Δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου 2020
Η πιθανότητα νέων εξάρσεων της πανδημίας Covid-19 είναι πιθανό να καταστήσει κατά περιόδους αναγκαία την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έως το 2022, ιδίως αν στο μεταξύ δεν έχουν βρεθεί αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές των Τμημάτων Ανοσολογίας και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λίπσιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", εξέτασαν μέσω μοντέλων διάφορα πιθανά μελλοντικά «σενάρια» μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι ενώ τα σημερινά περιοριστικά μέτρα βοηθάνε στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και αποφορτίζουν τις ΜΕΘ υπό υπερβολική πίεση, η λοίμωξη μπορεί να αναζωπυρωθεί μόλις αρθούν τα μέτρα, κατακλύζοντας τα νοσοκομεία ξανά. Θεωρούν, έτσι, πιθανές μέσα στους επόμενους χειμώνες νέες εξάρσεις της πανδημίας, οι οποίες θα ακολουθήσουν το τωρινό πιο σοβαρό πρώτο επιδημικό κύμα. Για να αποφευχθεί μια μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας, ιδίως των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), δεν αποκλείουν ότι θα χρειαστεί η επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων, παρατεταμένων ή διακοπτόμενων, έως το 2022. Γι' αυτό, θεωρούν σημαντικό να επεκταθεί η δυνατότητα των νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο.
Η ύπαρξη φαρμακευτικών θεραπειών στο μέλλον θα διευκολύνει την απόκτηση συλλογικής ανοσίας («αγέλης») από τον πληθυσμό. Παράλληλα, όπως λένε, χρειάζονται επειγόντως ευρέως φάσματος ορολογικές μελέτες (αντισωμάτων), που θα προσδιορίσουν το βαθμό και τη διάρκεια της ανοσίας των ανθρώπων απέναντι στον κορονοϊό. Δηλαδή με ποιό ρυθμό η αρχική ανοσία σταδιακά χάνεται, κάτι που χαρακτηρίζουν το πιο κρίσιμο ζητούμενο και τον μεγάλο άγνωστο που θα κρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις. Η εξάπλωση και επιμονή του κορονοϊού μετά το τωρινό αρχικό πανδημικό στάδιο θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη χρονική διάρκεια της ανθρώπινης ανοσίας, η οποία προς το παρόν είναι άγνωστη.
Αλλά, ακόμη και στην περίπτωση μιας φαινομενικής εξαφάνισης του ιού, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ θεωρούν ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να μείνουν σε εγρήγορση και να διατηρήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, επειδή είναι πιθανή μια επανεμφάνιση του ιού έως το τέλος του 2024 ή το 2025. Εκτιμούν ως απίθανο ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα ακολουθήσει την πορεία του προηγούμενου συγγενικού ιού SARS-CoV-1 που εξαφανίστηκε γρήγορα. Θεωρούν πιθανότερο ότι ο νέος κορονοϊός θα αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης και μπορεί τους επόμενους χειμώνες να συνυπάρξει μαζί της, επιβαρύνοντας επιπρόσθετα τα συστήματα υγείας.
Η επιστημονική δημοσίευση εδώ.
Σχετικά

Η Wizz Air επιστρέφει Ισραήλ – Οι πτήσεις για Τελ Αβίβ ξεκινούν από 8 Αυγούστου και τιμές από €39.99
Η νούμερο ένα αερογραμμή χαμηλού κόστους του Ισραήλ, επιστρέφει ένα μήνα νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο

Έρχεται η 1η διεθνής Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ελλάδα
Μία μοναδική εμπειρία που συνδέει το σήμερα με το αύριο

Η μεγαλύτερη Legoland του κόσμου μόλις άνοιξε σε μια ασιατική χώρα
Σήμερα υπάρχουν 12 πάρκα σε όλο τον πλανήτη

H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 7 υπέροχους προορισμούς, με τιμές από €16.99 (μόνο για 2 μέρες)
Κλείσε το επόμενό σου ταξίδι με πολύ οικονομικό εισιτήριο

Οι 155+ προορισμοί που μπορείς να ταξιδέψεις από και προς Κύπρο το φετινό καλοκαίρι
Όλα τα δρομολόγια που εκτελούνται από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου

Επιστρέφει η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου - Λιβάνου και μάλιστα με στυλ!
Η νέα γραμμή ενώνει τη Λάρνακα και τη Λεμεσό με τα λιμάνια της Βηρυτού και της Τρίπολης, ξεκινώντας από τις 22 Ιουλίου

Αυτό είναι το νησί με τα καθαρότερα νερά σε όλο τον κόσμο και είναι ελληνικό
Η παραλία του που ξεχωρίζει


Αυτά είναι τα 15 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Ρεκόρ 9,4 δισ. επιβατών παγκοσμίως το 2024


10 κορυφαία «κρυμμένα διαμάντια» στην Ευρώπη για καλοκαιρινές διακοπές – Ποια ελληνική πόλη είναι στη λίστα
Πρόκειται για τους κορυφαίους «κρυμμένους θησαυρούς» της Ευρώπης

Το ιταλικό νησί που ανακηρύχθηκε ο πιο πολύχρωμος προορισμός στον κόσμο
Μια νέα μελέτη εξέτασε την «χρωματική ποικιλομορφία» και την «ένταση της ζωντάνιας» για να κατατάξει τα πιο ζωντανά, οπτικά ευχάριστα σημεία στον πλανήτη