Δημοσιεύτηκε στις 05 Οκτωβρίου 2020
Δύο από τις πιο πολυσυζητημένες γυναικείες, ίσως, παρουσίες στην καλλιτεχνική θεατρική σκηνή του τόπου μας ενώνουν δυνάμεις και μας παρουσιάζουν τον Οκτώβριο μία τριλογία από θεατρικά έργα των Ζαν Κοκτώ και του ζεύγους Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο. Η Πόπη Αβραάμ σκηνοθετεί τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους και το ενδιαφέρον του κοινού για την παράσταση, όπως ήταν αναμενόμενο για το δυναμικό δίδυμο, δείχνει να ανεβαίνει πολύ όσο πλησιάζει η πρεμιέρα.
Στις μέρες μας όπου τα πράγματα για την τέχνη και τον πολιτισμό είναι αφόρητα και αβάσταχτα, αφού το κράτος γύρισε την πλάτη στον πολιτισμό, η προσπάθεια της Πόπης Αβραάμ και της Βαλεντίνας Σοφοκλέους φαντάζει όαση στην έρημο και η τόλμη τους για ένα τέτοιο εγχείρημα, εκτός από την καλλιτεχνική της αξία, έχει πολιτική και κοινωνική άποψη.
Τα έργα στα οποία βασίζεται η τριλογία, με τίτλο «Ιστορίες Γυναικών», φέρουν τις υπογραφές τριών μεγάλων καλλιτεχνών, θεατρικών συγγραφέων που έκαναν τομές στη θεατρική τέχνη και όχι μόνο. Αντισυμβατικοί και οι τρεις τους, με μεγάλη αποδοχή και πολλές επιτυχίες στο θέατρο.
Ο Ζαν Κοκτώ, ο πολυτάλαντος Γάλλος καλλιτέχνης, ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου. Ένας σουρεαλιστής αβανγκάρντ που άφησε τη σφραγίδα του στην τέχνη του 20ού αιώνα. Το έργο «Το φάντασμα της Μασσαλίας», που περιέχεται στην τριλογία των Αβραάμ και Σοφοκλέους, το έγραψε για την καλή του φίλη Έντιθ Πιάφ που το έπαιζε με επιτυχία στις γαλλικές μπουάτ της εποχής.
Ο Ντάριο Φο με τη σύντροφό του Φράνκα Ράμε είναι Ιταλοί θεατρικοί συγγραφείς και ηθοποιοί και οι δύο με μεγάλο λαϊκό έρεισμα, αντιφασίστες, ανατρεπτικοί και ιδεολόγοι της Αριστεράς, οι οποίοι ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωποι με το σύστημα και τη λογοκρισία και στην πατρίδα τους αλλά και στο εξωτερικό. Το 1997 ο Ντάριο Φο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το έργο τους «Το Ξύπνημα», που ερμηνεύει η Βαλεντίνα Σοφοκλέους στην τριλογία, ερμήνευσε η Φράνκα Ράμε για πρώτη τη φορά στην Ιταλία.
Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα είναι στις 10 Οκτωβρίου στο Δημοτικό θέατρο Λάρνακας, με ώρα έναρξης 20:30, ενώ η δεύτερη παράσταση είναι στις 22 Νοεμβρίου στο Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία (19:30). Οι υπόλοιπες παραστάσεις λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ανακοινωθούν αργότερα.
Όαση στην έρημο
Στις μέρες μας όπου τα πράγματα για την τέχνη και τον πολιτισμό είναι αφόρητα και αβάσταχτα, αφού το κράτος γύρισε την πλάτη στον πολιτισμό, η προσπάθεια της Πόπης Αβραάμ και της Βαλεντίνας Σοφοκλέους φαντάζει όαση στην έρημο και η τόλμη τους για ένα
τέτοιο εγχείρημα, εκτός από την καλλιτεχνική της αξία, έχει πολιτική και κοινωνική άποψη.
Τα έργα στα οποία βασίζεται η τριλογία, με τίτλο «Ιστορίες Γυναικών», φέρουν τις υπογραφές τριών μεγάλων καλλιτεχνών, θεατρικών συγγραφέων που έκαναν τομές στη θεατρική τέχνη και όχι μόνο.

Σχετικά
Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για τα "Χίλια χέρια" της Στέλλας Βοσκαρίδου
Η παράσταση ανεβαίνει από την Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
Σχέδιο Θυμέλη: Οι 16 θεατρικές παραγωγές που ανεβαίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2026
Με μια προσθαφαίρεση ανακοινώθηκε ο τελικός κατάλογος των εγκεκριμένων παραγωγών που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου Θυμέλη για το Α’ Εξάμηνο του 2026
12 stand up comedians, μία παράσταση, ένας (καλός) σκοπός
Μία παράσταση stand-up comedy και μία pro-wrestling, για φιλανθρωπικό σκοπό
Ανάθεση, με τους Έρικα Μπεγέτη, Πέννυ Φοινίρη και 4 ακόμα (εξαιρετικούς) ηθοποιούς στη σκηνή
Η Ανάθεση της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου ανεβαίνει από την Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ
Η Φανί Αρντάν στην Κύπρο με την Κασσάνδρα της Κρίστα Βολφ
Ο αρχαίος θρύλος της Κασσάνδρας ζωντανεύει στη σκηνή με την σφραγίδα της εμβληματικής μορφής του ευρωπαϊκού κινηματογράφου – και θρύλου της γαλλικής σκηνής Φανί Αρντάν με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας
Δύο επιπλέον σαββατοκύριακα για την Ιφιγένεια εν Όρεμ, στο Map Hotel
Μια ανατριχιαστική site-specific θεατρική εμπειρία στον 5ο όροφο
Το πιο κάτω αφορά άντρες και γυναίκες επαγγελματίες ηθοποιούς
Ακροάσεις για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Ίων» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου
Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ: Η Ανάθεση της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου
H Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ επανασυστήνεται στο κοινό με δύο νέα θεατρικά έργα: Η Ανάθεση της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου και Χίλια χέρια της Στέλλας Βοσκαρίδου
Η μουσικοθεατρική παράσταση ‘Ποντικοπεριπέτειες’, θα ξετρελάνει τα παιδιά
Με βιολί, πιάνο και τραγούδι
7 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα το επόμενο διάστημα στην Κύπρο
Από σύγχρονα κυπριακά έργα και δυνατές δραματουργίες, μέχρι κωμωδίες και παραστάσεις ενδιαφέρουν, οι σκηνές της Κύπρου γεμίζουν και πάλι ζωή
Θερμή πρεμιέρα για τη «Δωδέκατη Νύχτα» στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
Με ενθουσιώδες χειροκρότημα και εκλεκτούς προσκεκλημένους ξεκίνησε το θεατρικό ταξίδι της σαιξπηρικής κωμωδίας σε σκηνοθεσία Owen Horsley
«Απόψε δεν είμαι για κανέναν»: Η ξεκαρδιστική κωμωδία του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο στο Θέατρο Versus
Σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη