Δημοσιεύτηκε στις 06 Νοεμβρίου 2020
H επιδημιολογική εικόνα των διαφόρων χωρών επαναξιολογήθηκε από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ως προς τη νόσο COVID-19. Η αξιολόγηση στηρίχθηκε στους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών, όπως: στον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής R(t) του για SARS-CoV-2, τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, τον αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100,000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και την επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται σε έγκυρες βάσεις δεδομένων.
Η πιο κάτω κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών.
Σημειώνεται ότι στη σχετική κατηγοριοποίηση των χωρών έχει ληφθεί υπόψη η τροποποιημένη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατηγορία Α – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση
• Τρίτες Χώρες: 1) Αυστραλία, 2) Ιαπωνία, 3) Νέα Ζηλανδία, 4) Νότια Κορέα, 5) Σιγκαπούρη, 6) Ταϊλάνδη
Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 (<5-10/100,000 κατοίκους) ή/και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων (sporadic cases) ή συστοιβάδων περιπτώσεων (cluster of cases) κατά τον ΠΟΥ ή/και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο (>3000 tests/100,000 κατοίκους).
Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19 αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.
Κατηγορία Β – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α
• Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Γερμανία, 2) Δανία, 3) Ελλάδα, 4) Εσθονία, 5) Λετονία, 6) Λιθουανία, 7) Σουηδία, 8) Φινλανδία
• Ηνωμένο Βασίλειο
• Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Νορβηγία
• Μικρά κράτη: 1) Πόλη του Βατικανού, 2) Σαν Μαρίνο
• Τρίτες Χώρες: 1) Ουρουγουάη, 2) Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), 3) Ρουάντα, 4) Σερβία
Στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ.
Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.
Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι οι επιβάτες από χώρες κατηγορίας Β που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύνανται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία:
α) Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους, τα ανήλικα τέκνα και οι γονείς αυτών),
β) όλοι οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία,
γ) πρόσωπα που δικαιούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης,
δ) πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, στη χώρα διαμονής των οποίων δεν παρέχεται υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων (δημόσια ή ιδιωτικά), σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης.
Σημειώνεται ότι το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.
Κατηγορία Γ – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β
• Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Αυστρία, 2) Βέλγιο, 3) Βουλγαρία, 4) Γαλλία, 5) Ιρλανδία, 6) Κροατία, 7) Λουξεμβούργο, 8) Ρουμανία, 9) Ισπανία, 10) Ιταλία, 11) Μάλτα, 12) Ολλανδία, 13) Ουγγαρία, 14) Πολωνία, 15) Πορτογαλία, 16) Σλοβακία, 17) Σλοβενία, 18) Τσεχία
• Μικρά κράτη: 1) Ανδόρα, 2) Μονακό
• Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ελβετία, 2) Ισλανδία, 3) Λιχτενστάιν
• Τρίτες Χώρες: 1) Αλγερία, 2) Μαρόκο, 3) Μαυροβούνιο
Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται και όσες χώρες δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες Α ή Β. Κάποιες από τις χώρες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την επιδημιολογική τους εικόνα αναφέρονται πιο πάνω.
Σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30) του 2020 επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όπως υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για την νόσο COVID-19 κατά την άφιξη τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης. Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες. Σχετικές υγειονομικές οδηγίες μπορούν να βρεθούν στον σύνδεσμο εδώ.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Αρ. 37, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2020, οι πολίτες που αφικνούνται από χώρες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τη νόσο COVID-19 με ιδία έξοδα, 48 ώρες πριν τη λήξη του αυτοπεριορισμού τους, ο οποίος λήγει στις 14 μέρες. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy. Νοείται ότι ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται την 14η μέρα και εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό.
Τονίζεται ότι όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, είναι υπόχρεοι να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, θα γίνεται δειγματοληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος COVID-19 σε επιβάτες επιλεγμένων πτήσεων που θα αφικνούνται.
Σημειώνεται ότι η πιο πάνω κατηγοριοποίηση χωρών θα έχει ισχύ από τις 9 Νοεμβρίου 2020.
Σχετικά
Η Meryl Streep πάει στο Netflix με το The Corrections
Το γνωστό μυθιστόρημα του Jonathan Franzen βρίσκει τελικά τηλεοπτική στέγη, 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, με τη Meryl Streep να υποδύεται την Enid Lambert.
Η νέα animated σειρά Stranger Things και τι πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτήν
Τα ταξίδια μας στο μυστήριο Χόκινς από ότι φαίνεται δεν ολοκληρώθηκαν... το Netflix και οι Duffer Brothers επιστρέφουν με ένα ολοκαίνουργιο spin στην πολυαγαπημένη σειρά φαινόμενο.
Τα 10 μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα διεθνώς
Δυναμική άνοδος στην Ανατολική Ασία, το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης πρωταθλητής στις ΗΠΑ, οι επιδόσεις του εμβληματικού Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου που μπήκε στον χάρτη πριν μερικούς μήνες.
Η αφρικανική σκόνη πνίγει την Κύπρο: Έως και 40 φορές πάνω από τα όρια οι μετρήσεις
Προειδοποιήσεις λόγω σοβαρού επεισοδίου αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα σήμερα, 3 Απριλίου 2026, απευθύνει το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, με έκτακτο δελτίο καιρού
Άρχισε κρουαζιέρες από τη Λεμεσό το Marella Discovery II
Η Λεμεσός εδραιώνεται σταθερά ως στρατηγικός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πάσχα για όλους στα Mare Resorts σε Αγία Νάπα και Πάφο
Εδώ σας περιμένει ένα Πάσχα που αξίζει να το ζήσετε μαζί, μέσα από στιγμές χαλάρωσης και αυθεντικής φιλοξενίας
Πασχαλινές Αποδράσεις με την Atlantica Hotels & Resorts
To φετινό Πάσχα αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα δίπλα στη θάλασσα
Tο Κυπριακό Μουσείο και τα δύο μνημεία που θα φωτιστούν μπλε (σήμερα)
Στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού και οι οικογένειές τους
Γιορτάζουμε το Πάσχα, με διαμονή και φαγητό, σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο με μαγευτική θέα στη θάλασσα
Στο Amathus Beach Hotel στη Λεμεσό θα απολάυσεις μια ξεχωριστή εορταστική απόδραση δίπλα στη θάλασσα.
Πάσχα στον Πρωταρά: Mια ξεχωριστή προσφορά για διαμονή σε ένα υπέροχο παραθαλάσσιο θέρετρο
Γιορτάστε το Πάσχα στον Πρωταρά, στο παραθαλάσσιο Sirena Bay Luxury Suites με μια ξεχωριστή προσφορά: Μείνετε τέσσερα βράδια, πληρώνοντας μόνο τα τρία.
Η Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας ένωσε τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό σε μια ξεχωριστή βραδιά στην Κύπρο
Αποτέλεσε μια πρώτη γνωριμία με το επικείμενο Φεστιβάλ Ινδικού Κινηματογράφου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες
Πάντελ, ποδηλασία, καφέ και κοινωνικοποίηση: το Lime Park από την INEX ανοίγει τις πόρτες του
Ένας χώρος στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέφουν ξανά και ξανά -για προπόνηση, παιχνίδια με φίλους, φαγητό, εκδηλώσεις και καθημερινές δραστηριότητες.