Δημοσιεύτηκε στις 12 Απριλίου 2020
Στις 11.000 ανέρχονται οι αιτήσεις για ειδικά επιδόματα που διέθεταν λανθασμένα στοιχεία, ενώ αρχικά, αυτές οι περιπτώσεις ξεπερνούσαν τις 20.000, αλλά μειώθηκαν ύστερα από «πολύ προσπάθεια» του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία ανέφερε παράλληλα ότι την Μεγάλη Τρίτη θα αρχίσει η καταβολή των ειδικών επιδομάτων στους δικαιούχους για να ολοκληρωθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη που είναι ανοικτές οι τράπεζες.
Ταυτόχρονα, η Υπουργός Εργασίας καθησύχασε τους δικαιούχους που έχουν δώσει λανθασμένα στοιχεία, διαβεβαιώνοντας τους ότι το Υπουργείο δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για να επιτύχει την διόρθωση όλων των στοιχείων των δικαιούχων για να πληρωθούν μετά το Πάσχα.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι από τους συνολικά πέραν 160.000 αριθμών λογαριασμών δικαιούχων των ειδικών επιδομάτων, υπήρξαν περίπου 11.000 περιπτώσεις αιτητών με λανθασμένα στοιχεία, στους οποίους «στείλαμε μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου αλλά επιπρόσθετα προσπαθήσαμε και μέσω των εργοδοτών τους, στους οποίους αποστείλαμε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για να επικοινωνήσουν με τους εργαζομένους τους ώστε να αποστείλουν με email τους σωστούς αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών τους».
Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι αρχικά, οι περιπτώσεις αιτήσεων με λανθασμένα στοιχεία ξεπερνούσε τις 20.000 αλλά με πολύ προσπάθεια, όπως είπε, «μπορέσαμε και εντοπίσαμε τους σωστούς λογαριασμούς από άλλα συστήματα που διαθέτει το Υπουργείο Εργασίας και τελικά αυτές μειώθηκαν στις 11.000».
Το λάθος έγκειται, σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, στο ότι ο αιτητής ειδικού επιδόματος έβαζε στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας έναν τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί με το τραπεζικό ίδρυμα.
«Αν κάποιος άνοιγε λογαριασμό στην Τράπεζα με τον αριθμό του διαβατηρίου του ή με άλλο στοιχείο και στο Υπουργείο Εργασίας δήλωνε τον αριθμό της ταυτότητας του, η τράπεζα δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει κατά πόσον ο αιτητής ειδικού επιδόματος ήταν ο ίδιος», εξήγησε.
Ανέφερε ότι «όσοι δεν αποστείλουν τα σωστά στοιχεία τους δεν θα είναι δυνατό να καταβληθούν χρήματα των φορολογουμένων σε λογαριασμούς ανύπαρκτους ή που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα».
«Δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να εμβάσουμε χρήματα τα οποία είναι σε λογαριασμούς που δεν γνωρίζουμε αν ανήκουν στους δικαιούχους», τόνισε η Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «πρώτος κανόνας είναι να επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία».
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το Υπουργείο άρχισε να εξετάζει πόσοι από αυτούς έχουν διορθώσει τα στοιχεία τους για να αρχίσει η καταβολή των επιδομάτων τους, ενώ σημείωσε πως όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη θα πληρωθούν μετά το Πάσχα.
Στο σημείο αυτό, η κ. Αιμιλιανίδου καθησύχασε τους δικαιούχους που έχουν δώσει λανθασμένα στοιχεία, λέγοντας ότι «ναι μεν η πρώτη πληρωμή θα γίνει στις 14 Απριλίου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να επεξεργαζόμαστε όλα τα στοιχεία».
Πρόσθεσε ότι πρόβλημα προκύπτει λόγω των αργιών του Πάσχα όπου οι τράπεζες είναι κλειστές αλλά εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, όπως τόνισε, «για να μπορέσουμε να δώσουμε τα επιδόματα σε όλους όσοι είναι δικαιούχοι».
«Να μην ανησυχούν αλλά αν δεν έχουμε ορθά στοιχεία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωσε.
Επιπλέον, η κ. Αιμιλιανίδου είπε στο ΚΥΠΕ ότι αύριο αρχίζει η επεξεργασία των πληρωμών για τις συμπληρωμένες ορθά αιτήσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να καταβάλλονται την Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.
Επίσης, αναφέρθηκε στην έκτακτη κατάσταση που βρισκόμαστε και στην μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε όπου μέσα σε 15 ημέρες έπρεπε να στηθούν ηλεκτρονικά συστήματα, όπως είπε, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό τον όγκο των χιλιάδων αιτήσεων.
Μέχρι τις 14 Απριλίου θα έχουν καταβληθεί και τα μηνιαία επιδόματα
Όσον αφορά τα μηνιαία επιδόματα και το πασχαλινό επίδομα, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι αυτά βρίσκονται σε άλλη πλατφόρμα του Υπουργείου και ήδη έχουν καταβληθεί από τις 8 Απριλίου οι συντάξεις και μέχρι τις 14 Απριλίου θα ολοκληρωθεί η πληρωμή και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), της πολύτεκνης μάνας, των χαμηλοσυνταξιούχων και το πασχαλινό επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Στόχος μας είναι μέχρι τις 14 Απριλίου όλες αυτές οι χιλιάδες των περιπτώσεων να πάρουν τα επιδόματα τους, κατέληξε.
Σχετικά
Βροχές και καταιγίδες (και) σήμερα - Ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο
Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή με ορατό το ενδεχόμενο βροχών και καταιγίδων.
Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε ηλικία 103 ετών
Ήταν συγγραφέας και η δεύτερη σύζυγος του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου Πέθανε η Μαργαρίτα Παπανδρέου, σε ηλικία 103 ετών
Αυτά είναι τα 9 αυθεντικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου, που θα λειτουργήσουν φέτος
Η περίοδος λειτουργίας των Χριστουγεννιάτικων Χωριών είναι από τις 21 Νοεμβρίου 2026 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2027
«Πράσινο φως» για το νέο glamping στην Πάφο
Το glamping έρχεται να προσθέσει μια διαφορετική επιλογή διαμονής στην περιοχή του Ακάμα, με έμφαση στη φύση και την εμπειρία
Ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι και... χαλάζι - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Ανακοινώθηκαν τα 50 καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου – Ποιο αθηναϊκό ξεχώρισε στη λίστα
Η Μπανγκόκ, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν από τέσσερα ξενοδοχεία στη λίστα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Four Seasons Astir Palace Athens, στη θέση 27
Έντονη καιρική μεταβολή απόψε - Ποιες περιοχές θα πληγούν έντονα (video)
Κίτρινη προειδοποίηση 20 ωρών – Έρχονται καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ
Νωρίτερα φέτος η αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
Πλησιάζει η αλλαγή της ώρας που θα σημάνει την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ποια Κυριακή θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω
Μια ελληνική γειτονιά στις πιο κουλ του κόσμου για το 2026
Τις πιο κουλ γειτονιές του κόσμου για το 2026 ανακοίνωσε το Time Out. Ποια ελληνική γειτονιά κατέκτησε την 3η θέση
Η πόλη που μυρίζει Χριστούγεννα από τον Σεπτέμβριο
Στην Εστέπα της Ισπανίας 18 εργαστήρια ετοιμάζουν περίπου 20.000 τόνους γλυκισμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο και αποφέρουν έσοδα 80 εκατ. ευρώ
Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Βαρομετρικό χαμηλό «χτυπάει» αύριο την Κύπρο – Έρχονται τα πρωτοβρόχια
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού