Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2020
«Το αν θα φτάσουμε στην ανάγκη για καθολική χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό, εξαρτάται από την πορεία της νόσου καθώς και από τον αριθμό των ασυμπτωματικών ασθενών, ο αριθμός των οποίων θα γίνει προσπάθεια να διαφανεί από την μελέτη που θα γίνει σε 20,000 άτομα, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», δήλωσε κατά την διάσκεψη Τύπου ενημέρωσης για τις εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ δρ Μάριος Λοΐζου, αναφορικά με την χρήση μάσκας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «σήμερα, όπως και άλλες μέρες υπήρξε μια εκτεταμένη αναφορά στα ΜΜΕ για την ανάγκη ή όχι χρήσης της μάσκας στον γενικό πληθυσμό. Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω τι ισχύει αυτή την στιγμή. Ο ΠΟΥ τοποθετήθηκε και πάλι επαναλαμβάνοντας την θέση του ενάντια στην μαζική χρήση μασκών από τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας μάλιστα αυτή την φορά τους κινδύνους από την λάθος χρήση της μάσκας».
« Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν την πιθανότητα να μολυνθεί κανείς χωρίς να το θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών και αποστασιοποίηση.Τέλος, επαναλαμβάνει ότι οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς, αυτούς που τους φροντίζουν και τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας», πρόσθεσε.
Παράλληλα είπε ότι «την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC), παρά το γεγονός ότι συμφωνεί με τη θέση του ΠΟΥ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να υπάρξει σύσταση για πιο εκτεταμένη χρήση μάσκας. Η θέση του ECDC είναι ότι, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, όπως είναι στη χώρα μας οι υπεραγορές, οι τράπεζες, μπορεί να υπάρξουν οφέλη κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Η ανάγκη αυτή έχει άμεση σχέση με την πορεία της νόσου σε κά θε κράτος. Ταυτόχρονα, και το ECDC επισημαίνει τους κινδύνους από λανθασμένη χρήση μάσκας και κυρίως από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τους βασικούς κανόνες που μας προστατεύουν σε αυτή την πανδημία. Την υγιεινή των χεριών, την τήρηση των αποστάσεων και το να αποφεύγουμε να ακουμπούμε το πρόσωπο».
Καταλυτικά για το τι θα ισχύσει στην Κύπρο, ο δρ Λοΐζου ανέφερε πως «το αν θα φτάσουμε στην ανάγκη για καθολική χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό, εξαρτάται από την πορεία της νόσου καθώς και από τον αριθμό των ασυμπτωματικών ασθενών, ο αριθμός των οποίων θα γίνει προσπάθεια να διαφανεί από την μελέτη που θα γίνει σε 20,000 άτομα, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά. Μένουμε σπίτι, κρατάμε τις αποστάσεις».
Σχετικά

Το The Piano Tour υποψήφιο για σημαντική διεθνή βράβευση!
Μέσω του The Piano Tour, η κλασική μουσική έχει έως σήμερα διασχίσει αυτοκινητόδρομους, ανέβει σε ταράτσες, παίξει ποδόσφαιρο, τρέξει σε βραδινό αγώνα δρόμου, ταξιδεύσει πίσω στον χρόνο και καταρρίψει ακόμη και ρεκόρ Guinness!

5 πόλεις στην Ευρώπη που πρέπει να επισκεφτείς έστω μια φορά στη ζωή σου
Μην χάσεις την ευκαιρία να δεις από κοντά αυτές τις πόλεις

Στους 37°C η θερμοκρασία - Πότε αναμένεται αισθητή πτώση
Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


H Ryanair σε ταξιδεύει σε 3 υπέροχους προορισμούς με τιμές από €18.99
H Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για φθινοπωρινά ταξίδια, σε συναρπαστικούς

Αυτά είναι τα 8 Χριστουγεννιάτικα Xωριά που θα μας μεταφέρουν τη μαγεία των εορτών
Χριστουγεννιάτικα Χωριά σε 8 υπέροχους ορεινούς προορισμούς

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού, έρχονται πτώση θερμοκρασίας και βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Leonardo Hotels: Το NYX HOTEL THESSALONIKI ξεκινά τη λειτουργία του
Για μία αυθεντική εμπειρία, με σύγχρονο design και τη βαθιά κατανόηση του σύγχρονου ταξιδιώτη


Ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο...
Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με την Άννα Βίσση να γράφει ιστορία μπροστά σε 65.000 θεατές

Καταρρίπτεται ο μεγαλύτερος μύθος για τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Οι ταξιδιώτες αναζητούν πάντα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για ταξίδια διακοπών

Τα καλύτερα μέρη της Ευρώπης για ταξίδι τον Οκτώβριο με τα ομορφότερα φθινοπωρινά χρώματα
Είναι σχεδόν εκείνη η εποχή του χρόνου που οι νύχτες σιγά σιγά μεγαλώνουν, η θερμοκρασία πέφτει και η μυρωδιά του φθινοπώρου είναι στον αέρα