Guide , Ξενοδοχεία να μείνεις

Τα πλείστα ξενοδοχεία φέτος δεν θα ανοίξουν

"Ο εγχώριος τουρισμός δεν αποτελεί βιώσιμη λύση"

Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου 2020

Το διεθνές σκηνικό και ειδικότερα οι δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με τον Covid-19 στη Βρετανία και Ρωσία σβήνουν και την τελευταία χαραμάδα αισιοδοξίας για τους ξενοδόχους, όσον αφορά τη φετινή τουριστική σεζόν.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδοχείων σε ελεύθερη Αμμόχωστο και Πάφο, που αποτελούν το 70% του συνόλου των ξενοδοχείων, εκτιμούν ότι θα παραμείνουν κλειστά και αναμένεται να ζητήσουν στήριξη από το κράτος μέχρι τον Οκτώβριο.

Παρά τις προσπάθειες του υφυπουργού Τουρισμού να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι έχει χαθεί η σεζόν για το 2020 και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο 2021.

Υποδεικνύουν παράλληλα ότι η ντόπια αγορά δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία λόγω αριθμών.

Μένουν stand-by αλλά…
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκας, δήλωσε μάλιστα στη StockWatch ότι η επαρχία Αμμοχώστου βρίσκεται σε πιο δεινή θέση σε σχέση με τι άλλες τουριστικές πόλεις διότι το 100% της δραστηριότητας της στηρίζεται στον εισερχόμενο τουρισμό.

«Στην περιοχή πρωτίστως η ξενοδοχειακή βιομηχανία και όλα τα εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και άλλα κέντρα αναψυχής που συνθέτουν ένα τουριστικό resort, βασίζονται στον τουρισμό και όχι στους ντόπιους διότι είμαστε λίγοι».

Σημείωσε ότι «αν και όλοι είμαστε stand-by ώστε μέσα σε δύο εβδομάδες να ανοίξουμε, αν έρθουν τουρίστες, διερωτώμαι όταν οι τουριστικοί πράκτορες μας λένε ότι η ρωσική, η βρετανική και η σκανδιναβική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουν στον κόσμο να βγει εκτός της χώρας, βάσει ποιου δεδομένου να δηλώσουμε ότι θα ανοίξουμε. Από πού θα έρθει ο κόσμος;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι «και αν ανοίξει το 20% έως το 30% των ξενοδοχείων της περιοχής, δηλαδή γύρω στα 30 ή 40 ξενοδοχεία, θα μοιραστούμε τους λιγοστούς Ισραηλίτες και πολύ λιγότερους Έλληνες τουρίστες. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα παρά το ότι ο υφυπουργός τουρισμού προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα».

Αναφέρθηκε επίσης και σε μια διεθνή μελέτη σύμφωνα με την οποία στη Βρετανία κάτω από το 25% δήλωσε ότι είναι διατεθειμένο να μπει σε αεροπλάνο τους επόμενους έξι μήνες ενώ όσοι σκέφτονται να κάνουν διακοπές θα προτιμήσουν να μείνουν στη χώρα τους αποφεύγοντας τη μετακίνηση με τρένο και τα πολυσύχναστα μέρη. Θα προτιμήσουν μικρά ξενοδοχεία με λίγους πελάτες και προσωπικό. Οι κρουαζιέρες θα παραμείνουν εκτός παιχνιδιού τουλάχιστον για φέτος. Με αυτά τα δεδομένα στα μέσα Μαΐου ποιος μπορεί να δηλώσει ότι θα ανοίξει για τη φετινή σεζόν», διερωτήθηκε και πάλι.

Όσον για τους κυπρίους εξέφρασε τη θέση ότι θα προσπαθήσουν να την βγάλουν όσο πιο φθηνά γίνεται ενοικιάζοντας εξοχικές κατοικίες για 2 μήνες τις οποίες θα μοιράζονται εναλλάξ 2-3 οικογένειες. Θα αποφύγουν τα ξενοδοχεία, για οικονομικούς λόγους και επειδή δεν θέλουν να ακολουθήσουν οποιαδήποτε πρωτοκόλλα, επεσήμαινε ο κ. Τάκας.

Ο εγχώριος τουρισμός δεν αποτελεί βιώσιμη λύση
Οι τυπικές ξενοδοχειακές μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με τον ντόπιο τουρισμό γι’ αυτό μάλλον θα προτιμήσουν να μην ανοίξουν καθόλου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης.

«Δεν είναι βιώσιμη λύση μόνο ο εγχώριος τουρισμός εκτός και εάν πρόκειται για μια πολύ μικρή οικογενειακή μονάδα η οποία έχει την ευελιξία να διαχειριστεί αυτή την έκτακτη κατάσταση. Για τις τυπικές ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν μόνο με εγχώριο τουρισμό».

Επιπλέον, είπε, οι ξενοδόχοι της επαρχίας Πάφου θα επιλέξουν να λειτουργήσουν σταδιακά προσμετρώντας τα δεδομένα της στιγμής σε σχέση με τη ζήτηση.

Πρόσθεσε ότι «μια άλλη επίσης παράμετρος που απασχολεί τους ξενοδόχους της Πάφου είναι από ποιες χώρες θα υπάρξουν πτήσεις προς την Πάφο, διότι αρκετά μεγάλος αριθμός ξενοδόχων είχε μεγάλη εξάρτηση από τη βρετανική αγορά η οποία για την ώρα φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμη να ταξιδέψει εκτός της Βρετανίας».

«Άρα λοιπόν» συνέχισε, «οι ξενοδόχοι αυτοί ενδεχομένως να μην ανοίξουν άμεσα ή και καθόλου αφού δεν προλαβαίνουν να προβούν σε συνέργειες για τουρισμό από άλλες χώρες. Δεν θα ανοίξει κάποιος για δύο μήνες (Σεπτέμβρη και Οκτώβρη) και μετά να κλείσει για το χειμώνα».

Σημείωσε ότι αν και όλοι θέλουν και είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν, εντούτοις μια σημαντική μερίδα εξετάζει το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσει καθόλου λόγω συνθηκών.

Πάντως θα πρέπει να παραδεχθούμε ανέφερε, ότι «για να στήσεις μια τουριστική αγορά χρειάζεται να προσφέρεις ποικιλία επιλογών όχι μόνο ξενοδοχεία τριών ή τεσσάρων ή πέντε αστέρων, αλλά ένα μείγμα όλων αυτών».

Χρειάζεται στήριξη η βιομηχανία μέχρι τον Οκτώβριο

Η Κύπρος ως μικρή χώρα, αποτελεί ένα ενιαίο τουριστικό προορισμό γι’ αυτό όλοι οι ξενοδόχοι βρισκόμαστε στην ίδια μοίρα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρης Θεοχάρους, υποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία θα πρέπει να στηριχθεί μέχρι και τον Οκτώβριο.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να προφυλάξει μέχρι τέλος Οκτωβρίου τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και στα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν αλλά και στα ξενοδοχεία που θα παραμείνουν κλειστά».

Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε η απώλεια σε κρατήσεις και έσοδα υπολογίζεται στο 70% έως 80%.  Άρα σίγουρα δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία διότι και αυτοί που θα ανοίξουν δεν θα αποφύγουν αυτή τη μείωση λαμβανομένου υπόψη ότι οι δύο κύριες αγορές (Βρετανία – Ρωσία) από τις οποίες αντλούμε το 60% των πελατών μας, είτε θα ανοίξουν προς το τέλος του καλοκαιρού είτε δεν θα ανοίξουν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργών υγείας των δύο αυτών χωρών».

«Άρα αυτό και μόνο δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς προς τους ξενοδόχους», πρόσθεσε.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close