Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2020
Υπό το φως της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου που αφορά στη λειτουργία των χώρων εστίασης, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2020.
Συγκεκριμένα, στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο τροποποιούνται τα ακόλουθα σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να εξυπηρετείται στους χώρους εστίασης:
- Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να εξυπηρετούνται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 200 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, εάν ένα υποστατικό διαθέτει 600 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 300 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 450 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 150 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.
- Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού.
- Η πιο πάνω ρύθμιση ισχύει μόνο για τις πιο κάτω κατηγορίες χώρων εστίασης που προβλέπονται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2020:
Εστιατόρια
Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
Ταβέρνες
Καφετέριες
Πιτσαρίες
Μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ
Καφενεία
Κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ.
Τονίζεται ότι οι πιο πάνω ρυθμίσεις αφορούν μόνο τους χώρους εστίασης όπως παρουσιάζονται πιο πάνω. Σε σχέση με τις μαζικές συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι γάμοι, οι βαφτίσεις, τα φεστιβάλ, και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης, εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 75 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους είτε 150 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε υπαίθρια αμφιθέατρα και όχι σε οποιονδήποτε άλλο υπαίθριο χώρο (π.χ. γήπεδα), και νοουμένου ότι τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων.
Διευκρινίζεται ότι η πιο πάνω ρύθμιση θα επαναξιολογείται στη βάση των επιδημιολογικών δεικτών όπως θα έχουν διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή.
Σχετικά
Πάμε για "Brandy Sour" και πορτοκαλόπιτα στο καφενείο
Ένα απόγευμα στο καφενείο που θα θυμίζει Κυριακάτικο τραπέζι
Tripadvisor: Τα 25 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2026 – Ανάμεσα τους και ένα ελληνικό
Η φετινή κατάταξη ταξιδεύει τον επισκέπτη γαστρονομικά από τη Νότια Αμερική και την Ασία έως την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς για breakfast και brunch στη Λεμεσό
Στεγασμένoς σε μια όμορφα αναπαλαιωμένη αστική στοά, συνδυάζει μοναδική αισθητική, δημιουργική κουζίνα και αυθεντική φιλοξενία!
Κυριακές με σούβλα, κλέφτικο και παραδοσιακές γεύσεις στο χωριό
Ετοιμάσου για εκδρομή και καλό φαγητό
Η (πιο) διάσημη Κοκόνα της Λευκωσίας, αποκτά αδερφάκι
Το δημοφιλές ghost kitchen brand ετοιμάζεται να ανοίξει το νέο του spot στη Λεμεσό, φέρνοντας μαζί του τα θερμιδομετρημένα, σπιτικά γεύματα που αγαπήθηκαν στη Λευκωσία
Στο Κέντρο της Σταυρούλλας φτιάχνουμε παλουζέ και σουτζούκκο και απολαμβάνουμε τοπική κουζίνα
Στον Πολύστυπο σε μαθαίνουν να φτιάχνεις παλουζέ και σουτζούκκο
Η Λεμεσός απολαμβάνει το TIRAMISU SOU
Το μικρό brand στη Λεμεσό που φτιάχνει θεϊκό τιραμισού!
Μια παλιά ψαροταβέρνα-κρυμμένο μυστικό για όσους εκτιμούν την αυθεντική, ανεπιτήδευτη ψαροφαγία
Ένα μαγαζί που μετρά πολλές δεκαετίες, συνεχίζει επάξια με μερακλίδικους θαλασσινούς μεζέδες, καλό τηγάνι κι έμπειρη σχάρα
Έκλεισε για φέτος το beach spot που κέρδισε τις εντυπώσεις στη Λεμεσό
Το νέο beach restaurant της Λεμεσού έκλεισε την πρώτη του σεζόν και δίνει ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι
Ο θρυλικός Billy Walker στην Κύπρο για δύο μοναδικά GlenAllachie Whisky Masterclasses
Δύο events που απευθύνονται τόσο στους αφοσιωμένους λάτρεις του whisky και στους επαγγελματίες του χώρου όσο και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν σε μεγαλύτερο βάθος τη φιλοσοφία πίσω από ένα από τα πιο δυναμικά ανεξάρτητα ονόματα του σημερινού Scotch whisky.
Ανακαλύψαμε μια (απάχικη) κρυμμένη αυλή στη Λευκωσία, που σερβίρει καλοφτιαγμένο μεζέ με €18
Μια μικρή όαση στον Στρόβολο, με δέντρα, λουλούδια και τραπέζια στρωμένα με καρό τραμεζομάντιλα