Δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου 2020
Ο φονικός νέος κορωνοϊός, που σαρώνει την υφήλιο, δεν θα εξαλειφθεί, λένε κορυφαίοι Κινέζοι επιστήμονες επισημαίνοντας ότι ο SARS-CoV-2 θα επιστρέφει κάθε χρόνο.
Συμφωνώντας με την άποψη συναδέλφων τους ανά την υφήλιο ότι ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί πιθανότατα σαν την εποχική γρίπη η ομάδα των Κινέζων ιολόγων και ερευνητών υποστηρίζει, όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου χθες Δευτέρα στο Πεκίνο, ότι είναι απίθανο ο SARS-CoV-2 να εξαφανιστεί όπως έκανε πριν από 17 χρόνια ο συγγενικός ιός του SARS, αφού είναι ύπουλος και μολύνει ορισμένους ανθρώπους χωρίς να τους προκαλεί ορατά συμπτώματα, όπως ο πυρετός. Αυτή η ομάδα των λεγόμενων ασυμπτωματικών φορέα καθιστά δύσκολη την πλήρη αναχαίτιση της διασποράς, αφού μεταδίδει την Covid-19 εν αγνοία της.
Στην περίπτωση του SARS όσοι μολύνθηκαν νόσησαν βαριά και από τη στιγμή που τέθηκαν σε καραντίνα ο ιός σταμάτησε να εξαπλώνεται. Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, ωστόσο, στην Κίνα εντοπίζονται καθημερινά δεκάδες ασυμπτωματικά κρούσματα του κορωνοϊού, μολονότι η επιδημία έχει τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο χάρις στα περιοριστικά και εν πολλοίς πρωτοφανή μέτρα που λαμβάνουν εκεί οι Αρχές. «Πιθανότατα θα είναι μια επιδημία που θα συνυπάρχει για πολύ διάστημα με τους ανθρώπους, θα γίνει εποχική και θα διατηρείται στους ανθρώπινους οργανισμούς», είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας Παθογόνων της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, Ζιν Κι.
Κινέζοι ειδικοί: Μικρές πιθανότητες να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα το καλοκαίρι
Ολοένα και περισσότεροι ερευνητές και κυβερνήσεις ανά την υφήλιο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός είναι απίθανο να εκριζωθεί παρά τα lockdown, που γονάτισαν την παγκόσμια οικονομία. Ορισμένοι ειδικοί στη δημόσια υγεία θεωρούν ότι θα πρέπει να επιτραπεί μια ελεγχόμενη εξάπλωση του ιού σε νεότερους πληθυσμούς, όπως εκείνος της Ινδίας, ενώ κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, απέφυγαν να υιοθετήσουν σκληρά περιοριστικά μέτρα.
O Άντονι Φάουτσι, ο επιφανής λοιμωξιολόγος που έχει αναλάβει να «ξελασπώσει» τις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό, είπε τον περασμένο μήνα ότι η Covid-19 μπορεί να εξελιχθεί σε εποχική νόσο, επικαλούμενος κρούσματα που καταγράφονται τώρα σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου καθώς μπαίνουν στον χειμώνα. Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πάνω από 210.000 έχουν χάσει τη μάχη λόγω της πανδημίας.
Κι ενώ ορισμένοι, ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η ζέστη το καλοκαίρι θα φρενάρει τον κορωνοϊό, οι Κινέζοι ειδικοί είπαν χθες ότι δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής αποδείξεις για κάτι τέτοιο. «Ο κορωνοϊός είναι ευαίσθητος στη ζέστη, αλλά όταν εκτίθεται στους 56 βαθμούς Κελσίου επί μισή ώρα και δεν πρόκειται να ζεστάνει τόσο πολύ ο καιρός», επεσήμανε ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων της Πανεπιστημιακής Πρώτης Κλινικής του Πεκίνου, Γουάνγκ Κικιάνγκ. «Άρα, ακόμη και το καλοκαίρι, είναι μικρές οι πιθανότητες να μειωθούν παγκοσμίως σε σημαντικό βαθμό τα κρούσματα ».
Πηγή: iefimerida.gr
Σχετικά
3 αναπάντεχοι προορισμοί στην Ευρώπη για να ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα
Χιονισμένα τοπία, μεσαιωνικά σοκάκια και ουρανοί γεμάτοι φως σε τρεις απρόσμενους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης.
Άστατος καιρός με ενισχυμένους ανέμους - Πιθανό χιόνι απόψε στο Τρόοδος
Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από την Τετάρτη, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας.
Πότε θα είναι κλειστές οι τράπεζες κατά την εορταστική περίοδο
Oι επικείμενες αργίες για τις γιορτές
Η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Αυτή είναι η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για να περάσει κανείς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με το Time Out
Η γιορτινή Λεμεσός, σε ρυθμούς NYX
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου επιλογές που συνδυάζουν φαγητό, ποτό και ατμόσφαιρα
H Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια σε 17 προορισμούς, με τιμές από €14.99 (μόνο για σήμερα)
Χειμερινές αποδράσεις από Πάφο με τιμές από €14.99
Ηγετική διάκριση για τη Louis Hotels!
Business Leader 2024 ο CEO της Louis Hotels, κος. Ιάσων Περδίος, στην κατηγορία «Τουρισμός – Αναψυχή - Εστίαση»
Οι 25 καλύτερες ταινίες για να δείτε στο Netflix πριν φύγει το 2025
Συγκεντρώσαμε τις 25 καλύτερες ταινίες που μπορείς να δεις τώρα στην πλατφόρμα του Netflix.
Η περιοχή που κλέβει τις εντυπώσεις φέτος με τον εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο διάκοσμό της
Συναρπαστικός ο Χριστουγεννιάτικος Διάκοσμος του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας
Συννεφιασμένο σκηνικό με βροχές και καταιγίδες - Αναλυτικά η πρόγνωση
Σήμερα, Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 18 στα παράλια και στους 8 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
Unwrap the season στο Aphrodite Hills Resort
Αξέχαστες διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς