Top Stories , Arts & Culture

Δεύτερη ανάγνωση: Τα παιδιά του Κάιν

Το ψυχολογικό αυτό θρίλερ ανεβάζει το Θέατρο Ένα τον Φεβρουάριο. Στο επίκεντρο είναι μια σχέση φιλίας και καταπίεσης μεταξύ δύο ανδρών. Τους ρόλους αυτούς ανέλαβαν ο Σωτήρης Μεστάνας και ο Ανδρέας Αραούζος ο οποίος και μας ρίχνει φως στον κόσμο των παιδιών του Κάιν…

Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Αραούζο, με ποια συναισθήματα έχουν να παλέψουν Τα παιδιά του Κάιν, ο καθένας ξεχωριστά;

Ο Γρηγόρης παλεύει με την πίκρα της αποτυχίας, με την ανάγκη για έμπνευση, την επιθυμία για επιτυχία, το φόβο για την άδεια σελίδα και την άδεια ζωή. Ο Ηλίας πάσχει από ρομαντισμό και νοσταλγία και υποφέρει από το θυμό και την απογοήτευση που του προσφέρουν οι εμμονές του.

Μήπως θέλει να δείξει το έργο και την δυσκολία στην επιλογή των λέξεων που έχουμε καμιά φορά με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε παρεξηγήσεις;

Αν εννοείτε ότι δε λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ναι! Τα κίνητρα των δύο αντρών στη δράση του έργου ποικίλουν, διαφοροποιούνται και ανατρέπονται, όμως υπάρχει μία υπόγεια και εύφλεκτη ένταση η οποία είναι και η ουσία που τροφοδοτεί οποιαδήποτε άλλη επιφανειακή σύγκρουση μεταξύ τους. Ίσως δεν ακούμπησαν ποτέ τη ρίζα του δεσμού τους...

Η κρίση στην επικοινωνία, παρόλα τα social media, έχει επιδεινωθεί; Όταν ανέβηκε το έργο για πρώτη φορά το 1984, τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά.

Με τα social media φαίνεται να υπάρχει ένας «οχετός» εξωτερίκευσης συναισθημάτων – κάτι το οποίο πιθανόν να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια «δημόσια μοναξιά», όπως χαρακτήρισε πρόσφατα ένας φίλος μου. Θεωρώ ότι η επικοινωνία χρειάζεται απλότητα και σίγουρα τη δεκαετία του 80 τα πράγματα ήταν πιο απλά. Τότε, βέβαια, υπήρχε και μια άλλη «κλεισούρα» και ακόμη περισσότερη «αχρείαστη σιωπή» κάτι που σίγουρα έκανε την επικοινωνία «εύθραυστη». Το τραγικό είναι ότι στις μέρες μας και στον τόπο μας έχουμε ακόμη κατάλοιπα ... «σιωπής»! Συμπεραίνω, λοιπόν, ότι ο κόμπος της επικοινωνίας ούτε χαλάρωσε ούτε έσφιξε. Μια τραγική στασιμότητα...

Κρύβουμε τελικά όλοι έναν Κάιν;

Είναι στα γονίδια και την καταγωγή μας. (Και οι εξαιρέσεις μέρος του κανόνα είναι...)

Με ποια μηνύματα ελπίζετε να αποχωρήσει ο θεατής από την θεατρική αίθουσα;

Με το μήνυμα ότι η ζωντανή ψυχαγωγία που προσφέρει το θέατρο είναι τροφή. Ταύτιση, συγκίνηση, τρόμος, γέλιο, η τέχνη μιμείται τη ζωή, ήχος, εικόνα, καρδιοχτύπια, μπουνιές, έρωτας, ιδρώτας, κλάμα, η αίσθηση του τέλους.... ότι, μα ότι, πάρει μαζί του ο θεατής από το θέαμα μπροστά του, αν όντως το πάρει μαζί του είναι δώρο της ζωντανής τέχνης του θεάτρου.

Τι σας οδήγησε στην επιλογή αυτού του έργου;

Το κείμενο. Η εγρήγορση στη δράση επί σκηνής, η ένταση που σιγοβράζει και διασπάται σε εκρήξεις στους δύο πρωταγωνιστές και η ακραία δραματικότητα με την οποία ο συγγραφέας φωτίζει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. Το «δράμα» στη ζωή μας!

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close