News , Guide

Μικρές συμβουλές για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα φρέσκα στο φυγείο

Εξοικονομούμε χρήματα ενω αποφεύγουμε την σπατάλη των τροφίμων

Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαΐου 2020

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τα νοικοκυριά, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 καθώς συνεχίζουμε να αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε.

Αν μάθουμε όμως σωστή και ασφαλή αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο, μπορούμε να κάνουμε το φαγητό μας να διαρκέσει περισσότερο, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, θα μας εξοικονομήσει χρήματα και θα μας προφυλάξει από τροφική δηλητηρίαση.

Βασικές αρχές που αφορούν το ψυγείο και την κατάψυξη
Είναι πολύ σημαντικό το ψυγείο και ο καταψύκτης μας να είναι αρκετά κρύοι για να διατηρούν τα τρόφιμα κρύα στη σωστή θερμοκρασία. Οι οδηγίες του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρουν ότι τα ψυγεία πρέπει να ρυθμιστούν στους 4 βαθμούς ή χαμηλότερα και οι καταψύκτες στους -17 ή χαμηλότερα για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων.

Εάν το ψυγείο μας δεν διαθέτει θερμόμετρο, τώρα είναι καλή ιδέα να επενδύσουμε σε ένα εφόσον μπορούμε.

Ωμό κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται έξω από το ψυγείο ή τον καταψύκτη, εκτός εάν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε και να τα φάμε. Σε διαφορετική περίπτωση, μετά την αγορά τους, τοποθετούνται άμεσα στο ψυγείο ή τον καταψύκτη.

Είναι πολύ βασικό να μην στριμώχνουμε μαζί στο ψυγείο τις τροφές, ενώ κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, συντηρούνται χωριστά.

Στριμώχνοντας τις, μπορεί να τις κάνει να χαλάσουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ διατηρώντας κρέας μαζί με άλλες τροφές μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.

Για να αποτρέψουμε την εξάπλωση βακτηρίων και τροφικών ασθενειών, αποθηκεύουμε κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά σε τάπερ ή πλαστικές σακούλες στο κάτω μέρος του ψυγείου μας (εάν πρόκειται να τα καταναλώσουμε τις επόμενες δύο ημέρες - εάν όχι, τα τοποθετούμε στον καταψύκτη μας), έτσι ώστε τα υγρά να μην πέφτουν πάνω σε άλλα τρόφιμα.

Φρούτα, λαχανικά, βότανα και μανιτάρια
Για να τα διατηρήσουμε τραγανά χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα

Αποθηκεύουμε τα προϊόντα μας με χαρτί κουζίνας ή σε μία πετσέτα προκειμένου να απορροφήσουμε την υγρασία που παράγουν λαχανικά και φρούτα καθώς ψύχονται. Η υγρασία δημιουργεί μαρασμό και αποσύνθεση πολύ πιο γρήγορα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περιττή σπατάλη τροφίμων.

Αλείφουμε τα κομμένα αβοκάντο με χυμό λεμονιού ή ελαιόλαδο

Τα αβοκάντο πρέπει να φαγωθούν τις πρώτες δύο μέρες αλλιώς αρχίζουν και παίρνουν ένα καφέ χρώμα.

Η λύση; Αφού τα κόψουμε στη μέση, τα αλείφουμε με χυμό λεμονιού ή ελαιόλαδο. Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια και τα συστατικά του λαδιού προστατεύουν το αβοκάντο από την οξείδωση από τον αέρα.

Φυλάσσουμε τα φρέσκα βότανα σε βρεγμένο χαρτί

Για να τα διατηρήσουμε πιο φρέσκα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τυλίγουμε χαλαρά τον κόλιαντρο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, τη ρίγανη ή το μαϊντανό σε μια ελαφρώς υγρή χαρτοπετσέτα και στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε μια πλαστική σακούλα, τύπου polybag.

Πλένουμε τα μούρα με ξύδι και νερό

Τα μούρα και οι φράουλες αναπτύσσουν μούχλα λίγες μέρες αφού τα βάλουμε στο ψυγείο.

Η λύση; Πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, τρώμε -αν είναι δυνατόν- όσα έχουν μαλακώσει. Στη συνέχεια, πλένουμε τα υπόλοιπα σε ένα διάλυμα από τρία φλιτζάνια νερό και ένα φλιτζάνι ξύδι. Τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε, και στη συνέχεια τα φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο με χαρτοπετσέτα κάτω και πάνω για να κρατήσουμε μακριά τυχόν υπερβολική υγρασία.

Κρατάμε χωριστά τα μήλα από αλλά φρούτα και λαχανικά και τις μπανάνες ενωμένες

Τα μήλα παράγουν αιθυλένιο, το οποίο κάνει τα άλλα φρούτα να ωριμάσουν γρηγορότερα, οπότε τα κρατάμε μακριά από άλλα φρούτα και τα αποθηκεύουμε σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο.

Για να αποφύγετε να μαυρίσουν πολύ γρήγορα οι μπανάνες, τις αφήνουμε ενωμένες σε ένα μπολ φρούτων (μακριά από τα μήλα!). Τυλίγουμε τους μίσχους σε πλαστική μεμβράνη τους οποίους σπάμε όταν είμαστε έτοιμοι να τις φάμε. Αυτό θα τους καθυστερήσει από το να ωριμάσουν πολύ γρήγορα.

Τοποθετούμε ένα μήλο στην σακούλα με τις πατάτες

Ενα μήλο που είναι αποθηκευμένο μέσα σε μια σακούλα με πατάτες θα την αποτρέψει να βλαστήσει και θα την κρατήσει τραγανή για μήνες.

Δεν βάζουμε τις ντομάτες στο ψυγείο

Τις τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας. Οι ντομάτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά χάνουν τη γεύση τους.

Κόβουμε τις κορυφές από τα καρότα

Πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, κόβουμε τις κορυφές των καρότων, καθώς τα φυλλώδη στελέχη κλέβουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Το ίδιο ισχύει και για τα παντζάρια.

Διατηρούμε τα μανιτάρια φρέσκα τοποθετώντας τα σε χάρτινη σακούλα του μανάβη

Πρόκειται για παλιό αλλά διαχρονικό κόλπο. Το χαρτί απορροφάει την υγρασία, διαφορετικά μαραίνονται και στη συνέχεια μαλακώνουν, χάνοντας έτσι την τραγανή τους υφή.

Κρατάμε τις πιπεριές μακριά από την υγρασία

Οπως κάνουμε με τις ντομάτες, τοποθετούμε τις πιπεριές στον πάγκο της κουζίνας. Τις κρατάμε μακριά από φρούτα και λαχανικά.

Γαλακτοκομικά και αυγά
Τοποθετούμε το γάλα στο μεσαίο η κάτω ράφι του ψυγείου - Ποτέ στην πόρτα

Οι περισσότεροι από εμάς τοποθετούμε το γάλα και την μαγειρική κρέμα στην πόρτα του ψυγείου μας, αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα το χειρότερο μέρος για να τα διατηρήσουμε. Το ψυγεία μας ανοίγει και κλείνει πολλές φορές την ημέρα, η θερμοκρασία της πόρτας αλλάζει πάντα, πράγμα που σημαίνει ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα όταν φυλάσσονται στην πόρτα.

Το καλύτερο μέρος για την αποθήκευση γάλακτος είναι στο μεσαίο και κάτω ράφι, ιδανικά κοντά στο πίσω μέρος όπου η θερμοκρασία είναι πιο δροσερή και σταθερή.

Δεν τοποθετούμε ποτέ γαλακτοκομικά προϊόντα στην πόρτα του ψυγείου.

Αφήνουμε το τυρί στο χαρτί περιτυλίγματος του σούπερ μάρκετ

Όσοι έχουμε την συνήθεια να τυλίγουμε το τυρί σε αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε. Για καλύτερη προστασία και μεγαλύτερη σε διάρκεια, αφήνουμε το τυρί στο χαρτί περιτυλίγματος του μπακάλη ή του σούπερ μάρκετ. Στην συνέχεια το τοποθετούμε σε ανοιχτή, πλαστική σακούλα. Με άλλα λόγια το αφήνουμε στην συσκευασία που το αγοράζουμε, καθώς τα περισσότερα σούπερ μάρκετ μας το παραδίδουν με αυτό τον τρόπο.

Το χαρτί δημιουργεί φράγμα ανάμεσα σε αυτό και την πλαστική σακούλα και εκείνη με την σειρά της δεν επιτρέπει στο τυρί να στεγνώσει.

Φυλάσσουμε τα αυγά στο πίσω μέρος του ψυγείου

Κάνουμε ότι ακριβώς και με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Για να τα διατηρήσουμε ακόμα πιο φρέσκα και για περισσότερο από το συνηθισμένο, δηλαδή τρεις έως πέντε εβδομάδες, βράζουμε τα αυγά και τα κάνουμε σφιχτά, αυξάνοντας έτσι την φρεσκάδα τους για μία επιπλέον εβδομάδα.

Κρατάμε το βούτυρο τυλιγμένο στο αρχικό του περιτύλιγμα κατά την αποθήκευση στο ψυγείο

Εάν δεν χρησιμοποιείτε το βούτυρο τις επόμενες ημέρες μετά την αγορά, το τοποθετούμε αμέσως στο ψυγείο και πάντα στο αρχικό του περιτύλιγμα, μετά από κάθε χρήση. Το αλουμινόχαρτο (περιτύλιγμα) αποτρέπει την αλλοίωση που μπορεί να προκύψει από την έκθεση στο φως και τον αέρα, ενώ το προστατεύει από μυρωδιές άλλων τροφίμων που φυλάσσονται στο ψυγείο.

Το βούτυρο του οποίου η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί, έχει διάρκεια οκτώ εβδομάδες. Αφού ανοίξουμε την συσκευασία, πρέπει να το καταναλώσουμε μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Και εδώ, όπως με τα γαλακτοκομικά και αυγά, τοποθετούμε το τυρί στο πίσω μέρος του ψυγείου.Διατηρούμε το βούτυρο στην αρχική του συσκευασία.

Κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά

Φυλάσσουμε όλο το κρέας στον καταψύκτη εάν δεν σκοπεύουμε να το φάμε μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά του

Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρηθεί φρέσκο για μήνες.

Τα θαλασσινά πρέπει να τα βάζουμε στο πίσω μέρος του ψυγείου κατά την απόψυξη

Το πίσω μέρος του ψυγείου είναι το πιο κρύο σημείο, έτσι τα ψάρια μας θα είναι απόλυτα φρέσκα όταν είμαστε έτοιμοι να το μαγειρέψουμε.

Γρήγορη συμβουλή: Διατηρούμε όλα τα θαλασσινά και το κρέας που βρίσκονται στο ψυγείο σε ένα μεγάλο μπολ ή δίσκο, ακόμη και όταν είναι συσκευασμένα, για να αποτρέψουμε την μεταφορά των υγρών σε άλλα τρόφιμα.

Μόλις ανοίξουμε τις συσκευασίες κρέατος και θαλασσινών, σφραγίζουμε ξανά σε αεροστεγές σκεύος - τάπερ.

Δεν βάζουμε ξανά το αχρησιμοποίητο κρέας ή τα θαλασσινά στο αρχικό του πλαστικό, διαφορετικά θα έχουμε «κάψιμο» που θα προκληθεί από τον καταψύκτη. Ένα αεροστεγές πλαστικό δοχείο θα διατηρήσει το υπόλοιπο κρέας πιο φρέσκο για περισσότερο διάστημα.

Ξερό κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ
Αποθηκεύουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε σκοτεινό, δροσερό μέρος

Δεν τα φυλάσσουμε στο ψυγείο. Ενας δροσερός και καλά αεριζόμενος χώρος είναι το ιδανικό σημείο για να τα προφυλάξουμε, διατηρώντας τα παράλληλα φρέσκα και τραγανά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τοποθετούμε το τζίντζερ σε polybag

Πριν κλείσουμε την σακούλα, φροντίζουμε να έχει αφαιρεθεί όλος ο αέρας. Στην συνέχεια τιο τοποθετούμε στο ειδικό ράφι του ψυγείου για τα λαχανικά.

Φρέσκο ψωμί
Τυλίγουμε το ψωμί σε μία πετσέτα και το τοποθετούμε σε μία χάρτινη σακούλα. Ετσι το ψωμί αναπνέει και δεν ξεραίνεται.

 

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close