης στην παραγωγή κρέατος.
«Ο Κύπριος είναι αρκετά κρεατοφάγος και τρώει πέραν των 100 κιλών κρέατος το χρόνο, σε αντίθεση με μια δεκαετία πριν όταν κυμαινόταν στα 10 κιλά. Την ίδια ώρα, ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι τα 40 κιλά το χρόνο. Ωστόσο παγκοσμίως, η κατά κεφαλήν κατανάλωση μειώνεται. Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος διαμορφώνεται περίπου στα 65 κιλά το χρόνο, ενώ στην Κίνα είναι 25», ανέφερε.
Σχετικά
Τσικνοπέμπτη στην Κύπρο: Από τις βακχικές γιορτές στο καρναβάλι της Λεμεσού
Μετά τη δεκαετία του 1950, η Τσικνοπέμπτη καθιερώθηκε πανκυπρίως ως ημέρα συλλογικής διασκέδασης
11 πολυτελείς σουίτες με θέα τη θάλασσα του Πρωταρά, σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις!
Ο ολοκαίνουριος boutique παραθαλάσσιος προορισμός στον Πρωταρά, είναι άκρως εντυπωσιακός
Αυτή είναι η νέα αεροπορική που θα συνδέει την Κύπρο με έναν νέο προορισμό
H Kύπρος από τον ερχόμενο Ιούνιο συνδέεται με τη μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ασίας
Κλείνουν δρόμοι (την Πέμπτη) στην Πάφο για το Καρναβάλι
Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης.
Το Μουντιάλ… παίζει ΣΙΓΜΑ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου FIFA World Cup 2026 έρχεται ζωντανά και αποκλειστικά στην τηλεόραση SIGMA
Limassol Greens: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον lifestyle προορισμό της Λεμεσού
Σε πλήρη λειτουργία και νέα φάση επέκτασης το 2026
4 υπέροχα ξενοδοχεία για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Αυθεντικές εμπειρίες φιλοξενίας και μοναδικές γεύσεις σε Λεμεσό, Πάφο και Πόλη Χρυσοχούς.
Το ΡΙΚ απαντά στις αντιδράσεις για το "Jalla"
Θανάσης Τσώκος: "Οι αντιδράσεις από ειδικούς και φίλους του διαγωνισμού είναι στην ολότητα τους θετικές"
Θύελλα αντιδράσεων για το Jalla: Επιστολή πολιτών στο ΡΙΚ για τη Eurovision - Ζητούν απόσυρση του τραγουδιού και videoclip
Καταγγέλλουν ότι το videoclip της κυπριακής συμμετοχής στη Eurovision 2026 προσβάλλει την παράδοση της χώρας