Δημοσιεύτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2020
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,
Πριν μόλις μία εβδομάδα είχα απευθυνθεί σε όλους, επεξηγώντας τους λόγους για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα αποφυγής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων τα οποία η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν.
Δυστυχώς, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, δεν έγινε κατορθωτό να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας που επικίνδυνα απειλεί πλέον την υγεία, τη ζωή, το σύστημα υγείας και την οικονομία του τόπου.
Παρακολουθώντας τους επιδημιολογικούς δείκτες, θα ήθελα να αναφέρω πως για την περίοδο 28 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 2644 νέα κρούσματα, ενώ την ίδια περίοδο 8 θάνατοι αποδίδονται στον θανατηφόρο ιό.
Από την ανάλυση των πιο πάνω δεδομένων, προκύπτει ότι από τα νέα κρούσματα, 1798 προέρχονται από τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δηλαδή ποσοστό 68%, ενώ οι 7 από τους οχτώ θανάτους αφορούν άτομα με μόνιμη διαμονή είτε στη Λεμεσό είτε στην Πάφο.
Την ίδια ώρα, από τα 68 άτομα που σήμερα νοσηλεύονται, τα 49 προέρχονται από τις εν λόγω Επαρχίες, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 72%.
Από τα όσα έχω παραθέσει πιο πάνω, είναι ξεκάθαρο πως οι κύριες εστίες μόλυνσης και αναμετάδοσης του ιού είναι, δυστυχώς, οι Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
Μην παραγνωρίζοντας και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στις υπόλοιπες των Επαρχιών, και ύστερα από σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα και τους ορατούς κινδύνους μιας ανεξέλεγκτης έξαρσης της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε την λήψη περαιτέρω μέτρων, αυστηρότερων για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου αλλά και νέων μέτρων που αφορούν τις υπόλοιπες των Επαρχιών.
Θέλω, σαν ένας από σας, να σας εξομολογηθώ πως τις τελευταίες των ημερών είναι με μεγάλη αγωνία που παρακολουθώ τους κινδύνους που καταγράφονται μέσα από την επιδημιολογική εικόνα.
Την ίδια ώρα, το αίσθημα ευθύνης δεν θα επέτρεπε στην Κυβέρνηση ή τον ίδιο προσωπικά να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στους κινδύνους να χαθούν ζωές και να διαλυθούν οικογένειες.
Συμπολίτισσες και Συμπολίτες της Λεμεσού και Πάφου: Θέλω να σας βεβαιώσω πως κατανοώ απόλυτα τις αντιδράσεις και τα όποια δυσάρεστα αισθήματα που μπορεί τα περιοριστικά μέτρα να σας προκαλέσουν.
Δεν ήταν και δεν είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να στοχοποιήσει τους πολίτες συγκεκριμένων περιφερειών.
Μπορεί σήμερα οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να προκαλούν δυσφορία, όμως τα προστατευτικά μέτρα που παίρνουμε θα επιτρέψουν σε όλους να νιώθουν πιο ασφαλείς, αλλά, το σημαντικότερο, πως θα χαιρόμαστε τα παιδιά και τους γονείς μας και την επομένη της κρίσης.
Φίλες και Φίλοι,
Παρακολουθείτε καθημερινά τα όσα τραγικά συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Είμαι βέβαιος πως κανένας από σας δεν θα ήθελε να βιώσουμε ανάλογες συνθήκες.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως είναι η ώρα της ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης του καθενός.
Θέλω να βεβαιώσω πως με το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σαν αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνουμε.
Πέραν των αποφάσεων για τα μέτρα που ευθύς μετά θα ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, αύριο οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα εξαγγείλουν νέα δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων.
Φίλες και Φίλοι,
Καταλήγοντας θα ήθελα να επαναλάβω πως οι στιγμές είναι κρίσιμες. Και θα γίνουν ακόμη κρισιμότερες εάν δεν επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που επιδείξαμε κατά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Η όποια πρόοδος, η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων, ή μια νέα οπισθοδρόμηση, εξαρτάται απόλυτα από την ατομική και συλλογική ευθύνη να τηρήσουμε με ευλάβεια τα πρωτόκολλα και τους υγειονομικούς κανόνες ασφαλείας που οι επιστήμονες μας συμβουλεύουν.
Ζητώ την κατανόηση και υπομονή σας για αυτό και απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους να σεβαστούμε τα όσα με θυσίες, πείσμα και αποφασιστικότητα έχουμε έως τώρα επιτύχει στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας.
Το αβέβαιο της επιθετικής συμπεριφοράς του ιού δεν επιτρέπει την όποια πλάνη και εφησυχασμό.
Αναφέρω τα πιο πάνω απευθυνόμενος κυρίως στη μικρή μερίδα των συμπολιτών μας που με συμπεριφορές απειθαρχίας και χαλάρωσης επιδεικνύουν έλλειψη σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας.
Παράλληλα θέλω με έμφαση να τονίσω πως δεν πρόκειται να ανεχτούμε συμπεριφορές από επιχειρήσεις όπου παραγνωρίζοντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας, το οικονομικό όφελος τίθεται πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.
Φίλες και φίλοι,
Δεν έχω καμία αμφιβολία πως με την κοινωνική ευαισθησία που ως λαός επανειλημμένα έχουμε επιδείξει θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτήν τη δοκιμασία.
Σας εμπιστεύομαι, εμπιστεύομαι την ανθρωπιά σας και το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας.
Σας ευχαριστώ. Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.
Σχετικά
13 καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη ιδανικοί για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο
Από παραδεισένιες ακτές μέχρι κουλτουρέ πόλεις γεμάτες ζωντάνια, αυτοί είναι οι απόλυτοι ευρωπαϊκοί προορισμοί για όσους θέλουν να ζήσουν το καλοκαίρι στο έπακρο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τη Γιορτή του Κρασιού 2026
Ο Δήμος Λεμεσού ζητά προσφορές από ενδιαφερόμενους για παραχώρηση εστιατορίου και περιτέρων που θα στηθούν στο πλαίσιο της Γιορτής του Κρασιού
Εκατό χρόνια χωρίς τον Αντόνι Γκαουντί: Τρία λιγότερο γνωστά δημιουργήματά του που πρέπει να επισκεφθείτε
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αντόνι Γκαουντί, τρία λιγότερο γνωστά έργα του αποκαλύπτουν τη διαδρομή προς τη Σαγράδα Φαμίλια
«I Will Find You»: 24 εκατομμύρια views σε 4 ημέρες – Το καλύτερο ντεμπούτο νέας σειράς του Netflix για το 2026
Μια ιστορία για το πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε προκειμένου να σώσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Ryanair: Αλλάζει την πολιτική της για τις οικογένειες
Τέλος οι επιπλέον χρεώσεις για να κάθονται οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους
Μαρίνα Λεμεσού: Ο κοσμοπολίτικος προορισμός που τα έχει όλα!
Έναν χώρο που συνδυάζει αρμονικά πολυτελή διαμονή, yachting, γαστρονομία, shopping, ψυχαγωγία και ευεξία, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία πάνω στη θάλασσα
«Αγγίζει» τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές
Αναλυτικά η πρόγνωση
Η κεντρική πλατεία του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς θα φέρει πλέον το όνομα του Ανδρέα Μαυρομμάτη
Για την επίσημη ονοματοδοσία της πλατείας προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται σύντομα από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς.
Βουτιές, κοκτέιλ, φαγητό και party σε μία υπέροχη πισίνα με απαράμιλλη αισθητική
Δεν μένεις στο ξενοδοχείο; Τώρα μπορείς να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία της πισίνας στο Aya Resort, με day pass από €20
Ψάχνεις τι να κάνεις τις επόμενες 6 Παρασκευές και Σάββατα; Η Lidl Κύπρου έχει την απάντηση
Τα Lidl Better Living Days ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη, μετατρέποντας 6 καταστήματα Lidl παγκύπρια σε καλοκαιρινούς σταθμούς ευεξίας, γεύσης, κίνησης και οικογενειακής εμπειρίας.
Κάτω Πύργος: η αυθεντική Κύπρος του καλοκαιριού που πρέπει να επισκεφτείς φέτος
Ένας παραθαλάσσιος προορισμός με όμορφες παραλίες, καλό φαγητό και ατμόσφαιρα παλιάς κυπριακής καλοκαιρινής απόδρασης
Ένα ταξίδι στις 22 ομορφότερες παραλίες του Πρωταρά που μαγεύουν κάθε επισκέπτη
Οι παραλίες με τα εξωτικά νερά που έχουν κάνει γνωστή την περιοχή σε όλο τον κόσμο