Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιουλίου 2020
Άνοιξε σήμερα για το κοινό η ανακατασκευασμένη Πλατεία Αναγέννησης στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λεμεσού.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί την ανακατασκευασμένη πλατεία.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις συνοικίες αποτελεί τη βασική και πρώτη προτεραιότητα του Δήμου. Μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις τερματίζουμε την εικόνα περιθωριοποίησης κάποιων γειτονιών και ενισχύουμε την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις γειτονιές προς όφελος του κάθε δημότη της Λεμεσού. Σήμερα κάνουμε ακόμα ένα βήμα για να ολοκληρώσουμε το όραμά μας για βιώσιμη ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη σε όλη τη Λεμεσό. Η Πλατεία Αναγέννησης αποτελεί συνέχεια των έργων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις συνοικίες της πόλης.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνεια που παραδίδουμε σήμερα αυτό το έργο που βελτιώνει την εικόνα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η ανάπλαση της πλατείας με συνολικό κόστος €610.000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, εντάσσεται στα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη»). Μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα προχώρησε η ανάπλαση τεσσάρων πλατειών συνολικού κόστους €2.4 εκατ., και συγκεκριμένα πέραν της Πλατείας Αναγέννησης : η Πλατεία Αριστείδη Κουδουνάρη (παρά την οδό Νίκου Ρούσου), η Πλατεία Συντάγματος (η οποία περιλαμβάνει και την οδό Ερμού) και η Πλατεία παρά την οδό Φιλελλήνων (ΣΙΝΕ ΒΟΛΟΣ).

Τα οφέλη από τις αναπλάσεις
Τα άμεσα οφέλη από τα έργα ανάπλασης στις καρδιές των συνοικιών είναι η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης περιθωριοποίησης, η βελτίωση της κυκλοφοριακής διαχείρισης και οργάνωσης και γενικότερα, η ενδυνάμωση της ζωτικότητας της περιοχής. Η αναβάθμιση των δημόσιων πλατειών επίσης θα συνδράμει στη βελτίωση της εικόνα της περιοχής και στο δομημένο περιβάλλον, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επιπρόσθετα, η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής θα ενισχύσει την εμπορικότητα και ανταγωνιστικότητα της περιοχής και η ζωτικότητα της περιοχής θα αναβαθμιστεί.

Οι πλατείες ταυτόχρονα θα μπορέσουν να αποτελέσουν κύτταρα κοινωνικής συνάντησης και διαλόγου των κατοίκων της περιοχής, ευρύτερων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα της νεολαίας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες. Αξιοσημείωτο είναι ότι με την δημιουργία των Πλατειών αυτών, θα δοθεί η δυνατότητα σε άτομα της τρίτης ηλικίας, σε ΑμεΑ και γενικότερα στους κατοίκους της περιοχής να γυμνάζονται συστηματικά και δωρεάν, σε ένα γειτονικό, εύκολα προσβάσιμο και ευχάριστο περιβάλλον με συνεπακόλουθο να βελτιώσουν τη σωματική τους κατάσταση, την υγεία τους, τη διασκέδαση και την κοινωνικοποίηση τους, χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις.

Τι περιλαμβάνουν τα έργα ανάπλασης
Τα έργα που γίνονται στις πλατείες αφορούν:
Κατασκευή πορειών υπαίθριων καθιστικών χώρων
Κατασκευή πλατέματος για μικρές εκδηλώσεις
Διευκολύνσεις για ΑμεΑ
Κατασκευή παιχνιδότοπου
Τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής για ενήλικες
Κατασκευή / ανακατασκευή/ αναβάθμιση αποχωρητηρίων με διευκολύνσεις για ΑμεΑ
Φωτισμός, Εξοπλισμός
Φύτευση, τοπιοτέχνηση και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος
Κατασκευή συστήματος περισυλλογής ομβρίων υδάτων
Δημιουργία / επαναφορά λίμνης σε υφιστάμενη κατασκευή ανθώνα
Αφαίρεση τσιμεντένιου περιτοιχίσματος και ενσωμάτωση στο πάρκο.
Δημιουργία χώρου στάθμευσης

Σχετικά
Η Πρεσβεία του Ισραήλ παρουσιάζει την ψηφιακή έκδοση «Όταν η Αφροδίτη συνάντησε τον βασιλιά Δαυίδ»
Η εκδήλωση σηματοδότησε τόσο την επίσημη παρουσίαση της έντυπης έκδοσης όσο και την κυκλοφορία της σε νέα ψηφιακή μορφή
Η «Πανσέληνος της Συγκομιδής» φωτίζει τον ουρανό
Πότε κορυφώνεται η εντυπωσιακή πανσέληνος του Σεπτεμβρίου
Το PlayPlanet άλλαξε επίπεδο: Η νέα cosmic εποχή του απόλυτου προορισμού διασκέδασης
Ο Γενικός Διευθυντής του PlayPlanet, Ραφαήλ Χατζημιτσής, μιλά για την εξέλιξη του χώρου, τη νέα εμπειρία που προσφέρει και τα σχέδια για το μέλλον.
To σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Στους 31 βαθμούς ο υδράργυρος – Βροχερό σκηνικό από την Κυριακή
Μόλις ανακοινώθηκε ο Βασιλιάς του Λεμεσιανού Καρναβαλιού για το 2027
Άνθρωπος με βαθιά αγάπη για το Λεμεσιανό Καρναβάλι και ενεργή παρουσία στον θεσμό εδώ και χρόνια, ο Σπύρος αποτελεί μέλος της μεγάλης καρναβαλίστικης οικογένειας της πόλης
Ποια είναι τα 3 εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτώ στο Λονδίνο;
Τρεις διαφορετικές γαστρονομικές στάσεις αποκαλύπτουν το Λονδίνο μέσα από γεύσεις, γειτονιές και ιστορίες.
Ξεκίνησαν οι πτήσεις Λάρνακας-Μαδρίτης με τη Wizz Air
Επιπλέον, η Wizz Air άνοιξε φέτος τις πόρτες της Ακαδημίας Πιλότων της (WAPA) στους Κύπριους
Αυτή είναι η πιο «ευτυχισμένη» πόλη για διακοπές στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Εννέα ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται στο top 10 των πιο ευτυχισμένων πόλεων για διακοπές στον κόσμο, ανάμεσά τους και η Αθήνα.
Η Lidl Κύπρου επενδύει στους ανθρώπους της και δημιουργεί την πρώτη γενιά Stores Co-Managers
Είκοσι δύο μέλη του #teamlidl ολοκλήρωσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης για να αναλάβουν έναν νέο, κομβικό ρόλο στα καταστήματα της εταιρείας.
Στη λίστα των κορυφαίων του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε 9 επιστημονικά πεδία
Στις θέσεις 76 –100 παγκοσμίως στο πεδίο Αυτοματισμού και Ελέγχου, άνοδος στη Φυσική, παρουσία της Κλινικής Ιατρικής και σταθερά ισχυρές επιδόσεις σε σειρά επιστημονικών πεδίων
Άγιος Σωζόμενος: Το ερειπωμένο χωριό στη Λευκωσία και η θρυλική ιστορία του
Το εγκαταλελειμμένο χωριό του Αγίου Σωζόμενου, κοντά στη Λευκωσία, έχει ερειπωθεί από το 1964 και μεγάλο μέρος του βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη.
Βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυροί άνεμοι - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: