Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020
H επιδημιολογική εικόνα των διαφόρων χωρών επαναξιολογήθηκε από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ως προς τη νόσο COVID-19. Η αξιολόγηση στηρίχθηκε στους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών, όπως: στον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής R(t) του για SARS-CoV-2, τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, τον αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100,000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και την επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται σε έγκυρες βάσεις δεδομένων.
Η πιο κάτω κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών.
Σημειώνεται ότι στην σχετική κατηγοριοποίηση των χωρών έχει ληφθεί υπόψη η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ημερομηνίας 30 Ιουνίου, για την προοδευτική και συντονισμένη άρση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατηγορία Α – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση
Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Γερμανία, 2) Λετονία, 3) Λιθουανία, 4) Φινλανδία
Τρίτες Χώρες: 1) Αυστραλία, 2) Νέα Ζηλανδία, 3) Νότια Κορέα, 4) Ταϊλάνδη
Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 (<5-10/100,000 κατοίκους) ή/και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων (sporadic cases) ή συστοιβάδων περιπτώσεων (cluster of cases) κατά τον ΠΟΥ ή/και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο (>3000 tests/100,000 κατοίκους).
Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19 αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.
Κατηγορία Β – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α
Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Βέλγιο, 2) Δανία, 3) Ελλάδα, 4) Εσθονία, 5) Ιρλανδία, 6) Ιταλία, 7) Πολωνία, 8) Σουηδία, 9) Σλοβακία
Ηνωμένο Βασίλειο
Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ισλανδία, 2) Λιχτενστάιν, 3) Νορβηγία
Μικρά κράτη: 1) Πόλη του Βατικανού, 2) Σαν Μαρίνο
Τρίτες Χώρες: 1) Ουρουγουάη, 2) Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ), 3) Ιαπωνία, 4) Γεωργία, 5) Ρουάντα, 6) Καναδάς, 7) Σερβία
Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ.
Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.
Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι οι επιβάτες από χώρες κατηγορίας Β που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύνανται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία:
α) Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους, τα ανήλικα τέκνα και οι γονείς αυτών),
β) όλοι οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία,
γ) πρόσωπα που δικαιούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης,
δ) πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, στη χώρα διαμονής των οποίων δεν παρέχεται υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων (δημόσια ή ιδιωτικά), σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης.
Σημειώνεται ότι το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.
Κατηγορία Γ – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β
Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Αυστρία, 2) Βουλγαρία, 3) Γαλλία, 4) Κροατία, 5) Λουξεμβούργο, 6) Ρουμανία, 7) Ισπανία, 8) Μάλτα, 9) Ολλανδία, 10) Ουγγαρία, 11) Πορτογαλία, 12) Σλοβενία, 13) Τσεχία
Μικρά κράτη: 1) Ανδόρα, 2) Μονακό
Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ελβετία
Τρίτες Χώρες: 1) Αλγερία, 2) Μαρόκο, 3) Μαυροβούνιο, 4) Τυνησία
Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται και όσες χώρες δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες Α ή Β. Κάποιες από τις χώρες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την επιδημιολογική τους εικόνα αναφέρονται πιο πάνω.
Σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30) του 2020 επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όπως υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξη τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης. Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες. Σχετικές υγειονομικές οδηγίες μπορούν να βρεθούν στον σύνδεσμο εδώ.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Αρ. 37, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2020, οι πολίτες που αφικνούνται από χώρες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 με ιδία έξοδα, 48 ώρες πριν τη λήξη του αυτοπεριορισμού τους, ο οποίος λήγει στις 14 μέρες.Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy. Νοείται ότι ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται την 14η μέρα και εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό.
Τονίζεται ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, είναι υπόχρεοι να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, θα γίνεται δειγματοληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος COVID-19 σε επιβάτες επιλεγμένων πτήσεων που θα αφικνούνται.
Σημειώνεται ότι η πιο πάνω κατηγοριοποίηση χωρών θα έχει ισχύ από τις 24 Σεπτεμβρίου.
Σχετικά
Άλλαξε τα ξημερώματα η ώρα: Μία ώρα μπροστά πήγαν τα ρολόγια
Ποιες χώρες στην Ευρώπη δεν ακολουθούν τη ρύθμιση
Πάσχα στην ορεινή Κύπρο, με διαμονή σε ένα πολυτελές Boutique Hotel
Ένα αξέχαστο Πάσχα γεμάτο παραδόσεις, γεύσεις, μουσική και αυθεντική φιλοξενία.
Ισπανία: Γιατί η Χώρα των Βάσκων είναι το ιδανικό μέρος να ταξιδέψεις το 2026
Στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, θα ζήσετε την τέχνη, τον πολιτισμό και θα απολαύσετε την καλύτερη γαστρονομία στον κόσμο.
Προορισμοί για τις πιο όμορφες πασχαλινές αναμνήσεις
Από την Κέρκυρα μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς, τον Πρωταρά, τη Λεμεσό και την Πάφο, η Louis Hotels είναι αυτό το Πάσχα η κορυφαία επιλογή για ένα διάλειμμα γεύσεων και εμπειριών
Ένα Πάσχα γεμάτο μοναδικές στιγμές στο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Λεμεσός
Αυτό το Πάσχα, κάθε στιγμή μετατρέπεται σε μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.
5 προορισμοί στην Ελλάδα για μία οικογενειακή απόδραση το Πάσχα
Χαλαροί, γαλήνιοι προορισμοί στην πιο όμορφη πλευρά της ελληνικής φύσης περιμένουν τους επισκέπτες για ένα κατανυκτικό Πάσχα
Λεμέσια 2026: 48+ λόγοι για να ζήσεις την απόλυτη αθλητική εμπειρία
Η διοργάνωση επιστρέφει για άλλη μια χρονιά, για να χαρίσει δυνατές εμπειρίες μέσα από ένα πλούσιο και πολυδιάστατο αθλητικό καλεντάρι
Βροχερό και με ισχυρούς ανέμους το σκηνικό του καιρού – Επιστρέφει η σκόνη
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Το πρώτο trailer της σειράς Harry Potter: Πότε κάνει πρεμιέρα
Τον νεαρό Χάρι υποδύεται ο Ντόμινικ ΜακΛάφλιν, με τον Άλαστερ Στάουτ στον ρόλο του Ρον και την Αραμπέλα Στάντον να παίζει τον ρόλο της Ερμιόνη
Αεροπορικά εισιτήρια: Ο πόλεμος φέρνει αυξήσεις έως και 560% σε Ευρώπη και Ασία
Στον αέρα τα σχέδια εκατομμυρίων ταξιδιωτών
Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Οι 7 ταξιδιωτικές τάσεις που αναμένεται να διαμορφώσουν το 2026
Οι ειδικοί συγκέντρωσαν προβλέψεις για την πορεία του κλάδου και κατέληξαν σε επτά βασικές τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν το επόμενο έτος