Δημοσιεύτηκε στις 09 Νοεμβρίου 2020
Ίσως έχει πάρει το αυτί σου ένα κανόνα που λέει ότι τα φρούτα τα τρώμε, δεν τα πίνουμε. Ας πάμε λοιπόν να δούμε λοιπόν πόση αλήθεια κρύβεται σε αυτόν τον ισχυρισμό.
Σε τι υπερέχουν τα ολόκληρα φρούτα;
Τα ολόκληρα φρούτα είναι σαφώς πιο πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και ευνοούν την κινητικότητα του εντέρου. Παράλληλα, η παρουσία τους προάγει το αίσθημα του κορεσμού και οδηγεί σε αργή και σταθερή αποδέσμευση των σακχάρων των φρούτων στο αίμα. Έτσι αποτρέπονται οι λιγούρες και παραμένουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Εκτός όμως από την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα ολόκληρα φρούτα περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμινών, μετάλλων, φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών εν συγκρίσει με ένα χυμό ή ένα smoothie.
Σε άλλα νέα, τα ωμά φρούτα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τους χυμούς και είναι κατάλληλα για διαβητικούς αλλά και για όσους στοχεύουν σε απώλεια βάρους. Επιπλέον, δεν περιέχουν ελεύθερα σάκχαρα. Με τον όρο "ελεύθερα σάκχαρα", περιγράφονται οι υδατάνθρακες (μονοσακχαρίτες : γλυκόζη, φρουκτόζη και δισακχαρίτες: ζάχαρη και μαλτόζη) που βρίσκονται φυσικά στους χυμούς φρούτων και το μέλι ή που προστίθενται από τη βιομηχανία τροφίμων ως βελτιωτικά γεύσης σε προϊόντα όπως σάλτσες, δημητριακά, μπάρες, ποτά, αναψυκτικά κτλ. Τα ελεύθερα σάκχαρα δεν είναι τα ίδια με τα σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα και γενικότερα καλό είναι η κατανάλωσή τους να είναι περιορισμένη.
Σε τι υπερέχουν οι χυμοί φρούτων;
Αφού λοιπόν αποδομήσαμε τους χυμούς φρούτων, αν πάμε να τώρα να τους αποκαταστήσουμε. Για αρχή, ας τονισθεί ότι ένας φρεσκοστυμμένος χυμός μπορεί να μην περιέχει την ίδια συγκέντρωση βιταμινών και αντιοξειδωτικών με ένα φρούτο, οστώσο εξακολουθεί να αποτελεί μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Εκτός αυτού, οι χυμοί φρούτων είναι μια βολική εναλλακτική για όσους είναι αυτό που λέμε picky eaters. Ταυτόχρονα, μας επιτρέπουν να συνδυάσουμε περισσότερα του ενός είδη φρούτων και λαχανικών αλλά και να καλύψουμε τη δυσάρεστη γεύση ορισμένων. Έτσι είναι πιο εύκολο να καταναλώσουμε περισσότερα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά και να λάβουμε μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Τέλος, είναι πολύ καλές επιλογές για καλοκαιρινά ροφήματα, όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει και αποζητάμε κάτι δροσιστικό.
Τι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου από εδώ και μπρος
- Ο χυμός ή το smoothie που έχεις παρασκευάσει με τα χεράκια σου είναι ασύγκριτα καλύτερη επιλογή από την αντίστοιχη εναλλακτική του εμπορίου.
- Στόχευε πάντα στο να καταναλώνεις το χυμό σου αμέσως μόλις τον στίψεις ώστε να μπορέσεις να επωφεληθείς από τις περιεχόμενες βιταμίνες. Να θυμάσαι ότι όσο περνάει η ώρα τόσο μειώνεται η θρεπτική αξία ενός χυμού.
- Μισό και όχι ένα ολόκληρο ποτήρι φυσικού φρεσκοστυμμένου χυμού αντιστοιχεί σε μία από τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνεις μέσα στη μέρα σου. Προτίμησε λοιπόν να παρασκευάσεις μισό αντί για ένα ποτήρι χυμού και να το αραιώσεις με νερό.
- Προτίμησε τους χυμούς λαχανικών έναντι των χυμών φρούτων καθότι έχουν κατά κανόνα χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
- Πρόσθεσε κάποια πηγή λιπαρών στο χυμό σου, όπως ένα κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου ή έλαιο καρύδας. Αυτό θα οδηγήσει σε βραδύτερη απελευθέρωση των περιεχόμενων σακχάρων στο αίμα και σε παράταση του αισθήματος κορεσμού.
Πηγή: https://www.savoirville.gr/
Σχετικά
Orangery: Το νέο place-to-be στο The Landmark Nicosia!
Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection by Marriott, επαναφέρει ένα σημαντικό σημείο συνάντησης των movers and shakers της πόλης μας, καθώς το Orangery ξεκινά τη νέα του εποχή.
Αυτός ο σεφ θα βρίσκεται στο fine dining εστιατόριο της Λεμεσού, για τους επόμενους δύο μήνες
Ο βραβευμένος με ένα αστέρι MICHELIN σεφ Michael Nørtoft έρχεται στο Cloud9 στη Λεμεσό!
Μια γαστρονομική βραδιά Wine & Dine, με μενού διά χειρός του βραβευμένου σεφ David Goodridge
Το δείπνο που πραγματοποείται για τη στήριξη του Enavsma Foundation, θα πλαισιώσουν μουσικά οι αγαπημένοι Τεύκρος Νεοκλέους και Ευθύβουλος Θεοχάρους
Το διάσημο μεξικάνικο της Αγίας Νάπας, κλείνει για τη σεζόν
Το τελευταίο βράδυ του... το γιορτάζει με tacos, margaritas και tequilas
Φθινοπωρινή απόδραση στα πιο όμορφα πάρκα της Λευκωσίας... με άρωμα καφέ
Δύο πάρκα που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν φύση, χαλάρωση και καφέ
Ο Όμιλος Chimonides Bros επαναπροσδιορίζει την εμπειρία εστίασης με 3 μοναδικά concepts
Από το fine dining έως το αυθεντικό κυπριακό σουβλάκι — ένας όμιλος που ενώνει την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία.
Αγαπημένη αλυσίδα street food pasta γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, με φοβερή προσφορά!
Και προσκαλεί τους απανταχού μακαρονάδες σε ένα από τα σποτ του
Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο, σύμφωνα με το Tripadvisor
Και όχι δεν είναι το Παρίσι, η Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο.
Δύο βραδιές στην Κύπρο φωτισμένες με αστέρια Michelin
Ο Chef Θάνος Φέσκος, κάτοχος δύο αστεριών Michelin, συναντά τον επίσης βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin, Chef Παύλο Κυριάκη
Το Jamie’s Italian στη Λευκωσία παρουσιάζει: Wine Gathering με το Οινοποιείο Zambartas
Mια ευχάριστη συνάντηση με επίκεντρο το κυπριακό κρασί
Το Olio (από το Σάββατο) μπαίνει... σε νέα εποχή!
Το Olio υπόσχεται ένα μοναδικό dining experience... με νέο μενού υπογεγραμμένο από τον σεφ Νίκο Ψηλό, νέα εικόνα και ελληνικούς ρυθμούς