Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2020
Όσον αφορά το άγγιγμα του προσώπου, είμαστε όλοι ένοχοι. Ηθελημένα ή μη, ακουμπάμε σχεδόν συνέχεια το πρόσωπό μας. Ακουμπάμε το πηγούνι μας όταν σκεπτόμαστε, τρίβουμε τη μύτη μας όταν μας τρώει και τα μάτια μας όταν νιώθουμε κουρασμένοι. Το κακό είναι πως τις περισσότερες φορές το κάνουμε ασυναίσθητα, κι αυτό είναι που καθιστά δύσκολη τη διακοπή αυτής της συνήθειας.
Γιατί όμως είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη του να σταματήσω να ακουμπάω το πρόσωπό μου;
Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (COD), ο κορωνοϊός η αλλιώς SARS-CoV-2, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως άλλωστε και οι περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα σταγονίδια, για παράδειγμα, που παράγονται όταν κάποιος φτερνίζεται και οι γύρω του εισπνέοντας παίρνουν στον οργανισμό τους και κάποια από αυτά.
Ένας ακόμη τρόπος να μεταδοθεί ο ιός είναι με το άγγιγμα. Έστω ότι ακουμπάτε μία επιφάνεια, όπως το πόμολο μιας πόρτας ή μία βρύση, αν μετά αγγίξετε το πρόσωπό σας, το πιο πιθανό είναι ότι θα κολλήσετε τον ιό.
Πόσο συχνά αγγίζουμε τα πρόσωπά μας;
Σε μία μελέτη του 2008 οι ερευνητές παρατήρησαν δέκα άτομα ενώ βρίσκονταν στο γραφείο τους. Τελικά προέκυψε ότι τα δέκα αυτά άτομα άγγιζαν κατά μέσο όρο τα πρόσωπά τους ούτε μία ούτε δύο, αλλά 16 φορές ανά ώρα.
Σε μία άλλη αντίστοιχη μελέτη του 2015 στην οποία τα υποκείμενα ήταν 26 φοιτητές ιατρικής, παρατηρήθηκε ότι άγγιζαν τα πρόσωπά τους 23 φορές την ώρα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως όσο ενημερωμένοι κι αν είμαστε (όπως οι φοιτητές ιατρικής) σχετικά με την προσωπική μας υγιεινή, το να μην αγγίξουμε το πρόσωπό μας είναι δύσκολη υπόθεση.
Πώς θα το πετύχουμε αυτό;
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποκτήσετε επίγνωση της κατάστασης∙ αποκλείεται να αποτελείτε εξαίρεση. Έπειτα πρέπει να το έχετε συχνά στο νου σας, όπως όταν περιμένετε ένα επείγον μήνυμα και ελέγχετε συχνά το κινητό σας, έτσι πρέπει ανά πάσα στιγμή να σκέφτεστε «ωχ, δεν πρέπει να ακουμπήσω το πρόσωπό μου».
Το να κόψετε την κακή συνήθεια να ακουμπάτε το πρόσωπο σας επειδή υπάρχει κάποιος λόγος (επειδή σας τρώει η μύτη σας για παράδειγμα) είναι εύκολο. Η πρόκληση είναι να σταματήσετε να ακουμπάτε το πρόσωπό σας ασυναίσθητα. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του Alex Dimitriu, ψυχιάτρου στην Καλιφόρνια, όταν οι άνθρωποι εργαζόμαστε κάνουμε διάφορες ακούσιες κινήσεις. Μπορεί να κάνουμε αφηρημένα σχέδια σε ένα μπλοκάκι, μπορεί να κουνάμε το πόδι μας ή, μαντέψτε, να ακουμπάμε το πρόσωπό μας.
Αυτό που πρότεινε ο Δρ. Dimitriu είναι το παλιό το κόλπο που μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας όταν έπρεπε να θυμηθούμε οπωσδήποτε κάτι: αυτό το κορδελάκι στο δάχτυλο. Σύμφωνα με τον Δρ. Dimitriu, ένα αντικείμενο πάνω μας το οποίο δε φορούσαμε μέχρι πρότινος, όπως ένα δαχτυλίδι ή ένα βραχιόλι, επειδή είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε συνδυάσει με την εμφάνισή μας, μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να αγγίξουμε το πρόσωπό μας. Πιθανόν, κάθε φορά που βλέπετε το καινούριο αυτό αξεσουάρ, θα λέτε στον εαυτό σας «Γιατί φοράω κοσμήματα ενώ είμαι σε καραντίνα; Α ναι, για να θυμάμαι να μην ακουμπάω το πρόσωπό μου».
Ένα ακόμη lifehack το οποίο μπορείτε να βάλετε μπρος, είναι να χρησιμοποιείτε σαπούνια ή αντισηπτικά με έντονο άρωμα. Ή να ψεκάζετε τα χέρια σας με λίγο άρωμα αφού τα πλύνετε. Η μυρωδιά θα λειτουργήσει όπως το αξεσουάρ, το καινούριο αυτό ερέθισμα της όσφρησής σας, θα σας θυμίζει ότι δεν πρέπει να ακουμπάτε το πρόσωπό σας.
Έπειτα είναι και η τηλεόραση. Τι γίνεται όταν βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά; Πώς θα κόψετε τη συνήθεια του να βάζετε τα χέρια στο πρόσωπό σας ενώ το μυαλό σας είναι τόσο απορροφημένο; Αυτό που μπορούμε να σας προτείνουμε είναι να βρείτε έναν τρόπο να έχετε διαρκώς απασχολημένα τα χέρια σας. Δε θα σας προτείνουμε να παίξετε με ένα κομπολόι∙ το πιο πιθανό είναι ότι δε θα το κάνετε. Μπορείτε να κρατάτε την κουβέρτα που χρησιμοποιείτε όταν κάθεστε στον καναπέ ή ακόμη και ένα μαντηλάκι. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε εκείνα τα μπαλάκια για τα νεύρα.
Τέλος, αν ανήκετε σε αυτούς που τρώνε τα νύχια τους, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να φοράτε γάντια. Μην ξεχνάτε ότι, εσείς ειδικά, πρέπει να είστε σε διαρκή εγρήγορση για να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.
Με πληροφορίες από το www.healthline.com
Σχετικά

Γαστρονομική εμπειρία με την ΓΑΛΠΟ στη Lidl Food Academy [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Μέσα από ένα δημιουργικό σεμινάριο μαγειρικής εκπρόσωποι των ΜΜΕ και Influencers δοκίμασαν συνταγές με προϊόντα της ΓΑΛΠΟ

Η Wizz Air πετάει για έναν νέο, υπέροχο προορισμό από την Πάφο
Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε την έναρξη δύο νέων απευθείας δρομολογίων από την Πάφο

Minthis Music Festival 2025: Πέντε αξέχαστες νύχτες — Μια νέα πολιτιστική εποχή ξεκινά
Tο φεστιβάλ ταξίδεψε τους επισκέπτες μέσα από τον ήχο, το συναισθημα και την μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου

Ένα εντυπωσιακό "Μονοπάτι Χρωμάτων" στον Πρωταρά, που οδηγεί στην παραλία
Μία σύγχρονη εικαστική παρεμβαση από τον καλλιτέχνη Χρήστο Κυριάκου και τη ομάδα τού TwoTwenty

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα του καλοκαιρινού ουρανού

Η απόλυτη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας στην Αγία Νάπα (και ο πιο fun τρόπος να περάσεις χρόνο με την παρέα σου)
Απόδρασε από την πραγματικότητα και βυθίσου στην περιπέτεια

3 εντυπωσιακά spa στο νησί, που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα
Πού θα περάσετε το καλοκαίρι; Όπου κι αν βρεθείτε, υπάρχει ένα spa που θα σας αναζωογονήσει

«Κόβεται» το The Late Show με τον Στίβεν Κόλμπερτ: Αντιδράσεις για την απόφαση
Ο Κόλμπερτ είναι σφοδρός επικριτής του Τραμπ, ενώ το δίκτυο μόλις συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Αμερικανό πρόεδρο και βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης


Stranger Things: Κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν
Τα νέα επεισόδια της σειράς Stranger Things δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το φθινόπωρο, ωστόσο μόλις κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν

Πέθανε η γνωστή Κύπρια σκηνοθέτρια Ιρένα Ιωαννίδου
Ήταν κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά
Το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής