Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2020
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών θεωρεί απαράδεκτο το νομοσχέδιο που προώθησε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο όπως πληροφορείται, υποχρεώνονται οι καταναλωτές να αποδεχθούν πιστωτική σημείωση (voucher), σε βάθος χρόνου, μέχρι και το 2021, με την εγγύηση του κράτους ότι αν μέχρι τότε οι διοργανωτές ταξιδιών δεν επιστρέψουν τα χρήματα ή δεν πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, το κράτος θα επιστρέψει τα χρήματα στους καταναλωτές, ως εγγυητής.
Σε ανακοίνωσή του, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει πως «το εν λόγω νομοσχέδιο, αν ευσταθούν οι πληροφορίες του, θεωρείται απαράδεκτο γιατί αφαιρεί δικαιώματα των καταναλωτών, που έχουν σήμερα με βάση την πιο πάνω συγκεκριμένη νομοθεσία, Ν.186(Ι)/2017 και με βάση την Οδηγία ΕΕ 2015/2302 που αναφέρεται πιο πάνω».
Σημειώνει ότι δέχθηκε σωρεία παραπόνων από καταναλωτές, οι οποίοι έκλεισαν οργανωμένο ταξίδι και πλήρωσαν προκαταβολές, αλλά λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε, δεν πραγματοποιήθηκε το ταξίδι τους, σημειώνοντας ότι στα παράπονά τους οι καταναλωτές, ζητούσαν από το Σύνδεσμο μας να πληροφορηθούν τα δικαιώματά τους.
Διάβασε ακόμα: Πώς θα είναι οι πτήσεις μετά τον κορωνοϊο;
Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών «το νομοσχέδιο πιθανότατα είναι παράνομο, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τις σαφείς πρόνοιες της υπό αναφορά Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά το νομοσχέδιο, που σήμερα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για συζήτηση, υποχρεώνει τους καταναλωτές να δώσουν τα χρήματά τους στην τουριστική βιομηχανία για ενάμιση χρόνο, με την εγγύηση του Κράτους ότι στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου θα πάρουν τα χρήματά τους».
Όπως αναφέρει οι καταναλωτές βρίσκονται και αυτοί σε άσχημη οικονομική κατάσταση και έχουν απόλυτη ανάγκη αυτών των χρημάτων που πλήρωσαν, για να καταλήξει ότι «δεν μπορεί οι καταναλωτές από τη μια να ζητούν αναστολή των δόσεων τους και να διεξάγουν αγώνα επιβίωσης και από την άλλη το κράτος με νόμο να τους στερεί το νόμιμο δικαίωμά τους να τους επιστραφούν τα δικά τους χρήματα».
ΚΥΠΕ
Σχετικά
Χιονίζει στο Τρόοδος
Στα λευκά για πρώτη φορά το Τρόοδος κατά τον φετινό χειμώνα Jubilee Hotel Troodos!
Πέφτει απότομα απόψε η θερμοκρασία στο εσωτερικό – Αναμένονται χιόνια και παγετός στα ορεινά
Η πιο κρύα νύχτα του φετινού χειμώνα μέχρι στιγμής, αναμένεται να είναι η αποψινή
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές που «σπάνε ρεκόρ» επισκεψιμότητας στην Κεντρική Ευρώπη
Αυτή η ασιατική πρωτεύουσα είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κανείς!
Αυτή η ασιατική πρωτεύουσα είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κανείς, σύμφωνα με τους ντόπιους.
Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τις εκδόσεις του έτους 2024
Απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα οποία αποτελούν την υψηλότερη διάκριση που αποδίδεται σε λογοτέχνες από την πολιτεία.
Το Σίγμα φέρνει την μεγάλη οθόνη στο σπίτι μας και φέτος τις γιορτές
Μαγικοί κόσμοι που ξεδιπλώνονται στην οθόνη μας… Αγαπημένοι ήρωες που μας ταξιδεύουν. Συναισθήματα που μας παρασέρνου
Πρωτοχρονιά: Οι πιο εντυπωσιακοί Ευρωπαϊκοί προορισμοί για να υποδεχτείτε τον νέο χρόνο
Από τα γυαλιστερά φώτα μέχρι τις μουσικές στις πλατείες, η αλλαγή του χρόνου είναι η ιδανική αφορμή για ένα ταξίδι που θα μείνει για πάντα στη μνήμη σας!
Eurovision 2026: Πρώτες εικόνες από την εντυπωσιακή σκηνή της διοργάνωσης
Oι πρώτες εικόνες αρκούν για να σκιαγραφήσουν τη φιλοσοφία του φετινού σκηνικού
Οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζει να δεις
Στολίδια, λαμπιόνια και το τζάκι αναμμένο με μια χριστουγεννιάτικη ταινία να παίζει στην τηλεόραση
Άστατος καιρός με μεμονωμένες βροχές και πιθανό χιόνι στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
3 αναπάντεχοι προορισμοί στην Ευρώπη για να ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα
Χιονισμένα τοπία, μεσαιωνικά σοκάκια και ουρανοί γεμάτοι φως σε τρεις απρόσμενους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης.
Άστατος καιρός με ενισχυμένους ανέμους - Πιθανό χιόνι απόψε στο Τρόοδος
Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από την Τετάρτη, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας.