Δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020
Λόγω της αύξησης των περιστατικών COVID-19 τις τελευταίες μέρες, με επίκεντρο τις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας, που καταγράφονται κυρίως σε εργασιακούς χώρους και σε οικογενειακές συναθροίσεις, και με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού στις δύο Επαρχίες και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αποφασίστηκε η εφαρμογή έκτακτων πρόσθετων μέτρων στις δύο περιοχές ως ακολούθως:
- Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
- Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.
- Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις των Επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών, νοουμένου ότι τηρούνται τα σχετικά πρωτόκολλα. Συστήνεται στους φιλάθλους των οποίων οι ομάδες έχουν την έδρα τους σε άλλες Επαρχίες να μην μετακινούνται από την Λευκωσία και τη Λεμεσό.
- Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.
- Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των κατευθυντήριων γραμμών και των πρωτοκόλλων.
- Απαγορεύεται το cocktail partyκαι τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.
Τα πιο πάνω μέτρα ρυθμίζονται με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που θα εκδοθεί αύριο με άμεση ισχύ. Τα μέτρα θα έχουν διάρκεια για περίοδο 10 ημερών, ήτοι μέχρι το πρωί της Παρασκευής, 23 Οκτωβρίου.
Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω μέτρα που θα εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο στην Λεμεσό και την Λευκωσία, απευθύνεται έκκληση προς όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδοτούμενους παγκύπρια, όπως τηρούν με συνέπεια και αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν για τους διάφορους χώρους/επιχειρήσεις. Από τα πρόσφατα αποτελέσματα, έχει διαφανεί ότι υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους, γεγονός που δείχνει ότι δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις σωστή εφαρμογή των οδηγιών.
Επιπλέον, επισημαίνεται για ακόμα μια φορά η αναγκαιότητα όλοι να είμαστε αυστηρά επιμελείς σε θέματα προσωπικής υγιεινής, και να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις μας και τις επαφές μας με άλλα άτομα.
Υπενθυμίζεται, τέλος, προς όλους τους πολίτες ότι, σε περίπτωση ανάπτυξης συμπτωμάτων (βήχας, πυρετός, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, δυσγευσία), οφείλουν να επικοινωνούν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό για περαιτέρω ιατρική καθοδήγηση.
Σχετικά
Η πραγματική αξία της Cyta για την Κύπρο
Ο Chief Operating Officer της Cyta, Νίκος Μ. Στυλιανού, μιλά για την αξία που δημιουργεί ο Οργανισμός για την οικονομία, την κοινωνία και κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
Αν σκοπεύεις να κάνεις Καθαρά Δευτέρα στην ύπαιθρο, διάβασε αυτό
Η ανακοίνωση για το Τριήμερο Αποκριάς και της αργίας Καθαράς Δευτέρας
Σπουδαία διάκριση για κυπριακή παραλία
Η μοναδική κυπριακή παραλία που ξεχώρισε στην Ευρώπη φέτος
Ένας υπέροχος (πεντάστερος) προορισμός για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Το τριήμερο που δεν αφήνεις στην τύχη!
Η Cyprus Airways επαναφέρει τις απευθείας πτήσεις προς έναν υπέροχο προορισμό
H εταιρεία φέρνει ξανά κοντά την Κύπρο με μια από τις πιο ζωντανές πόλεις της Μεσογείου.
Νέα, δυναμική εποχή για το δίκτυο πρατηρίων ESSO
Συνάντηση της eWise Cyprus Ltd με ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων ESSO
Έρχονται σημαντικές αλλαγές στο Messenger
Τι σημαίνει η κατάργηση των desktop εκδόσεων για τους χρήστες
Παγκόσμια διάκριση για μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο της Κύπρου από την Booking.com!
Ο Όμιλος απέσπασε βαθμολογία 9,0 στα 10 στα Traveller Review Awards 2026.
Imperial Island Resort: Νέο πεντάστερο ξενοδοχείο ανοίγει τον Μάιο στην Κύπρο (εικόνες)
Το πλήρως ανανεωμένο και αναβαθμισμένο ξενοδοχείο ανοίγει τις πόρτες του τον Μάιο.
Με τη στήριξη της Lidl Κύπρου συγκεντρώθηκαν 42.900€ από το Δείπνο Αγάπης του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου
Μέσα από τη συγκινητική συμμετοχή του κοινού στο δείπνο "Under the Lights of Love"