Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου 2020
Η θεατρική παράσταση που ακυρώθηκε τον Μάρτιο λόγω του κορωνοϊού, «Ράφτης Κυριών» με τον Γιάννη Μπέζο, έχει τώρα προγραμματιστεί να γίνει το τέλος Ιουλίου.
H παράσταση «Ράφτης κυριών» του Ζορζ Φεντό, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, έρχεται και στην Κύπρο το τέλος Ιουλίου. Για πρώτη φορά ο ανατρεπτικός λόγος και το εκρηκτικό χιούμορ του Ζορζ Φεντό συναντούν τη μουσική, σε πρωτότυπη σύνθεση, του Φοίβου Δεληβοριά.
Ο «Ράφτης κυριών», το διασημότερο έργο του Φεντό -το έγραψε στα είκοσι πέντε του χρόνια, το 1887, γνωρίζοντας την πρώτη μεγάλη του επιτυχία-, είναι μια κλασική, απολαυστική κωμωδία γεμάτη απρόοπτα, έξυπνο χιούμορ και καταιγιστική δράση. Η συζυγική απιστία γίνεται το εργαλείο για να σατιριστούν η υποκρισία, η σεμνοτυφία και τα μικροαστικά ήθη δημιουργώντας την εικόνα της απόλυτης φάρσας.
«Τα έργα του Ζορζ Φεντό», σημειώνει ο Γιάννης Μπέζος, «όσο επιφανειακά και "αντιπνευματικά" φαίνονται, τόσο απαιτητικά είναι στη σκηνική τους πραγμάτωση. Η φάρσα, αυτό το υποείδος της κωμωδίας, που αντιμετωπίζεται συνήθως με απαξιωτικό τρόπο από καλλιτέχνες και καλλιτεχνίζοντες, είναι ο χώρος όπου ο ηθοποιός οφείλει να γίνει δημιουργός και ποιητής ενός χρόνου που την ίδια στιγμή θα τον συμμεριστεί το κοινό. Στόχος είναι το γέλιο το πρωτόγονο. Δηλαδή η μεγάλη μας παρηγοριά».
Ο Φοίβος Δεληβοριάς συνεργάζεται ξανά με τον Γιάννη Μπέζο γράφοντας τραγούδια για το έργο: «Το θέατρο των τελευταίων 20 χρόνων δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει με την κωμωδία, ιδιαίτερα την κλασική. Τα πάντα επιστρατεύτηκαν: η αποδόμηση, η καρτουνίστικη υπερβολή, η αποστασιοποίηση, η "δεύτερη ανάγνωση". Κι όμως το είδος δύο πράγματα χρειάζεται: το σώμα και τη γλώσσα. Ο Μπέζος είναι από τους λίγους που το θυμούνται και το υπηρετούν ταπεινά. Είναι γνήσιος, ενστικτώδης κωμικός της μεγάλης μεσογειακής μεταπολεμικής παράδοσης. Συνεργαστήκαμε σε νεοελληνική κωμωδία και θαύμασα το γούστο και την ακρίβειά του, αλλά και τον εφηβικό χαρακτήρα του. Ανυπομονώ για τον Φεντό του. Σκέφτομαι ήδη το Παρίσι μιας εποχής, έτσι όπως θα το νοσταλγούσαν κάποτε δικοί μας κωμικοί και συγγραφείς. Με τα σκαμπρόζικα τραγουδάκια που μιλούσαν για το αθώο ψέμα του παράνομου έρωτα και το δικαίωναν μέσα απ’ το χιούμορ. Τέτοια θα προσπαθήσω να κάνω και τον ευχαριστώ ξανά για την πρόσκληση».

Υπόθεση του έργου
Στο Παρίσι του 1890, της Μπελ Επόκ, του Τουλούζ Λωτρέκ, της Μονμάρτης και του Μουλέν Ρουζ, ο Ζωρζ Φεϋντώ γράφει την κωμωδία καταστάσεων «Ράφτης Κυριών» (1887) που θεωρείται κατά κοινή ομολογία το καλύτερό του έργο.
Σε μια συνοικία του Παρισιού, ένας γιατρός επιστρέφει ξημερώματα στην συζυγική στέγη μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα απιστίας. Εκεί τον περιμένουν ο υπηρέτης του, η γυναίκα του και στη συνέχεια εισβάλλει η πεθερά του, ενώ ο καλύτερός του φίλος προσπαθεί να του ενοικιάσει ένα διαμέρισμα το οποίο αργότερα μετατρέπεται σε ερωτική φωλιά-ραφείο.
Συναντήσεις που δεν έπρεπε να συμβούν, αλήθειες που καταλήγουν σε κατά συνθήκη ψέματα, συνεχείς εναλλαγές ρόλων και κωμικά απρόοπτα, συνθέτουν μια εικόνα απόλυτης φάρσας. Ο Ζωρζ Φεϋντώ, όπως και ο Ευγένιος Λαμπίς, είναι ανατόμος της συζυγικής απιστίας, διεισδύει και κριτικάρει τα ήθη της αστικής τάξης με τρόπο ανελέητο αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά χιουμοριστικό!
Παραστάσεις
Λάρνακα - Παττίχειο Αμφιθέατρο 24 ΙΟΥΛΙΟΥ
Λεμεσός - Κηποθέατρο 25 & 26 ΙΟΥΛΙΟΥ
Λευκωσία – Αμφιθέατρο ΣΚΑΛΙ Αγλαντζιάς 27 & 28 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ώρα έναρξης: 21:00
Μετάφραση-σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Μουσική-τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς. Σκηνικά-κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας.
Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Τάσος Γιαννόπουλος, Ελένη Ουζουνίδου, Αννα Κουτσαφτίκη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Λεωνίδας Μαράκης, Θανάσης Ισιδώρου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Ντένια Στασινοπούλου.
* Θα τηρηθούν οι κανονισμοί των διαταγμάτων για την προστασία του κοινού από τον ιό και οι θέσεις θα είναι περιορισμένες με αποστάσεις με βάση τον περί Λοιμοκάθαρσης νόμο .
* Εισιτήρια διατίθενται από την tickethour.com, τηλ: 77 77 70 40 και από το ταμείο του Κηποθεάτρου.
-
Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας
24 Ιουλίου 2020
-
Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού "Μάριος Τόκας"
25 Ιουλίου - 26 Ιουλίου 2020
-
Πολιτιστικός χώρος Σκαλί Αγλαντζιάς
27 Ιουλίου - 28 Ιουλίου 2020
Σχετικά
Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έφυγε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σταθερά παρόντες ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί
Τελευταία παράσταση του «Τρελαντώνη» την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Πρόκειται για μια φρέσκια, τρυφερή και γεμάτη ενέργεια θεατρική παραγωγή που μιλά στην καρδιά μικρών και μεγάλων
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, στον ΘΟΚ τον Ιανουάριο
Η Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» ανεβάζει το έργο σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και CYTA συνεργάζονται για αυξημένη προσβασιμότητα στο θέατρο
Σε μια καινοτόμα συνεργασία προχώρησαν το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και η Cyta, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο.