Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2020
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών θεωρεί απαράδεκτο το νομοσχέδιο που προώθησε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο όπως πληροφορείται, υποχρεώνονται οι καταναλωτές να αποδεχθούν πιστωτική σημείωση (voucher), σε βάθος χρόνου, μέχρι και το 2021, με την εγγύηση του κράτους ότι αν μέχρι τότε οι διοργανωτές ταξιδιών δεν επιστρέψουν τα χρήματα ή δεν πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, το κράτος θα επιστρέψει τα χρήματα στους καταναλωτές, ως εγγυητής.
Σε ανακοίνωσή του, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει πως «το εν λόγω νομοσχέδιο, αν ευσταθούν οι πληροφορίες του, θεωρείται απαράδεκτο γιατί αφαιρεί δικαιώματα των καταναλωτών, που έχουν σήμερα με βάση την πιο πάνω συγκεκριμένη νομοθεσία, Ν.186(Ι)/2017 και με βάση την Οδηγία ΕΕ 2015/2302 που αναφέρεται πιο πάνω».
Σημειώνει ότι δέχθηκε σωρεία παραπόνων από καταναλωτές, οι οποίοι έκλεισαν οργανωμένο ταξίδι και πλήρωσαν προκαταβολές, αλλά λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε, δεν πραγματοποιήθηκε το ταξίδι τους, σημειώνοντας ότι στα παράπονά τους οι καταναλωτές, ζητούσαν από το Σύνδεσμο μας να πληροφορηθούν τα δικαιώματά τους.
Διάβασε ακόμα: Πώς θα είναι οι πτήσεις μετά τον κορωνοϊο;
Σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών «το νομοσχέδιο πιθανότατα είναι παράνομο, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τις σαφείς πρόνοιες της υπό αναφορά Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά το νομοσχέδιο, που σήμερα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για συζήτηση, υποχρεώνει τους καταναλωτές να δώσουν τα χρήματά τους στην τουριστική βιομηχανία για ενάμιση χρόνο, με την εγγύηση του Κράτους ότι στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου θα πάρουν τα χρήματά τους».
Όπως αναφέρει οι καταναλωτές βρίσκονται και αυτοί σε άσχημη οικονομική κατάσταση και έχουν απόλυτη ανάγκη αυτών των χρημάτων που πλήρωσαν, για να καταλήξει ότι «δεν μπορεί οι καταναλωτές από τη μια να ζητούν αναστολή των δόσεων τους και να διεξάγουν αγώνα επιβίωσης και από την άλλη το κράτος με νόμο να τους στερεί το νόμιμο δικαίωμά τους να τους επιστραφούν τα δικά τους χρήματα».
ΚΥΠΕ
Σχετικά


Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός για το Πάσχα - «Αγγίζει» τους 31 βαθμούς σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Τα 10 κορυφαία κάμπινγκ στην Ευρώπη για φυσιολάτρες – Και ένα ελληνικό στη λίστα του Guardian
Από απομονωμένες κοιλάδες της Ισλανδίας και δάση της Σουηδίας, μέχρι μεσαιωνικά τοπία στη Σλοβενία και ήρεμες γωνιές στην Πορτογαλία

Τα σκαλιά σε πέντε μέρη σε όλο τον κόσμο που οδηγούν στον… παράδεισο
Αμέτρητα σκαλοπάτια που όμως αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια να τα ανέβει κανείς


Κλειστό θα παραμείνει έως και τις 11 Μαΐου το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο
Δες την σχετική ανακοίνωση

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα
Αίθριος ο καιρός σήμερα – Επιστρέφει η σκόνη τις μέρες του Πάσχα

Πάσχα στην Ελλάδα: 6 νησιά που μαγνητίζουν τα βλέμματα με τα κατανυκτικά τους έθιμα
Μοναδικοί προορισμοί που παραδοσιακά έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό αυτή την περίοδο


Δωρεάν στάθμευση για τις γιορτές στον Στρόβολο
Από τη Μ. Πέμπτη, 17 Απριλίου 2025 μέχρι την Τρίτη του Πάσχα, 22 Απριλίου 2025

Ποια είναι η νέα ισπανική σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix τώρα
Ένας καινούριος κοινωνιοπαθής νεαρός δολοφόνος πήρε τη θέση του προηγούμενου στο top 10 της πλατφόρμας.

Τα μυστικά πίσω από την εμβληματική σειρά ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»
Όπως κάθε χρόνο έτσι φέτος Μεγάλη Τετάρτη θα αρχίζει να προβάλλεται στις τηλεοράσεις η μίνι σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»