Δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει αναστατώσει τον πλανήτη και σίγουρα έχει αλλάξει τα δεδομένα στο ταξίδι. Τι να περιμένουμε το επόμενο έτος σύμφωνα με το New World of Travel report του Skyscanner;
One-way ταξίδια
Η επιστροφή έγινε πολύ δύσκολη μέσα στο 2020 και όσο η πανδημία συνεχίζεται, μπορεί οι αναζητήσεις για one-way πτήσεις να έχουν πέσει ελαφρώς, αλλά είναι σημαντικά υψηλότερες από την ίδια περίοδο του 2019 και μέχρι πριν τον Μάρτιο του 2020. Αυτό μπορεί να οφείλεται, βέβαια, και σε επιστροφές που λόγω καραντίνας καθυστέρησαν, αλλά και στην προσπάθεια πολλών να βρουν εναλλακτικούς τόπους διαμονής για το υπόλοιπο της πανδημίας.
Δουλειά και διακοπές
Η τηλε-εργασία, παρά τα αρνητικά της, εξοικονόμησε τον χρόνο μετακίνησης στους εργαζόμενους, οι οποίοι αναζήτησαν διαφορετικά μέρη από το σπίτι τους για την εργασίας τους. Πολλοί μετακινήθηκαν στα εξοχικά, συνδυάζοντας δουλειά και διακοπές την ώρα που τελειώνει η εργασία.

Εργασία από ξενοδοχεία
Πολλοί δεν άντεξαν τις δυσκολίες της εργασίας από το σπίτι, όπου δεν υπάρχει διαχωρισμός της δουλειάς και της ξεκούρασης, και στράφηκαν προς ξενοδοχεία, με πολλούς μάλιστα, να συνδυάζουν ταξίδι και δουλειά. Έτσι το ξενοδοχείο μετατρέπεται σε χώρο εργασίας το πρωί, ενώ το απόγευμα αρχίζει η εξερεύνηση του μέρους.
Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Μπορεί να ξέρουμε ότι όσο πιο νωρίς κλείσει κάποιος τα εισιτήριά του, τόσο καλύτερες προσφορές θα βρει, αλλά δυστυχώς ο προγραμματισμός των ταξιδιών μήνες πριν, πλέον δεν είναι τόσο εφικτός, με τα σύνορα των χωρών να ανοίγουν και να κλείνουν συχνά. Λόγω αυτού, υπάρχει μεγάλη αύξηση στις αποδράσεις της τελευταίας στιγμής, όπου τα ταξίδια οργανώνονται εντός του επόμενου μήνα ή και πιο σύντομα.

Ταξίδια εσωτερικού
Άλλο ένα στοιχείο που προέκυψε από τις αναζητήσεις ήταν η τάση για ταξίδια εντός της χώρας για τους περισσότερους, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας των κρουσμάτων Covid-19 αλλά και του κλεισίματος των συνόρων. Με τον φόβο, λοιπόν, μην εγκλωβιστεί κάποιος σε ξένη χώρα, όπως συνέβη σε πολλαπλές περιπτώσεις μέσα στο 2020, οι περισσότεροι επιλέγουν να ταξιδέψουν με ασφάλεια, σε κοντινούς προορισμούς εσωτερικού.
Με όσα συμβαίνουν στον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο, το 2021 αναμένεται αρκετά διαφορετικό από το 2020 και τα ξέγνοιαστα ταξίδια δεν είναι και τόσο εφικτά στην παρούσα φάση. Η ταξιδιωτική ασφάλεια, για παράδειγμα, γίνεται πλέον υποχρεωτική σε πολλές χώρες και η ευελιξία στις κρατήσεις πτήσεων, ξενοδοχείων και αυτοκινήτων θα παίξει σημαντικό ρόλο. Σημασία θα δώσουν επίσης οι ταξιδιώτες και τα αμέτρα προστασίας που λαμβάνει το κάθε ξενοδοχείο ή αεροπορική, ενώ και οι βιώσιμες ταξιδιωτικές πρακτικές θα αποτελέσουν μεγάλη τάση. Οι ταξιδιώτες θα απομακρυνθούν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και θα κατευθυνθούν περισσότερο στη φύση, σε απομονωμένα μέρη, δίνοντας την ευκαιρία σε δημοφιλείς πόλεις να οργανωθούν στο πώς θα αντιμετωπίσουν τον υπερτουρισμό μελλοντικά. Ακόμη, πολλές αεροπορικές εταιρίες θα αξιοποιήσουν νέα αεροσκάφη με πιο «πράσινο» χαρακτήρα.
Το σίγουρο είναι ότι τα ταξίδια, σε ένα βαθμό, θα συνεχιστούν, με νέες προσαρμογές και διαφορετική νοοτροπία.
Πηγή: https://www.clickatlife.gr/
Σχετικά
Το Κιριμπάτι η πρώτη χώρα που υποδέχτηκε το νέο έτος – Ο πλανήτης μετρά αντίστροφα για το 2026, δείτε live
Η ατόλη Κιριτιμάτι –γνωστή και ως Νήσος των Χριστουγέννων– υποδέχθηκε επίσημα το 2026
Το φράγμα στο Πέρα Πεδί υπερχείλισε και οι εικόνες είναι άκρως εντυπωσιακές (βίντεο)
Οι βροχές των τελευταίων ωρών ξεχειλισαν το φράγμα της ορεινής Λεμεσού
Αυτά είναι τα 5 πιο δημοφιλή θέματα του checkincyprus.com για το 2025
Τι διάβασαν οι αναγνώστες περισσότερο από τον νούμερο ένα οδηγός διασκέδασης στην Κύπρο τη χρονιά που φεύγει
Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στο Τρόοδος- Σε ισχύ η Κίτρινη Προειδοποίηση
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Παίρνει μορφή το νέο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία (εικόνες)
Το κτίριο αρχίζει να αποκτά το τελικό του σχήμα, όπως φαίνεται από τις εικόνες
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και σφοδρούς ανέμους
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Βροχές και καταιγίδες στο «μενού» του καιρού - Η πρόγνωση μέχρι την Πρωτοχρονιά
Αναλυτικά η πρόγνωση
Οι 10 πόλεις με την καλύτερη νυχτερινή ζωή - Πάρτι, χορός και διασκέδαση
Πόσα μπαρ και παμπ έχει κάθε προορισμός ανά 100 χλμ. Τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα. Το κόστος για τα ποτά. Ποιες νυχτερινές δραστηριότητες είναι διαθέσιμες.
Η Πολωνία ανεβαίνει στην κορυφή των χειμερινών προορισμών για τους Ευρωπαίους
Η Πολωνία συγκαταλέχθηκε φέτος στους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς για σύντομες αποδράσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Οι κορυφαίοι προορισμοί του κόσμου για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Εκεί όπου η τελευταία νύχτα του χρόνου γίνεται πραγματική εμπειρία
Οι ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση για τις γιορτές- Η θέση της Αθήνας
Το κλείσιμο του 2025 φέρνει υψηλή ζήτηση όσον αφορά τη ζήτηση στη βραχυχρόνια μίσθωση στα τέλη της χρονιάς- αρχές του 2026
«Παγώνει» το βράδυ η Κύπρος- Αναλυτικά οι θερμοκρασίες ανά περιοχή
Απόψε η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 8 στα παράλια και στους μηδέν βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά