Δημοσιεύτηκε στις 04 Μαρτίου 2020
Με εξαιρετικές ταινίες και ενδιαφέροντα εργαστήρια κινηματογράφου, υποκριτικής στην κάμερα, animation και VR έρχεται από τις 3 μέχρι τις 11 Απριλίου, το 6ο Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους». Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2020», το οποίο συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Θέατρο Ριάλτο.
Το Διεθνές Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους 2020», απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 μέχρι 14 ετών (και όχι μόνο) και στόχο έχει να ενισχύσει την αντιληπτική, αισθητική, νοητική και καλλιτεχνική ωρίμανση των νέων θεατών. Οι νεαροί σινεφίλ, μέσα από τη γνωριμία τους με τον παγκόσμιο, ποιοτικό κινηματογράφο, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ταινίες και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια.
Εργαστήρια
Με αξιόλογους εκπαιδευτές, επαγγελματίες του χώρου από την Κύπρο και το εξωτερικό, που στοχεύουν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης, για την καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών, θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εργαστήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν και στη Λεμεσό και τη Λάρνακα.
Επίσης, το φεστιβάλ συνεχίζει τη συνεργασία του με την παιδική έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου - Όψεις του Κόσμου (Animafest Cyprus). Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τις δικές τους, μικρές, animated ταινίες με τη βοήθεια μιας ομάδας επαγγελματιών από το Animafest Cyprus. Tον γενικό συντονισμό του εργαστηρίου έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Animafest Cyprus, Γιώργος Τσαγγάρης.
Τα εργαστήρια στηρίζουν με φιλοξενίες το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο Οργανισμός Νεολαίας στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Λάρνακας.
Με το μήνυμα «Ο καθένας διαφορετικός, ο καθένας μοναδικός» τα παιδιά, μέσα από όλα τα εργαστήρια, θα μας αποδείξουν ότι η καλλιτεχνική δημιουργία είναι ένα από τα καλύτερα μέσα για να τονίσεις την αποδοχή της διαφορετικότητας σε όλες τις μορφές της.
Επειδή τα εργαστήρια αναμένεται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να έχουν μεγάλη προσέλευση, οι γονείς θα πρέπει να κρατήσουν έγκαιρα θέσεις για τα παιδιά τους, στο τηλέφωνο 99072235.
Πρόγραμμα Εργαστηρίων
Σάββατο 4 Απριλίου
Λευκωσία
1. Εργαστήρι Υποκριτικής στην Κάμερα| Χώρος: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ώρα: 09:00-12:00 Εκπαιδευτής: Στέλλα Φυρογένη | Ηλικίες: 12-14 | Γλώσσα: Ελληνικά
2. Εργαστήρι VR και 360ο κάμερα | Χώρος: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ώρα: 09:00-12:00 Εκπαιδευτής: Chris
Christou | Ηλικίες: 12-14 | Γλώσσα: Ελληνικά και Αγγλικά
3. Εισαγωγή και Πρακτική στην κινηματογραφική παραγωγή και σκηνοθεσία | Χώρος: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ώρα: 09:00-12:00 Εκπαιδευτής: Μάριος Λιζίδης
Ηλικίες: 12-14 | Γλώσσα: Ελληνικά
4. Εργαστήρια Animation – Α’ Μέρος| Χώρος: Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας Ώρα: 10:00-18:00
Maria Stainmetz - Shadow puppet animation
Tamas Patrovic - Stop motion Animation workshop (techniques and methods)
Ηλικίες: 12-14 | Γλώσσα: Αγγλικά
Κυριακή 5 Απριλίου
Λευκωσία
1. Εργαστήρια Animation – Β’ Μέρος| Χώρος: Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας | Ώρα: 10:00-18:00
Maria Stainmetz - Shadow puppet animation
Tamas Patrovic - Stop motion Animation workshop (techniques and methods)
Ηλικίες: 12-14 | Γλώσσα: Αγγλικά
2. Εργαστήρι Κάμερα σε δράση | Χώρος: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας | Ώρα: 09:00-12:00
Εκπαιδευτής: Μάριος Λιζίδης | Ηλικίες: 12-14
Ηλικίες: 12-14 | Γλώσσα: Ελληνικά
Λεμεσός
1. Εργαστήρι Υποκριτικής| Χώρος: Art Studio (δίπλα από Ριάλτο) | Ώρα: 10:00-13:00
Εκπαιδευτής: Στέλλα Φυρογένη | Ηλικίες: 12-14 | Γλώσσα: Ελληνικά
Λάρνακα
1. Εισαγωγή και Πρακτική στην κινηματογραφική παραγωγή και σκηνοθεσία | Χώρος: Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Λάρνακας | Ώρα: 09:00-12:00 | Εκπαιδευτής: Άντρια Νικολάου | Ηλικίες: 9-11 | Γλώσσα: Ελληνικά
Στα εργαστήρια θα υπάρχουν άτομα από το φεστιβάλ που θα βοηθούν τα παιδιά στην επικοινωνία με τους εκπαιδευτές αν χρειαστεί.
Προβολές
Το Φεστιβάλ διοργανώνει παράλληλα και οργανωμένες προβολές για Δημοτικά και Γυμνάσια (6-10 Απριλίου στο Ζήνα Πάλας, Λευκωσία και Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός) καθώς και ανοιχτές προβολές (4 Απριλίου, Ζήνα Πάλας, Λευκωσία και 5 Απριλίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός) για το ευρύ κοινό. Η διοργάνωση εξασφάλισε τα δικαιώματα για πέντε βραβευμένες ταινίες από σημαντικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους. Στόχος είναι, τα παιδιά και οι νέοι να απολαύσουν τις ταινίες και να κερδίσουν σημαντικά εφόδια και παραδείγματα ζωής. Μετά τις προβολές θα γίνονται σύντομες παρουσιάσεις από άτομα του κινηματογράφου ενώ οι νεαροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις ταινίες.
Για διευθέτηση προβολών για τα σχολεία, οι υπεύθυνοι δάσκαλοι/καθηγητές θα πρέπει να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 99072235.
Περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και τα εργαστήρια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.cyprusfilmdays.com και στο Facebook, στα τηλ. 99072235/70008242, και στο ηλ.ταχυδρομείο cyprusfilmdaysyouth@gmail.com
Σχετικά
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Τσακ Νόρις
Η ανακοίνωση της οικογένειας του διάσημου ηθοποιού
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο αρνήθηκε ρόλο στο «The Batman Part II»
Καθώς η αναμονή για το σίκουελ της ταινίας του Ματ Ριβς μεγαλώνει, ένα από τα πιο κομβικά κομμάτια της ταινίας παραμένει ανοιχτό και προκαλεί έντονο ενδιαφέρον.
Spider-Man: Brand New Day: Ο Τομ Χόλαντ επιστρέφει με νέα απειλή και ανανεωμένη στολή -δείτε το τρέιλερ
Το πρώτο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης ταινίας Spider-Man: Brand New Day κυκλοφόρησε, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το τέταρτο κεφάλαιο του διάσημου franchise, που θα βγει στους κινηματογράφους στις 31 Ιουλίου
H Μαντόνα επιστρέφει στην υποκριτική μετά από 24 χρόνια
Δημοσιεύματα θέλουν τη διάσημη ηθοποιό να προστίθεται στο καστ της σειράς The Studio του Σεθ Ρόγκεν
Ο Timothee Chalamet επιστρέφει στο Dune: Part Three πιο σκοτεινός και πιο σκληρός
Το νέο υλικό κυκλοφόρησε ενόψει της σημερινής πρεμιέρας του teaser στο TikTok και σηματοδοτεί την έναρξη της καμπάνιας της ταινίας.
12 θρυλικές ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ αλλά έχασαν παταγωδώς. Οσκαρικά fail
Αν νομίζεις ότι η Ακαδημία είναι πάντα δίκαιη, ετοιμάσου να εκπλαγείς
Έρχεται το spin-off του «Family Guy» - Πότε θα κάνει πρεμιέρα η σειρά «Stewie»
Ο Seth MacFarlane θα δανείσει τη φωνή του στον Stewie
Όσκαρ 2026: Το Χόλιγουντ τίμησε τη μνήμη του Ρομπ Ράινερ (video)
Τιμή στον Ρομπ Ράινερ του οποίου ο θάνατος συγκλόνισε το Χόλιγουντ
Όσκαρ 2026: Ποια είναι η ελληνικής καταγωγής Cassandra Kulukundis που κέρδισε το βραβείο καλύτερου κάστινγκ
Η νίκη της αφορούσε την ταινία «One Battle After Another»
Όσκαρ 2026: Οι μεγάλοι νικητές της λαμπερής βραδιάς
Όλα όσα έγιναν στην 98η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων
Χρυσά Βατόμουρα 2026: Η ταινία που σάρωσε τα αντι-βραβεία της χρονιάς
Ανακοινώθηκαν οι “νικητές” των 46ων Χρυσών Βατόμουρων, των σατιρικών βραβείων που “τιμούν” τις χειρότερες κινηματογραφικές παραγωγές της χρονιάς