Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2020
Το ψυγείο είναι ο βασιλιάς της κουζίνας. Όταν το οργανώνεις σωστά, αντιμετωπίζεις λιγότερο food waste -δηλαδή πολύ πιο σπάνια πετάς χαλασμένες τροφές- και άρα μένεις με περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι σου.
Ήρθε η ώρα να μάθεις πως μπορείς να οργανώσεις τα τρόφιμα στο ψυγείο σου ώστε να διατηρούνται όσο καλύτερα γίνεται. Και μέρες που είναι, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα τρόφιμά μας στην κουζίνα, όσο περισσότερο μπορούμε.
Κάτω συρτάρια στο ψυγείο
Ωμά λαχανικά, σαλατικά και φρούτα. Κράτα τα διαχωρισμένα (σε σακούλες ή ξεχωριστά συρτάρια) γιατί κάποια φρούτα, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, εκπέμπουν αέρια που επιταχύνουν την ωρίμανση των καρπών που τα περιβάλλουν. Όσο για τα μυρωδικά και τις πράσινες σαλάτες, μην τα βάζεις πίσω-πίσω στην πλάτη του ψυγείου, γιατί μπορεί να παγώσουν και να μαυρίσουν.
Χαμηλά ράφια
Αεροστεγώς σφραγισμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά. Αυτό είναι το πιο κρύο σημείο του ψυγείου, που κρατά τις τροφές όσο γίνεται πιο φρέσκες. Κρατώντας αυτές τις ωμές τροφές στο χαμηλότερο ράφι, δε διακινδυνεύεις να “μολυνθούν” άλλα τρόφιμα, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια διαρροή.
Μεσαία ράφια
Γαλακτοκομικά και αυγά: φρόντισε να κρατάς τα γιαούρτια οικογενειακού μεγέθους ερμητικά κλειστά, για να μην εισχωρήσουν βακτήρια και χαλάσουν γρήγορα. Μην πετάς την άλμη από τα κουτιά φέτας, φρόντιζε να μην αγοράζεις μεγάλες ποσότητες τυριού σε φέτες (για τοστ). Εφόσον δεν καταναλώνεις μακαρόνια αρκετά συχνά- αγόραζε ένα ενιαίο κομμάτι τυρί και τρίβε το κάθε φορά που θες να το χρησιμοποιήσεις. Όσο για τα αυγά, το χειμώνα μπορείς να τα κρατάς κάποιες μέρες στον πάγκο της κουζίνας, όμως την άνοιξη και το καλοκαίρι, καλύτερα να τα έχεις μέσα στο ψυγείο.
Ψηλά ράφια
Μαγειρεμένες τροφές και αλλαντικά: τρόφιμα που δε χρειάζονται μαγείρεμα, μπορείς να τα βάζεις στα ψηλότερα ράφια, όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή και όχι τόσο παγωμένη. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα να είναι πάντα αποθηκευμένα σε αεροστεγή τάπερ ή γυάλινα σκεύη και καλυμμένα με διάφανη μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο (αν είναι π.χ. πίτες).
Πόρτα ψυγείου
Τροφές μακράς διαρκείας, με φυσικά συντηρητικά: βαζάκια με μαρμελάδες, chutney, μουστάρδα, μαγιονέζα, σάλτσα σόγιας και διάφορα άλλα είδη επάλειψης, διατηρούνται μια χαρά, ακόμα κι αν ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου σωστά. Από γαλακτοκομικά μπορείς να βάζεις το βούτυρο εκεί. Αν και κανονικά δεν πρέπει να αποθηκεύεις εκεί το γάλα, αλλά στο μεσαίο ράφι του ψυγείου, εάν το καταναλώνεις αρκετά συχνά δεν υπάρχει κίνδυνος. Εκεί επίσης μπορείς να αποθηκεύεις χυμούς του εμπορίου, αναψυκτικά και μπύρες, που δεν αλλοιώνονται εύκολα.
Πηγή: Ladylike.gr
Σχετικά

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το φιλανθρωπικό Gala Dinner, “A Night in Paris”
Από το συμβούλιο και τα μέλη του σωματείου Ladies Circle 1 Λευκωσίας

Πώς ψηφίζουμε στη Eurovision 2025 – Απόψε εμφανίζεται η Κύπρος
Λεπτομέρειες για τον Α’ Ημιτελικό

Αυξημένη τουριστική κίνηση σε ευρωπαϊκές πόλεις – Ποιες ελληνικές περιλαμβάνονται
Ο «υπερτουρισμός» αναδεικνύεται ξανά σε μείζον ζήτημα

Η Lidl Κύπρου συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών με το Lidl Plus
Η εταιρεία αναβαθμίζει την εμπειρία των καταναλωτών με το ψηφιακό πρόγραμμα πιστότητάς της, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 1.700€

Αυλαία στο Φεστιβάλ Καννών: Λάμψη, επιστροφές και ο μεγάλος πρωταγωνιστής
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τη Τρίτη 13 μέχρι τις 24 Μαΐου


Ημερήσια εξόρμηση στον καταρράκτη του Μιλλομέρη και σε οινογνωσία στις Πλάτρες
Μονοήμερη εκδρομή στα βουνά

Η ιδανική επιλογή για ένα γάμο γεμάτο ρομαντισμό, πολυτέλεια και προσοχή στη λεπτομέρεια
Ένας από τους πιο πολυτελείς και εμβληματικούς προορισμούς στην Κύπρο, που προσφέρει ένα μαγευτικό περιβάλλον για αξέχαστες εκδηλώσεις.

Οι παραλίες της Λάρνακας γέμισαν φοινικόδεντρα (εικόνες)
Πράσινες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου Λάρνακας


Αυτός είναι ο πρώτος προορισμός της Wizz Air από την Πάφο
Η Wizz Air επεκτείνει το δίκτυό της στην Κύπρο με τη νέα σύνδεση Πάφος–Γερεβάν, που ξεκινά τον Οκτώβριο με ναύλους από 29,99 ευρώ.

Το μαγευτικό χωριό που έγινε πηγή έμπνευσης για τα διάσημα «Νούφαρα» του Μονέ
Η ήρεμη γωνιά της Γαλλίας που έγινε καμβάς