Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαΐου 2020
Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) προειδοποίησε την Τετάρτη για τους ενδεχόμενους κινδύνους της άρσης των περιορισμών των πτήσεων που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού, τη στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες συζητούν για την άρση τους.
«Αν και οι περιορισμοί των πτήσεων αίρονται, η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να επιταχύνει και να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές της», προειδοποιεί η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Ο ΔΟΠΑ προβλέπει ότι οι προορισμοί όπου η πανδημία του κορονοϊού επιμένει δεν θα μπορούν πλέον να φιλοξενούν τα μέλη των πληρωμάτων των αεροσκαφών ώστε να ξεκουράζονται ανάμεσα στις πτήσεις. «Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να προβάλλει προσκόμματα στην τήρηση των υποχρεωτικών ορίων του χρόνου πτήσης και της κόπωσης».
Οι προειδοποιήσεις αυτές περιέχονται σε εγχειρίδιο του ΔΟΠΑ προς τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας που περιέχει συστάσεις για να προληφθούν οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η επανέναρξη της αεροπορικής κίνησης.
Η πανδημία του κορωνοϊού καθήλωσε στο έδαφος τους στόλους των αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο, με τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών να εφαρμόζονται πρακτικά παντού και τα σύνορα και τα αεροδρόμια να κλείνουν.
Η πανδημία εξάλλου ανέδειξε τις δυσκολίες που έχει η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μέσα σε αεροσκάφη.
Παράλληλα, το κλείσιμο των κέντρων εκπαίδευσης των πιλότων σε προσομοιωτές πτήσης και ιατρικών κέντρων οδήγησε σε «μεγάλες» καθυστερήσεις για το εκπαιδευόμενο προσωπικό και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Η χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών, αδειών πτήσης και άλλων υποχρεωτικών εγγράφων έχει αναβληθεί, υπογραμμίζει ο ΔΟΠΑ, ο οποίος παροτρύνει τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας σε διεθνές επίπεδο να εξετάζουν τα αιτήματα εξαίρεσης «κατά περίπτωση».
Ο ΔΟΠΑ ζητεί επίσης από τις αρχές αυτές να προετοιμάσουν μια «εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια» και «προτάσεις για τη μείωση αυτών των επιπρόσθετων κινδύνων».
«Θα μπορούσαν να προβλεφθούν τομεακές εξαιρέσεις», υποδεικνύει ο οργανισμός.
Την 30ή Απριλίου, ο ΔΟΠΑ είχε εκτιμήσει ότι η πανδημία θα μπορούσε να μειώσει κατά 1,5 δισεκατομμύριο τον αριθμό των επιβατών αεροπορικών δρομολογίων φέτος.
Πολλές αεροπορικές εταιρείες, που βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να καταρρέει εν μέσω της πανδημίας, χωρίς προοπτική ανάκαμψης πριν περάσουν πολλοί μήνες αν όχι χρόνια, ζητούν από τα κράτη να τις στηρίξουν, ή να τις «διασώσουν».
Πηγή: huffingtonpost.gr
Σχετικά

Eurovision: Αυτή είναι η τελική λίστα των υποψήφιων για την εκπροσώπηση της Κύπρου
Η αρμόδια επιτροπή δεν έχει ακόμα καταλήξει στον καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει τη χώρα

Μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Οι 5 κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί στον κόσμο για το 2025
Μία λίστα γεμάτη γεύση και κουλτούρα

Οι 10 δημοφιλέστερες σειρές αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τους χρήστες του IMDb
Οι τηλεοπτικές σειρές έχουν πάρει φωτιά και αυτήν τη στιγμή οι θεατές έχουν "κολλήσει" με δέκα shows που εμφανίζονται ξανά και ξανά σε λίστες

10 πολυτελείς αποδράσεις στο βουνό: Cozy Χριστούγεννα με στυλ και ζεστασιά
Απολαύστε τις γιορτές σε ορεινά καταλύματα που συνδυάζουν πολυτέλεια, παράδοση και απόλυτη θαλπωρή, το ιδανικό σκηνικό για μαγικές χριστουγεννιάτικες στιγμές.

Δεκαεπτά υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-2026
Με τον φετινό κύκλο να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση έξι ετών πορείας, ο στόχος του ιδρύματος παραμένει ο ίδιος

8 στοιχειωμένα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο στα οποία μπορείτε να μείνετε
Αυτά τα ξενοδοχεία κουβαλούν ιστορίες, μύθους και ψίθυρους από μια άλλη εποχή

10 οικονομικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στο εξωτερικό για μαγικές αποδράσεις χωρίς να «αδειάσει» το πορτοφόλι σας
Από γραφικά χωριά της Ευρώπης μέχρι φωταγωγημένες πρωτεύουσες, αυτοί οι 10 προορισμοί προσφέρουν γιορτινή ατμόσφαιρα, παραμυθένια σκηνικά και προσιτές τιμές.

Ενδεχόμενο βροχών σήμερα στην Κύπρο - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ταξίδι στην Ευρώπη: 5 οικονομικοί city break προορισμoί
Ανακαλύπτοντας 5 από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ευρώπης για μία ποιοτική και προσιτή ολιγοήμερη απόδραση

Μια μεγάλη ευρωπαϊκή βράβευση για τον Στίβεν Κινγκ
Ο Στίβεν Κινγκ τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: ο πρώτος συγγραφέας που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο

Ακυρώσεις πτήσεων και χιλιάδες καθυστερήσεις σε αεροδρόμια όλης της Ευρώπης
Finnair, British Airways, Air France, Lufthansa και KLM, οι εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο